Србија и Балкан

Шефица посланичког клуба СНСД-а: Сарајево и Запад желе да направе празну љуштуру од Српске

Шефица посланичког клуба СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ истиче да је благослов, а не проблем што Република Српска има способне представнике власти и институције

Овогодишња прослава Дана Републике Српске праћена је великим притисцима из Сарајева, али и са Запада, што је само један од доказа да је тачно оно на шта представници Српске у Сарајеву из дана у дан апелују, каже за РТ Балкан шефица посланичког клуба СНСД у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине Сања Вулић.

"Део политичког Сарајева је у великој спрези са делом међународне заједнице и западним силама и раде апсолутно све да од Републике Српске направе празну љуштуру, а Босну и Херцеговину претворе у унитарну земљу", указује Вулићева.

Доказ борбе Срба за мир и стабилност лежи и у чињеници да Република Српска на све начине покушава да очува Дејтонски мировни споразум.

Општим оквирним споразумом за мир у Босни и Херцеговини, познатијим као Дејтонски мировни споразум, јасно је речено да је Република Српска ентитет са својим границама и свим припадајућим елементима као што је имовина, што Сарајево упорно покушава да оспори, наводи наша саговорница.

"То што политичко Сарајево није довољно дозрело и дорасло да се развија и да се из Федерације Босне и Херцеговине угледају на Републику Српску, која је практично мала држава са свим уставним правима и надлежностима - то  није наш проблем", наглашава наша саговорница.

Вулићева истиче да је благослов, а не проблем што Република Српска има способне представнике власти и институције.

"Они (Сарајево) дефинитивно имају комплекс од Републике Српске. Пошто имају јако добар лоби дела међународне заједнице са одлазећим америчким амбасадором Марфијем и бахатим Кристијаном Шмитом није ни чудо што се читав Запад натоварио на леђа малој Републици Српској", указује Вулићева.

Она им поручује да раде шта хоће, јер...

"Побеђивали смо 32 године, побеђиваћемо и у наредном периоду. Република Српска је слобода и славиће свој рођендан."

Када је у питању изјава америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија да није проблем прослава Дана Републике Српске, већ датум који је уједно и празник Свети Стефан, Вулићева сматра да је то апсурдно.

"Да има имало знања о српском народу знао би да у нашем календару готово да не постоји дан који није неки верски празник. То је апсурдно! Нека нам каже по чему и кога Свети Стефан вређа. То је крајње некоректно и лицемерно од Марфија", указује она.

Вулићева је поновила поруку коју је Марфију упутила неколико дана раније.

"Ако он сматра да се тако датуми рођења могу мењати, а ја кажем да не могу, ево ја ћу у парламентарну процедуру упутити иницијативу да 9. јануар буде рођендан Мајкла Марфија па да ми у Босни и Херцеговини славимо и као дан рођења одлазећег амбасадора Америке", поручила је шефица посланичког клуба СНСД у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине.

Вулићева је истакла да ће Република Српска живети и постојати јер је љубав народа према њој велика, а љубав је непобедива

"Пошто је љубав једина вечна и непобедива, волите Републику Српску као што смо је волели до сада. Република Српска је вечна, она ће да траје и да постоји, да опстане само из љубави српског народна према њој", наглашава наша саговорница.

image