Србија и Балкан

Наоружавање Приштине: Први "џавелини" ускоро на тзв. Косову у рукама КБС-а

Министар Маћедонци је рекао да су у случају Бањска, 24. септембра прошле године, "КБС биле спремне да реагују да су то од њих затражили претпостављени"
Наоружавање Приштине: Први "џавелини" ускоро на тзв. Косову у рукама КБС-аGetty © Photo by Michael Ciaglo/Getty Images

"Џавелини" ускоро стижу на тзв. Косово а Приштина је већ почела уплату првих рата Сједињеним Државама за овај противоклопни систем, изјавио је министар одбране "Косова" Ејуп Маћедонци.

"Тренутно смо у процесу набавке овог система. Они ће доћи на време на Косово и биће део наоружања КБС-а. Сада смо у фази разговора о роковима, вршимо прве уплате за ове системе", рекао је Маћедонци за КТВ и додао да су и "поред свих несугласица" САД биле и остале главни поборник повећања одбрамбених капацитета КБС.

Пензионисани адмирал америчке морнарице и директор Фондације за одбрану демократије у Вашингтону Марк Монтгомери раније је изјавио да "САД желе да обезбеде Косову неопходну опрему за стварање стабилности унутар својих граница од било какве употребе силе споља" и додао да је систем "џавелин" – "фантастично одбрамбено оружје од могућег напада оклопних возила на Косово".

Министар Маћедонци је, говорећи о "планском наоружавању КБС-а", које по Резолуцији 1244 СБ УН не би смеле ни да постоје, испричао да су у случају Бањска, 24. септембра прошле године "КБС биле спремне да реагују да су то од њих затражили претпостављени".

"Били смо у првом нивоу, почетном нивоу стања приправности, али наравно да су сви припадници КБС-а били обавештени да буду спремни ако од нас буде затражено да будемо део било које операције", рекао је Маћедонци.

О "случају Бањска" у контексту набавке "џавелина" говорио је и пензионисани адмирал Монтгомери који је рекао да Русија "нема намеру да изазове ништа велико на Балкану, већ „тражи дестабилизацију и хаос како би скренула пажњу НАТО-а са рата у Украјини а у томе им је помогао њихов традиционални пријатељ – Срби".

"Процена САД је да Косово треба да буде опремљено напредним ситемима наоружања. Ово оружје користи један војник, што значи да им не дајемо врхунску војну маневарску опрему, већ оно што им треба. И шаљемо поруку сваком потенцијалном непријатељу да Косово има потребну опрему да одврати могући напад", рекао је амерички адмирал.

Иначе, САД су почетком године донеле одлуку да тзв. Косову испоруче 246 противоклопних ракета "џавелин" као и 20 лансера за те ракете.

Тамо где су САД давале "џавелине", тамо је био рат

Коментаришући ову одлуку САД генерал у пензији, професор Митар Ковач за РТ Балкан оценио је да се ради о веома ефикасном противоклопном систему и да тамо где су Американци давали "џавелине", тамо се дешавао рат или су давали та средства у току рата.

По процени генерала Ковача, у Приштини, мимо набавке турских беспилотних летелица "бајрактар", америчких хеликоптера, немачких возила, "џавелина", стварају и "огромну оружану силу мимо онога што се формално приказује као редовна, професионална оружана снага".

"Они планирају увођење војног рока, имају наоружано становништво које је мимо тих планова сврстано у територијалне јединице. На Косову се налази толико оружја, које Кфор и није покушао, сем на почетку, симболично, да одузме, нема куће ни албанске породице која нема оружје, а да не говоримо о прикривеним комадима, средствима још из времена УЧК. Све се то сад осавремењава са средствима везе, информационим системима, средствима за ноћно извиђање, снајперима, тако да Америка, као што је стварала у Украјини војску и припремала народ за оружани конфликт са Руском Федерацијом, на неки сличан начин и модел то сада ради и на простору Косова и Метохије", рекао је генерал Ковач. 

Андреј Млакар, уредник на војној ТВ Фронт, коментаришући реторику Приштине према којој тзв. КБС, укључујући оклопна возила, дронове, хеликоптере, па сада и "џавелине", набављају искључиво одбрамбена средства, каже да је прича о "џавелинима" као одбрамбеном оружју – "прича за наивне" и да су сва оружја у суштини "офанзивна".

image