Србија и Балкан

Хронологија Куртијеве окупације Косова и Метохије

Када су 2. септембра ујутро ђаци у Северној Митровици кренули у школе, на свим важнијим раскрсницама у Северној Митровици били су косовски специјалци, неки од њих носили су дуге цеви
Хронологија Куртијеве окупације Косова и МетохијеGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Томислав Пантић из Истока, стар 85 година, ухапшен је јуче на Косову и одређено му је задржавање до 48 сати, осумњичен је да је починио ратни злочин.

Хапшење је извршено у тренутку када је Пантић дошао да обиђе своје имање у селу Црнце код Истока. Косово и Метохију је напустио 1999, у међувремену је долазио више пута све у покушају да поврати своју отету имовину.

Такозвана косовска полиција упала је јуче у трезор Народне банке Србије у Лепосавићу где су запленили преостале динаре које су изнели у џаковима, скинута је и ознака "Трезор НБС", а из канцеларија је однета и документација.

Раније је приштински премијер Аљбин Курти потврдио је да су полицајци претходних дана изнели документацију из историјског архива у Лепосавићу која датира од 1943. до 1973. године. Министарство културе Србије саопштило је да су сличне акције отимања и одношења архивске грађе организоване увек за време окупације, током Првог и Другог светског рата.

У среду увече, Основни суд у Северној Митровици изрекао је меру кућног притвора у трајању од 30 дана четворици младића који су у ноћи између уторака и среде ухапшени у том граду а затим и пребијени и на разне начине малтретирани у полицији. Младићи који су похапшени док су се враћали са славља оптужни су за напад на службено лице.

У среду су, на суђењу Србину Гаврилу Милосављевићу из Истока тужилац и одбрана дали уводне речи. После суђења адвокат Дејан А. Васић изјавио је да је одбрана покушала да објасни да се оптужница заснива на изјави једног сведока који је "потпуно некредибилан" и да је остатак оптужнице суштински неважан у односу на оптуженог.

Гавриловић је, објаснио је Васић, повратник у Истоку, покушао је да ослободи свој стан, да пронађе посмртне остатке мајке а ухапшен је у тренутку када му је коначно издат поседовни лист којим је постао власник свог стана и у који је планирао да се врати са породицом.

Овако, у очекивању данашњег обраћања грађанима Србије председника Александара Вучића и одлуке да ли ће бити проглашена окупација дела територије земље, укратко, изгледа живот Срба на КиМ, преглед све жешћих удара власти у Приштини, премијера Аљбина Куртија на српску заједницу, само у последњих 48 сати.

Члан Председништва Српске листе Игор Симић изјавио је јутрос за РТС да је ситуација на Косову никад гора, да је на делу етничко чишћење српског народа као и да "у питању нису појединачни инциденти или провокације" већ "део ширег, организованог, институционалног насиља која за коначницу има етничко чишћење Срба на Косову".

"Сваког дана имате нешто ново, једно право мање за Србе и један проблем више и још једно размишљање како даље", рекао је Симић.

Такође у среду, Специјално тужилаштво тзв. Косова подигло је оптужницу против 45 Срба у случају Бањска. Оптуженима се на терет стављају кривична дела тероризам, тешка кривична дела против уставног поретка "Републике Косово", омогућавање и финансирање тероризма, прање новца. Оптужница је подигнута а да ни после годину дана нема извештаја обдукције како су 24. септембра прошле године у Бањској убијена тројица Срба.

Претходног дана у Северној Митровици ухапшени су двојица Срба због "кршења јавног реда и мира". Поменути прекршај Срби су починили тако што су током посете премијера Куртија Северној Митровици, а пре премијеровог ручка у кафани у центру града, на улици дували у пиштаљке.

После ручка у Митровици, Курти је у општини Лепосавић положио камен темељац за изградњу две куће за Албанце повратнике а раније је саопштено да је у плану изградња 200 таквих кућа на северу КиМ.

У понедељак, 9. септембра у Лепосавићу је настављено исељавање удружења чије се просторије налазе у згради Привремених органа у овој општини коју је полиција заузела 11 дана раније. Из удружења "Подржи ме" које чине родитељи деце са сметњама у развоју саопштено је да им је из полиције речено да испразне просторију. На згради Привременог органа дан раније истакнута је застава тзв. Косова.

У четвртак 5. септембра и дан касније, у просторијама тзв. косовске полиције саслушани су функционери Српске листе Иван Запорожац, Игор Симић и Зоран Тодић којима је на терет стављено кривично дело фалсификовање. Сва тројица су изјавили да се ради искључиво о политичком прогону и да никакво кривично дело нису починили.

