Србија и Балкан

Упркос противљењу и из ЕУ: Приштина обновила кућу нацисте Џафера Деве

Пројекат реновирања израдила је шведска организација "Културно наслеђе без граница" са својим огранком у Приштини, а вредност радова је пола милиона евра
Упркос противљењу и из ЕУ: Приштина обновила кућу нацисте Џафера ДевеGetty © Hulton Deutsch / Contributor

Приштинско министарство културе завршило је обнову куће у јужном делу Косовске Митровице за коју тврде да је припадала албанском нацисти и колаборационисти Џаферу Деви, упркос противљењу дела међународне заједнице на КиМ, пре свега Канцеларије за ЕУ, као и УНДП, које су након реакције српске јавности одустале од учешћа у пројекту.

Пројекат реновирања израдила је шведска организација "Културно наслеђе без граница" са својим огранком у Приштини, а вредност радова је пола милиона евра.

Лист наводи да је, према незваничним информацијама, ту суму обезбедило тзв. косовско министарство културе, а да је предвиђено да у обновљеном објекту, у којем Приштина тврди да је боравио некадашњи министар унутрашњих послова "велике Албаније" у периоду Другог светског рата и најодговорнији за прогон Срба, Јевреја, Рома и Албанаца, буде Регионална агенција за чување културне баштине и галерија уметности.

Историчар и саветник у Музеју жртава геноцида др Ненад Антонијевић истиче да је Дева био један од најистакнутијих албанских квинслинга и колаборациониста на КиМ, као и сарадник немачке војне обавештајне службе неколико година пре почетка Другог светског рата.

Антонијевић је за "Новости" истакао да је Дева у току рата био иницијатор и спроводио злочине над Србима, Јеврејима, Ромима и Албанцима.

Он је указао да се обновом куће Џафера Деве рехабилитује његова личност и спроводи негативна ревизија Другог светског рата.

"То је лоша порука, јер прекрајање историје и рехабилитација нациста која се на КиМ тренутно спроводи без јасне реакције међународне заједнице забрињава јеврејску заједницу, Србе, као и све поборнике антифашизма", навео је Антонијевић.

Историчар из Косовске Митровице Милош Дамјановић истиче да је, осим заобилажења истине о самом Деви, додатно спорно скрнављење културне баштине, с обзиром на то да је објекат био зграда Митровачког војног округа у власништву Краљевине Југославије, као и да нема никаквог доказа да је кућа била у власништву Деве и о каквој је особи реч.

image