Србија и Балкан

Манастир Бањска се затвара на четири дана из безбедносних разлога

Манастир се затвара уочи годишњице прошлогодишњег инцидента у коме је учествовала приштинска полиција
Манастир Бањска се затвара на четири дана из безбедносних разлога© M. M./ATAImages.

Манастир Светог архиђакона и првомученика Стефана у Бањској биће затворен за посете од 23. септембра до 26. септембра из безбедносних разлога, саопштила је Епархија рашко-призренска уочи годишњице инцидента у коме су прошлог 24. септембра у сукобу са приштинском полицијом страдала тројица Срба - Стефан Недељковић (31) из Звечана, Игор Миленковић (50) и Бојан Мијаиловић (30) из Лепосавића и један "косовски" полицајац".

Манастир у који је током инцидента упала група наоружаних, маскираних људи за које се касније испоставило да су припадници такозване косовске полиције, који су провалили манастирску закључану капију, биће затворен четири дана.

Како се наводи у обавештењу Епархије, манастир Бањска биће "затворен за посете у понедељак, уторак, среду и четвртак (23 – 26 септембра) из безбедносних разлога и очувања мира, који је у овом тренутку манастиру преко потребан".

Тзв. специјално тужилаштво Косова објавило је недавно оптужницу против 45 особа за, како наводе, "терористички напад који се догодио у Бањској 24. септембра 2023. године". Међу оптуженима је и бивши лидер Српске листе Милан Радоичић.

image