Србија и Балкан

Протеривање динара са Косова и Метохије: Зашто Запад ћути и како Београд може да узврати?

Кад оде новац, отићи ће и људи, очигледно је логика Аљбина Куртија који у прогону Срба несумњиво има подршку Запада
Протеривање динара са Косова и Метохије: Зашто Запад ћути и како Београд може да узврати?Getty © Chris McGrath

Још у 13. веку Немањићи су ковали "српски динар" у рудницима на Косову и Метохији, али Стефан Првовенчани није ни слутио да ће вековима касније један албански затвореник, политички представник терористичке чете, доћи на идеју да српску валуту протера са Космета.

Само неколико дана након објаве да ће Америка наоружати Албанце на Косову и Метохији, стиже и нова вест да ће од 1. фебруара евро бити једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција на КиМ.

То практично значи да ће бити забрањена исплата плата и пензија у динарима Србима који су запослени у српским државним институцијама.

За сада једина званична реакција Београда о овоме је то што је српски председник Александар Вучић, који се налази на Светском економском форуму у Давосу, затражио од специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да подржи српски народ како би им се омогућило да живе на својим огњиштима.

Лајчак на то одговара да ће званични Брисел убрзо изаћи са ставом, кад бриселске службе заврше анализу ситуације, те да је од представника Приштине Бесника Бисљимија тражио одговоре на "неколико битних питања".

У новом интервјуу за српске медије, амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил подсећа да је већ боравио на Балкану деведесетих, изостављајући да се тада састајао са челницима терористичке ОВК, али каже да није очекивао да ће се вратити на Балкан, а да ће питање КиМ још увек бити актуелно.

Вероватно је мислио да ће такозвано Косово у међувремену заживети као независна држава. Несумњиво је да ових дана Вашингтон чини све да ту државност заокружи, сагласни су саговорници РТ Балкана.

Све што Курти ради, ради уз сагласност Запада, јер имају јединствен стратешки циљ, а то је потврда косовске државности, каже дипломата Зоран Миливојевић.

"Западу цури време, јер су наумили да свој циљ остваре до краја године, у овом мандату вашингтонске и бриселске администрације, али то не иде. Сад се користе други методи и технологија реализације, а то је наметање решења силом", појашњава Миливојевић.

Додаје да Запад и Приштина желе да поклоне Србији Заједницу српских општина по њиховом моделу, а заузврат да добију од Србије признање независности.

На питање шта Београд може да учини каже да је за почетак важно да нема промене става у погледу признања независности, нема прихватања Охридског споразума који дефакто значи признање, као и да Србија наставља да позива на наставак дијалога.

"Мислим да је тренутак да се прозове Савет безбедности УН, јер се мерама Приштине директно угрожавају мир и стабилност, за шта је институција УН надлежна. Београд мора да буде активан и на дипломатском и међународном плану и да ово не дозволи", поручује Миливојевић.

Земље Квинте ћуте на понашање такозваног Косова јер је то њихово чедо које никако да одрасте, каже за РТ Балкан Зоран Анђелковић, некадашњи председник Извршног већа АП Косово и Метохија.

"Свом чеду попуштају све потезе који су на штету српског народа и дијалога са Београдом", каже Анђелковић.

Сматра да Београд може да врши притисак на оне који могу да утичу на Приштину, а то су земље Квинте.

"Да утичу на Приштину да не повлачи сваки дан потезе против Срба на КиМ, а ово је један од тежих потеза", наглашава Анђелковић.

image