Србија и Балкан

ДЕА, ФБИ и Еуропол ухапсили врх полиције БиХ: Сумња се да су део "ужег круга" нарко-боса Гачанина

Поред вршилац дужности директора Федералне управе полиције Вахудуна Муњића, међу ухапшенима је и Мустафа Селмановић, командант специјалне јединице ФУП-а, рекао је министар полиције БиХ за РСЕ
ДЕА, ФБИ и Еуропол ухапсили врх полиције БиХ: Сумња се да су део "ужег круга" нарко-боса ГачанинаGetty © STR/NurPhoto

Вршилац дужности директора Федералне управе полиције (ФУП) Вахидин Муњић и још четворица припадника ове управе ухапшени су у полицијској акцији 22. априла, потврдио је данас за Радио Слободна Европа Рамо Исак, министар унутрашњих послова Федерације Босне и Херцеговине.

Поред Муњића, међу ухапшенима је и Мустафа Селмановић, командант специјалне јединице ФУП-а, рекао је Исак за РСЕ.

"Нисам имао информације о тим људима да је било истрага, осим путем медија. Нећу сумњати да било ко има везе са криминалним групама док се то не докаже и док се не види исход поступка", рекао је Исак за РСЕ.

У полицијској акцији ухапшене су 23 особе.

Међу ухапшенима у полицијској акцији су високи функционери полицијских агенција и органа за провођење закона који се сумњиче за кривична дела организованог криминала, прања новца, примања поклона и других облика користи, недозвољеног промета опојних дрога и злоупотребе службеног положаја или ауторитет.

Полицијска акција изведена је на више од 30 локација на подручју Кантона Сарајево. Претресени су стамбени објекти, моторна возила, просторије правних лица. У оквиру предмета прикупљени су докази из шифрованих апликација.

На питање какав ће бити статус ухапшених припадника ФУП-а, Исак је рекао да ће то бити одлучено у наставку процеса, истичући да је ова акција у току и да "истражни органи раде на прикупљању доказа".

Истовремено, у саопштењу Еуропола, које преноси Тужилаштво БиХ, наводи се да су ухапшени високопозиционирани полицајци у Босни и Херцеговини део "ужег круга" нарко-боса Едина Гачанина, који је ухапшен у новембру прошле године.

Гачанин се од марта прошле године налази на "црној листи" Министарства финансија Сједињених Америчких Држава (ОФАЦ), које је навело да је један од највећих светских трговаца дрогом. Америчке власти означиле су га за вођу картела "Тито и Дино", у којем су чланови његове породице и пријатељи из Босне и Херцеговине.

Еуропол додаје да је, осим напора у кријумчарењу наркотика у више земаља, Гачанинов картел укључен у прање новца и уско повезан с "Огранизованом криминалном групом Кинахан", криминалном организацијом коју је ОФАЦ раније санкционисао, наводећи да су значајна транснационална злочиначка организација.

Међународну подршку полицијској операцији пружили су ФБИ, Управа за борбу против дроге (ДЕА) и Еуропол.

"Примарни циљ операције био је подизање оптужнице и кривично гоњење босанско-холандског држављанина којег Еуропол и Холандија сматрају 'метом велике вредности'. Холандске власти су 2023. осудиле осумњиченог на седам година затвора због трговине дрогом. Други оперативни циљ био је разбијање цијеле криминалне организације под командом и контролом 'вредне мете' Ову заједничку међународну истрагу спровеле су белгијске, босанске, француске и америчке агенције за провођење закона", наводи се у саопштењу Еуропола.

Еуропол додаје да је упркос хапшењу у новембру 2022. године, истрага показала да је "мета високе вредности" наставила да усмерава трговину дрогом из земаља извора у Јужној Америци, као што су Бразил, Колумбија и Перу, у Европу и Аустралију из своје базе у Дубаију.

"Сарађујући са другим великим међународним трговцима дрогом у Дубаију, са којима је суинвестирао у подухвате шверца више тона кокаина, босанскохерцеговачки-холандски држављанин је постао моћна фигура у контроли масовног снабдевања кокаином у Европи и другим дестинацијама. Штавише, сумња се на 'мету високе вредности' и да је одговорна за производњу синтетичких дрога у ЕУ", наводи се у саопштењу.

У саопштењу Европола се истиче и да полицијска акција служи као још једна прекретница у борби против такозваног "супер картела", савеза криминалних мрежа које су контролисале највећи део европске трговине кокаином.

"Пре ове акције, власти БиХ су већ ухапсиле двојицу осумњичених и заплениле 55.000 евра у готовини, осам комада ватреног оружја, 11 полицијских радио станица и документацију о прању новца. На дан акције, органи за провођење закона додатно су одузели готовину, аутомобиле, лаптопове и одузете друге доказе", истиче се у саопштењу.

Наводи се и да је Тужилаштво БиХ у јуну прошле године упутило захтев за информације Еурополу, након чега је полицијска агенција послала два стручњака са мобилним уредима у Босну и Херцеговину ради прикупљања и унакрсне провере обавештајних података и помоћи у даљој координацији активности.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner