Србија и Балкан

Нова обустава наставе: Просветари заказали још један штрајк

Репрезентативни синдикати запослених у просвети најавили за 2. октобра обуставу наставе и позвали на протест који ће се одржати у Београду
Нова обустава наставе: Просветари заказали још један штрајк© Radule Perisic/ATAImages

Представници репрезентативних синдиката запослених у просвети одржали су састанак и разматрали тренутну ситуацију и план наредних акција, наводи се у саопштењу Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Како они тврде, после обуставе наставе и организовања протеста 16. септембра, констатовано је да је појачан притисак на директоре школа од стране ресорног министарства, те најављују и нови протест и обуставу наставе.

"Све облике притиска на запослене, сматрамо недопустивим и крајње непримереним и против истих борићемо се свим расположивим средствима. Ово ће и бити услов за наставак преговора. Из овог разлога позивамо 2. октобра 2024. године све запослене на обуставу наставе. Истог дана одржаћемо протест у Београду. У међувремену обратићемо се свим надлежним институцијама у Србији, како би потписано било и реализовано. Синдикати позивају све актере ове власти на договор око захтева и упозоравају на озбиљност актуелне ситуације у школама у Србији", наводе они.

Подсећамо, протестни скуп радника запослених у просвети одржан је 16. септембра у Београду и више градова у Србији, када су поновљени њихови захтеве, а основни који траже од Владе Србије је да се њихове плате повећају толико да достигну републички просек, као и да повећање плате буде у једнаком проценту за све запослене у просвети, за наставни и ненаставни кадар.

Просветари траже и да се до краја 2024. године, уз консултације са репрезентативним синдикатима, измени Уредба о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, у складу са потписаним Протоколом, као и да се запосленима у образовању исплати новогодишња награда у складу са Посебним колективним уговором.

image