Маћедонци најављује нове ескалације? Куртијев министар упозорава на репризу Бањске

Уочи годишњице инцидента у Бањској, министар привремених приштинских институција тврди како Србија има "хегемонистички приступ" у односу на "Косово"

У тренутку када Срби са Косова и Метохије проживљавају терор и злостављање Куртијевог режима, министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци, упозорава како постоји потенцијални ризик да "оружане групе које Србија подржава понове напад на Косову".  Овакве његове најаве могле би се схватити и као нове претње по мир и безбедност Срба, будући да је већ познато да приштински режим увек тражи, а ако не нађе онда фабрикује, разлоге да нападне српску заједницу на Космету.

"Пошто је након напада 24. септембра у Бањској највећи део групе коју је предводио Радоичић отишао у Србију, нормално да је опасност на нашој територији смањена. Али увек постоји ризик да групе попут Радоичићеве групе, па и сама Радоичићева група, развију сличне терористичке активности са политичким циљевима, које увек подржавају структуре у Србији", рекао је Маћедонци, вероватно на овај начин најављујући ново дивљање специјалаца РОСУ на северу Космета.

Маћедонци у добро познатом маниру представљања српског народа као окупатора сопствене земље, поручује у разговору за "Коху" да Србија "наставља да има хегемонистички приступ у односу на Косово и друге суседне земље".

Према његовим речима, Србија наставља да одржава око 70 одсто својих војних капацитета на југу и 48 база српске војске и жандармерије дуж "граничне линије", односно административног прелаза.

"Суштина војне претње Србије је увек политичка, Србија наставља да има хегемонистички приступ у односу на Косово, али и на друге суседне земље. Овај приступ се често преводи у различите активности попут дипломатских, економских, дезинформационих, као и војних и подршке неконвенционалним јединицама и терористичким групама, као што је био случај Радоичићеве групе", уверава Куртијев министар.

Оно што боли министра ентитета који би да на силу, и супротно међународном праву, направи војску и наоружа је "џавелинима" јесте чињеница да и Србија купује и производи оружје. Он то види као претњу "за целокупну ситуацију на Балкану", а наоружавање Србије повезује са подршком Русије, описујући то као "покушај дестабилизације региона и спречавања његове интеграције у ЕУ и НАТО".

С друге стране, тврди он, "Косово јача своје војне капацитете, не да би нападало, већ да би заштитило интегритет и безбедност својих грађана". Не објашњава међутим, какву заштиту Србима, док их нападају припадници "косовске полиције" пружају његови "џавелини".

"Део ових капацитета које купују, али и које производе нису капацитети за одбрану територије то често објашњава председник Вучић. На пример, борбени авиони дају офанзивну способност, али чак и дронови самоубице који се производе у српским фабрикама јесу офанзивна способност. Наравно, сва ова милитаризација представља претњу не само за Косово, већ за сву стабилност на Балкану. Ова претња долази због охрабрења које Србија добија од Руске Федерације и других њених пријатеља да би дестабилизовала Балкан и подрила процесе интеграције Балкана у ЕУ и НАТО", уверава Маћедонци.