Србија и Балкан

Немири на КиМ: Убијена три Србина, страдао један полицајац из Приштине, специјалци остали на северу

Према наводима Приштине, у ноћи између суботе и недеље се одиграла филмска акција на северу Косова и Метохије, један полицајац је страдао, а касније је троје Срба убијено. Приштинска полиција је упала и у манастир Бањска
Немири на КиМ: Убијена три Србина, страдао један полицајац из Приштине, специјалци остали на северу© TANJUG/AP Photo/Bojan Slavkovic

На северу Косова и Метохије, у селу Бањска, данас су страдала тројица Срба са КиМ, а две особе су тешко рањене. Председник Србије Александар Вучић саопштио је да "постоји бојазан да је страдало и четврто лице".

Срби су претходне ноћи, како је рекао председник, у знак протеста против терора Аљбина Куртија, блокирали мост са два теретна возила након чега је дошло до сукоба са припадницима Косовске полиције током којег је страдао један од припадника приштинских снага. 

Тим поводом високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ разговарао је данас са председником Александром Вучићем као и са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем и позвао "на успостављање мира и стабилности".

Епархија рашко-призренска је саопштила да је група наоружаних, маскираних људи, упала је блиндираним возилом у манастир Бањска, при чему су провалили манастирску закључану капију. 

Они су најоштрије осудили отворено насиље које се примењује у верском објекту Српске православне цркве, позивајући све стране да што пре прекину сукоб, закључује се у саопштењу.

Косовска полиција је вечерас потврдила да су, под руководством тужиоца Специјалног тужилаштва привремених приштинских институција, у координацији са Еулексом и Кфором, ушли је у пратеће објекте манастира Бањска, ради обављања службених дужности.

Мирно, али напето

У Бањској, у Лепосавићу, Северној Митровици и Звечану вечерас је мирно, али напето.

Како јавља репортер "Косова онлајн", дуж магистралног пута Косовска Митровица - Рашка на неким местима ка појединим селима, од Бањске до Лепосавића, могу се видети стационирани полицијски џипови у мраку, али се готовио ниједан полицијски ауто не може видети од Лепосавића до Јариња, осим специјалне полиције у оближњој бази.

У Северној Митровици и Звечану, може се видети тек по који пролазник који је изашао до оближње апотеке или по неку намирницу.

Специјалци стоје неким раскрсницама, а сви су наоружани дугим цевима.

Ситуација на прелазу Јариње је непромењена, па се још увек, као и целог дана, може изаћи са Косова, али путнички аутомобили, па чак ни пешаци, не могу да уђу на Косово.

Бивши специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел навео је вечерас да је свет осудио Аљбина Куртија због једностраних акција које су имале за циљ подстицање насиља.

Све западне амбасаде су осудиле "напад на Косовску полицију", а у току дана, како су известили албански медији, Курти се састао са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером, као и са амбасадорима земаља Квинте.

Мисија Кфор саопштила је да наставља да помно прати ситуацију у Бањској, као и да су њене трупе присутне у том подручју и спремне да одговоре ако буде потребно.

Како се наводи у саопштењу достављеном Танјугу, Косовска полиција има примарну одговорност за управљање инцидентом на терену.

У току дана, у селу Бањска, могла се чути рафална паљба.

  • 24. сеп 2023 • 21:42

    21:42

    Косовска полиција: Ухапшен и други нападач на полицију, ситуација и даље напета

    Kосовска полиција саопштила је вечерас да су надлежне полицијске јединице ухапсиле и другог "нападача", који је такође био у војној униформи и наоружан пушкама и муницијом.

    "До сада су, према информацијама са терена, убијена три нападача, ухапшена су два нападача и четворица осумњичених који су затечени у недозвољеном поседу радио комуникација, а за које се сумња да су повезани са терористичком групом", наводи се у саопштењу на Фејсбук страници Kосовске полиције.

    Додаје се да је у касним сатима интензитет напада на полицијске службенике смањен, али да је безбедносна ситуација и даље напета.

    Током контроле на појединим локацијама, стамбеним зградама и возилима које је, како наводи Косовска полиција, "терористичка група користила за блокаду путева, укључујући и возила која су се налазила око манастира у Бањској", пронађени су пуни арсенала оружја.

    Према првим информацијама, реч је о стотинама комада наоружања различитих типова и калибара, униформи и логистичке опреме, укључујући и војно наоружање тешког калибра попут граната, топова, митраљеза, калашњикова итд.

    Косовска полиција под руководством тужиоца Специјалног тужилаштва привремених приштинских институција, у координацији са Еулексом и Кфором, ушла је у пратеће објекте манастира Бањска, ради обављања службених дужности, истиче се у саопштењу.

  • 21:24

    Гренел: Свет је осудио Аљбина Курија

    Бивши специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел осудио је насиље на северу Косова и Метохије и истакао да одворни морају бити процесуирани.

    Гренел је на друштвеној мрежи Икс навео да је свет осудио Аљбина Куртија због једностраних акција које су имале за циљ подстицање насиља.

    "Свет је осудио Аљбина Курија због његових једностраних акција у подстицању насиља и доношењу једностраних одлука. Његов неуспех да покрене изборе, створи српске општине и повуче специјалне снаге полиције није изговор за насиље. Осуђујемо свако насиље. То никада није прихватљиво, а одговорни морају бити потпуно процесуирани", поручио је Гренел.