Истог дана, косовска агенција за приватизацију предала је у закуп фирмама чији су власници Албанци пет бензинских пумпи, власништво фирми из Србији.
У среду, 4. септембра, косовске власти прелепиле су грб Србије на згради Привременог органа у Северној Митровици и преко поставиле грб тзв. Косова.

Тог дана бачена је бомба на кућу Србина у селу Придворица код Зубиног Потока.
Косовска агенција за упоређивање и верификацију имовине саопштила је 1. септембра да је 17 некретнина у Северној Митровици враћено легалним власницима. У преводу, објашњавају Срби, Албанци већ недељама заузимају један по један локал у строгом центру Северне Митровице.

У петак 30. августа поподне, косовски специјалци упали су и заузели зграде Привремених органа у општинама са српском већином на Северу – у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану. Заузета је и зграда у Бошњачкој махали у Северној Митровици у којој су биле просторије Фонда ПИО, Канцеларије за КиМ као и Центра за социјални рад. Врата су запечаћена, однета је документације и рачунари, од тада радници запослени у овим установама на могу на своја радна мета.

Када су 2. септембра ујутру, ђаци у Северној Митровици кренули у школе, на свим важнијим раскрсницама у Северној Митровици били су су тзв. косовски специјалци.

Неки од њих носили су дуге цеви, већина говори албанским језиком. На два места у граду били су протести Срба који су тражили да им се омогући повратак на радна места у зграде које су три дана раније заузели косовски специјалци.

Мост на Ибру

Ситуација око главног моста на Ибру била је ужарена. На мосту су били италијански карабињери, постављена су и оклопна возила. Градом је мало-мало па пролазило понеко оклопно возила Кфор-а са војницима под шлемовима.

У недељама и месецима пре тога, забрањена је употреба српских возачких дозвола, пре тога и регистарских таблица са ознакама градова Косова и Метохије.

Забрањена је употреба динара, прекинут је платни промет са Србијом, затворене су српске банке и поште, на шеталишту у Северној Митровици отворена је "Пошта Косова".

Због забране употребе динара, Срби, запослени у српским институцијама на Косову по плате морају у Рашку, Врање или Куршумлију. Тамо динаре замене за евре, како би у продавницама у Северној Митровици или Зубином Потоку могли да купе хлеба и млека. У Рашку или Врање мора се и када је питање вађење било каквог другог документа. Још од јуна прошле године забрањен је увоз робе из централне Србије на Косово и Метохију.

Трећег августа ове године, у региону Гњилана косовска полиција ухапсила је пет особа због сумње да су починили ратне злочине, односно да су, наводно, били умешани у убијање, рањавање и малтретирање цивила у селима Ловце, Подграђе и Угљаре априла 1999. године. Канцеларија за КиМ саопштила је да су ухапшени Драган Цветковић, Драган Билић, Милош Шошић и Слободан Јевтић а Српска листа да се ради о "политички мотивисаним хапшењима".

Улице градова на северу КиМ, путеви на овом подручју, већ годину и по дана преплављени су косовским специјалцима. Само од Јариња до Северне Митровице стални пунктови су у Јарињу, код Бистричког моста, полицијске станице у Лешку, Лепосавићу, Сочаници, Звечану, Северној Митровици, полицијске базе у Јарињу, Горњем Јасеновику, у Дрену код Лепосавића планирана је изградња базе на 80 хектара. Покретне патроле, контроле, заустављања која се често заврше малтретирањем, више нико и не броји.

У четири општине на Северу КиМ на местима градоначелника и даље су, већ годину и по, градоначелници Албанци који су на изборима априла 2023. које су Срби бојкотовали, изабрани са по пар стотина гласова.

Срби којима је у Јасеновику и Дрену експропријацијом одузета земља за изградњу база пред судовима немају никакве шансе. У Јасеновику је најпре изграђена база а онда покренута експропријација, Срби на решење о одузимању њива и ливада немају прво жалбе. Могу да се жале само на висину накнаде за отету земље, али, износ накнаде још није познат.

Основни суд у Приштини осудио је пре који дан на пет месеци затвора Сашу Златковића пошто је овај на друштвене мреже постављао објаве којима је вређао тзв. ОВК.

Истовремено, тзв. косовска председница Вјоса Османи добила је пре који као "инспиративан и изузетан лидер", награду форума "М100" у Потсдаму у Немачкој а награду јој је уручио немачки министар одбране за време рата на Косову Рудолф Шарпинг. Награду су до сада добили Ханс-Дитрих Геншер, Бернар Кушнер, Марио ДРаги, Виталиј Кличко, Алексај Наваљни и украјински народ.

image