Министар Нешић за РТ Балкан: Сарајево блокира избор директора СИПА по налогу западних амбасада

Министар безбедности наглашава да овакав поступак није ништа друго до покушај да се "обезглави" СИПА у ситуацији када је актуелном директору истекао мандат, а када се заменик директора налази ван земље, у бекству

Сарајево је очигледно добило налог неке стране амбасаде да блокира избор директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), каже за РТ Балкан министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић, уз истицање да то место припада Србима и да је на њима кога ће на ту позицију одабрати.

Слободан Радинковић није добио подршку колегијума Савета министара за именовање на позицију директора СИПА, јер су против стављања на дневни ред били председавајућа Савета министара Борјана Кришто и министар одбране Зукан Хелез. Због наводне повезаности шефа добојске полиције са криминалним миљеом. Доказе о повезаности нису изнели, јер су их "добили незванично", рекао је тада Хелез, правдајући своју одлуку.

"Сваког Србина који је непоколебљив, који ради у интересу Републике Српске и српског народа, који је непоткупљив, који се не може уценити покушавају да криминализују тако што га повезују са криминалним миљеом", указује наглашава наш саговорник Нешић, истичући:

"Осим новинских написа за тако нешто немају никакве доказе."

"Незванична информација" о којој је Хелез говорио убрзо се проширила у медијима у ФБиХ, а Нешић истиче да је бесмислено што неко на основу спекулација и новинских написа покушава да криминализује Радинковића, присећајући како су и њега покушали да дискредитују на сличан начин.

"Присетимо се ситуације када су покушали и мене да криминализују, и дан данас се то дешава, а ја сам прошао све провере и добио приступ 'тајно', 'врло тајно', исто тако и господин Радинковић има приступ 'тајно' који је добио 2021. године. Самим тим је прошао све безбедносне провере, самим тиме што је кандидат морао је проћи провере и доставити документацију", указује министар безбедности. 

Коме и зашто смета Радинковић на челу СИПА?

Министар безбедности наглашава да овакав поступак политичког Сарајева није ништа друго до покушај да се "обезглави" СИПА у ситуацији када је актуелном директору истекао мандат, а када се заменик директора налази ван земље, у бекству.

"Поставља се питање да ли некоме смета што СИПА врши акције, па због тога жели да спречи Радинковићев долазак на ту позицију. У последње време је велики број хапшења политичара и високих полицијских функционера у Федерацији БиХ", истиче наш саговорник.

Нешић указује да се, за разлику од њега и Радинковића, бројни политичари из ФБиХ спомињу у "Скај" препискама, њихови пасоши, везе, док Срба које покушавају да повежу са криминалом нигде нема. 

Хелез није једини који је на овај начин покушао да дискредитује српског кандидата, међу "заштитницима правног поретка" нашао се и шеф дипломатије БиХ и лидер странке Народ и правда Елмедин Конаковић, који је пре само неколико месеци повезиван са једним од највећих нарко-картела на свету.

О томе нису известили "зли" Срби, већ Немци. Наиме, у тексту "Тагешпигела" под насловом "Криминални картел хтео да се инфилтрира у државу: Босански министар спољних послова и нарко-бос", описује се како је функционисао један од највећих нарко-картела на свету и какве су њихове везе са високопозиционираним припадницима полиције БиХ и министром Конаковићем. 

У акцијама "Блек тај" и "Блек тај 2" ("Црна кравата") ухапшени су бројни високопозоционирани припадници полиције БиХ, а у акцији је, уз иностране службе, учествовала и СИПА.

Поред наведеног, могуће је и да политичари из Федерације БиХ ово чине у сврху предизборне кампање, како би анимирали своје бирачко тело, и како би показали "да су чврсти", наводи Нешић.

"Има доста и у предизборној кампањи, да би показали да су чврсти, да бране бошњачку идеологију, да су представници Бошњака. Моменат у којем се ово дешава је један од додатних мотива", указује Нешић, истичући:

"Сматрам да они, пре свега, не желе да дозволе да на чело СИПА дође Слободан Радинковић, јер се ради о провереном српском кадру и човеку који дуги низ година успешно и професионално ради свој посао."

Као још један разлог због чега не желе Радинковића, наведено је да је проблем што је трећерангиран од три најбоље пласирана кандидата. 

Нешић је указао и да директор СИПА у техничком мандату Дарко Ћулум приликом именовања није био прворангирани него другорангирани, као и да му закон оставља дискреционо право да предложи једног од успешних кандидата. Он је, каже, сматрао да је Радинковић најбољи кандидат и да је усаглашени кандидат српског народа.

Министар безбедности указује да не види разлог да се ико од колега из ФБиХ меша у избор директора СИПА, јер је то место које припада Србима.

Нешић, који је предложио начелника полицијске управе Добој Слободана Радинковић за ту позицију, указује да овакво понашање сарајевске политичке врхушке не води ничему, као и да Српска има спреман одговор. 

"Онда ћемо ми реаговати контрамерама и блокирати сваку одлуку коју покушају да донесу", поручује наш саговорник.

Да ли је у питању још једна дневнополитичка представа за гласаче из ФБиХ, налог западних амбасада, покушај да се обезглави СИПА или, можда, све заједно?

Срби, како је наводи Нешић, од свог избора да директор Сипе буде Слободан Радинковић неће одустати.