  • 20:35

    Турска осудила напад на полицајце из Приштине

    Министарство спољних послова Турске осудило је "напад који се јутрос догодио у селу Бањска у општини Звечан, током којег је убијен косовски полицајац".

    "Повређенима желимо брз опоравак. Наша амбасада у Приштини такође је издала саопштење у којем осуђује напад. Императив је за све стране да делују умерено и избегавају насиље како би се смањиле тензије у региону и спречила ескалација", истакао је портпарол Министарства Танжу Билгић, преноси "Косово онлајн".

    Додају да је дијалог једини начин да се осигура трајни мир и стабилност.

    "Наставићемо да подржавамо процес дијалога", поручили су из Министарства спољних послова Турске.

  • 20:26

    Председник Албаније: Међународна заједница да казни одговорне за убиство приштинског полицајца

    Председник Албаније Бајрам Бегај огласио се, како наводе албански медији, поводом "убиства полицајца на северу Косова" оценивши да је то нарушавање реда и безбедности Косова и додао да би требало да реагује међународна заједница.

    Бегај је позвао међународну заједницу да одлучније реагује, како је рекао да се казне "наручиоци и извршиоци овог изузетно озбиљног дела које утиче на стабилност Косова и мир у региону Западног Балкана".

    "Најоштрије осуђујем напад на Косовску полицију, где је један полицајац убијен, а двојица су повређена. Ово организовано криминално дело представља озбиљно кршење поретка и безбедности Косова", рекао је Бегај и додао да је Албанија увек уз "Косово".

  • 20:18

    Вучић: Срби су се побунили против Куртијевог терора

    Председник Србије потврдио да је да је ноћас око 2.46 часа група Срба поставила је два камиона као барикаде у Бањској, на северу КиМ након чега је дошло до обрачуна са припадницима Косовске полиције а том приликом страдао је један приштински полицајац. Четири српске општине су, након тога, проглашене за четири зоне антитерористичке операције.

    Након тога долази до напада припадника Косовске полиције, а председник је потврдио да су том приликом страдала тројица Срба са КиМ страдали, двојица сасвим извесно од снајперске ватре, са велике удаљености, док су две особе тешко рањене. Постоји бојазан да је страдало и четврто лице.

  • 20:14

    Заветници, Двери и Покрет за одбрану КиМ: Војска Србије да се врати на КиМ

    Српска странка Заветници, Српски покрет Двери и Покрет за одбрану Косова и Метохије изразили су озбиљну забринутост за безбедност Срба након најновије ескалације насиља на северу Косова и Метохије.

    Они захтевају од државних власти да изнова затраже повратак припадника српских војних и безбедносних снага на КиМ, што омогућава Резолуција 1244 СБ УН.

    Поновили су и захтев за хитном, ванредном седницом скупштинског одбора за КиМ и посебном седницом Народне скупштине на тему безбедносне ситуације на КиМ.

  • 19:33

    Свечља: Убијена три нападача, ухапшено шест особа

    У акцији у Бањском убијена су тројица нападача, док је шест особа ухапшено – двојица нападача и четворица која су пружала подршку путем радио везе, изјавио је министар унутрашњих послова такозваног Косова Џељаљ Свечља.

    Он се новинарима обратио са севера КиМ, уз напомену да се акција трагања за нападачима наставља.

    Он тврди да постоје информације да је реч о "терористичкој групи" и да је полиција открила велику количину наоружања.

    "Припреме су биле за масовни напад на Косовску полицију и косовске институције. Цела територија земље је стављена под контролу", каже Свечља.

  • 19:31

    У селу Бањска тренутно је мирно, већ неколико сати не чује се пуцњава из правца манастира, али је прилаз ка селу и даље блокиран.

    Пре неколико минута једна колона у којој је било десетак оклопних возила и џипова Косовске полиције прошла је из правца села ка Северној Митровици и даље ка Приштини.

  • 19:28

    Борељ разговарао са Вучићем и Куртијем

    Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ разговарао је данас са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

    "Након данашњег ужасног и кукавичког терористичког напада на службенике Косовске полиције, Борељ је разговарао са премијером Куртијем. Он је најоштрије осудио данашњу агресију", наводи се у саопштењу ЕУ.

    Високи представник Борељ изразио је саучешће породици, колегама и најближима полицајца који је изгубио живот на дужности, а повређеним полицајцима пожелео брз опоравак.

    Високи представник је позвао и председника Србије Александра Вучића.

    "Борељ је поновио свој позив нападачима да се одмах предају и пусте ходочаснике из манастира Бањска, да безбедно оду", додаје се у саопштењу.

    Позвао је на поновно успостављање мира и стабилности.

    Додаје се да Еулекс, као други безбедносни одговорни, прати ситуацију на терену и спреман је да подржи косовске институције у очувању стабилности и безбедности свих заједница, у складу са својим мандатом и у блиској сарадњи са Кфором.

    У саопштењу се указује да је специјални представник ЕУ за Косово на терену у блиском контакту са властима.

  • 19:06

    Директорка Опште болнице у Митровици Љуљета Жуби саопштила је да је повређено лице српске националности послато на даље лечење у Универзитетски клинички центар у Приштини.

    Повређени припадник полиције такозваног Косова је на прегледу и ван животне опасности, каже Жуби.

image