Србија и Балкан

Лајчак: Барикаде уклонити политичким договором, не булдожерима

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине поручио да не може никог одређеног да окриви за тренутну кризу на КиМ
Лајчак: Барикаде уклонити политичким договором, не булдожерима© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Изасланик ЕУ за дијалог Београд-Приштина Мирослав Лајчак сматра да ситуација на северу није добра и да се мора наћи решење.

Ескобар, који се данас у Приштини састао са премијером привремених институција Аљбином Куртијем и америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, каже да не може никог да окриви за актуелну ситуацију, преноси "Коха".

"Ево нас недељу дана касније и имамо кризу на северу `Косова`. Ова недеља је важна европска недеља. Сутра ћу бити у Београду да покушам да пронађем начине за деескалацију ситуације и повратак у нормалу како бисмо наставили са предлогом за нормализацију. Дуго сам разговарао са Куртијем о низу питања и он неће износити детаље јер ћу сутра бити у Београду. Покушаћемо да нађемо могуће решење јер ово није добро и не можемо себи да дозволимо да само чекамо да се деси нешто лоше. Тензије никоме не помажу. Дошли смо до овог тренутка и не желим да упирем прстом, али смо посвећени проналажењу решења”, рекао је Лајчак.

На питање новинара да прокоментарише најаве из Београда да ће послати војску на КиМ, Лајчак је рекао да је много тога речено и да је ситуација напета.

"Много тога је речено последњих дана, атмосфера је усијана, тако да морамо да се фокусирамо на ствари које су важне и да се људи врате у нормалу", рекао је он.

Лајчак, који ће се вечерас састати и са представницима Еулекса и Кфора, поручио је да је најбољи начин за уклањање барикада политички договор.

"Ја сам дипломата, за мене је најбољи начин да се уклоне барикаде политичким договором, а не булдожером“, рекао је Лајчак.

Изасланик је дошао у Приштину, а сутра стиже у Београд, након што је ситуција на Косову и Метохији ескалирала после малтретирања Срба у Великој Хочи и хапшења бившег полицајца Дејана Пантића.

image