Србија и Балкан

Несугласице огромне: Човић "на мишиће" покушава да организује састанак лидера странака већине у БиХ

Члан Главног одбора СНСД-а Ања Љубојевић изјавила је за да се у БиХ данас има мало о чему разговарати, јер су Бошњаци срушили све могуће односе и свако поверење, делујући мимо Устава, кршећи законе и прописе
Несугласице огромне: Човић "на мишиће" покушава да организује састанак лидера странака већине у БиХGetty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је за наредну седмицу састанак лидера странака које чине већину на нивоу БиХ како би створили амбијент за политички договор за реформе потребне за коначно отварање преговора за чланство БиХ у ЕУ.

На другој страни, министар спољних послова у Савету министара БиХ и лидер НиП Елмедин Конаковић изјавио је данас да не види смисао да се ове седмице састаје са коалиционим партнерима на државном нивоу, осим ако постоји спремност и сагласност да се нешто реши.

Министар спољних послова у Савету министара Елмедин Конаковић, уместо да ослушкује потребе бошњачког народа и решава нагомилане проблеме у ФБиХ, као папагај понавља политичке поруке америчког амбасадора Мајкла Марфија, оценио је заменик председавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је подсетио Конаковића да је европски пут Српске и БиХ заустављен због унутарбошњачког сукоба у ФБиХ.

Човић је покушао да укаже да је предизборна кампања узела данак, те да би на састанку требало створити позитиван амбијент да се ствари покрену према ЕУ.

"Тај позитиван учинак нам је потребан да бисмо успели добити позитиван извешај Европске комисије. Све ћемо базирати на томе и надам се да ћемо пронаћи датум када можемо сви заједно сести, вероватно у Сарајеву, и направити план да Савет министара може донети одлуке које су нам потребне за такав искорак", изјавио је Човић за "Дневни аваз".

Према његовим речима, тиме би били охрабрени они који пишу извештаје о БиХ, с обзиром на то да завршавају мандат за неких месец и по, а онда долазе нови људи.

Човић сматра да Брисел не губи стрпљење за БиХ, истичући да је изборено место за столом, а не у фиокама како је некад било.

Када је реч о НАТО чланству, Човић је рекао да је оптимиста, наводећи да евроатлански пут БиХ нема алтернативу.

"Мислим да они иду паралелно. Можда се другачије гледа на НАТО, јер посебно Република Српска врло отворено говори да не жели чланство. Битно нам је да НАТО има своје снаге унутар институција БиХ, у заједништву с нама делује, тако да смо направили огроман искорак прикључењем институцијама НАТО-а", рекао је Човић.

Љубојевић: Бошњаци су срушили све односе и свако поверење, НАТО пута нема

Члан Главног одбора СНСД-а Ања Љубојевић изјавила је за да се у БиХ данас има мало о чему разговарати, јер су Бошњаци срушили све могуће односе и свако поверење, делујући мимо Устава, кршећи законе и прописе.

"Минимум који требамо имати да бисмо разговарали о било чему није обезбеђен, нити неко од њих показује став да се то промени. Постоје питања која се морају решавати, али немамо нимало поверења да ће се испунити потребно за напредак ка европском путу, јер Бошњаци то не желе", нагласила је Љубојевићева за Срну коментаришући најаве да наредне седмице буде одржан састанка лидера странака које чине власт на нивоу БиХ.

Она је оценила да у европској причи о БиХ бошњачка политичкој елити види само још једну шансу да покушају нешто да добију за себе и да отворе пут ка отимању надлежности Републике Српске.

"Видимо да је и у самој Европи неред и да је све на европском путу БиХ под упитником. Ми смо показали да смо одлучни и чврсто опредељени да се процес убрза и да се спроведу реформе у складу са Уставом и Дејтонским споразумом. Нећемо пристати на било шта што је против Устава. Бошњаци су направили застој и сада покушавају свим силама да гурају и неку причу о чланству у НАТО, која је немогућа и неће се никада реализовати, како би скренули пажњу са блокада које праве", истакла је Љубојевићева реагујући на изјаве бошњачких политичара о, како кажу, застоју БиХ на НАТО путу.

Она је додала да и Хрвати имају супротан став од Републике Српске када је реч о чланству у НАТО, али то ништа не мења.

"Свима је јасно да питање НАТО пута не постоји, можемо говорити само о сарадњи и ту сва прича завршава. Није остављен никакав простор за било чија произвољна тумачења. Све је јасно дефинисано и потврду за то су дали и највиши званичници НАТО савеза", констатовала је Љубојевићева. 

image