Србија и Балкан

Ескобар: САД изричито против уласка српске војске на "Косово", ЗСО мора да се формира

Изасланик САД за Западни Балкан изјавио да "не очекује" улазак српске војске на јужну покрајину, као и да до "међусобног признања" мора да дође
Ескобар: САД изричито против уласка српске војске на "Косово", ЗСО мора да се формира© ATA Images

Изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да се САД категорички противе повратку српских снага на тзв. Косово.

Он је додао да "Косово" има јаке безбедносне гаранције САД, које се, према његовим речима, манифестују кроз учешће у мисији Кфор.

"Ми се томе категорички противимо. Ми то категорички одбацујемо. Такође, желим да кажем да Косово има веома јаке безбедносне гаранције од САД", изјавио је Ескобар у интервјуу за Радио Слободна Европа, а преноси "Коха".

Упитан каква би била реакција САД да српска војска уђе на тзв. Косово, Ескобар је одговорио:

"Прво, то не очекујем. Друго, понављам, Косово има јаке безбедносне гаранције САД, које се манифестују кроз његово учешће у Кфор-у."

Ескобар је рекао да дели мишљење премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да Београд утиче на људе који су поставили барикаде, али је додао да "на основу мојих разговора са тамошњом заједницом, они имају неке притужбе које треба чути", али да барикаде нису начин да се то уради.

Он је рекао и да је разговарао са људима из цивилног друштва, који су му се пожалили да се осећају изоловано од централних власти, али у неким случајевима и "застрашени од неких људи повезаних са Београдом".

Када је реч о Српској листи, Ескобар је рекао да након разговора са њима верује да они желе да се врате у институције тзв. Косова.

На Куртијев предлог на Кфор треба да уклони барикаде ако локално станивништво то не буде урадило, Ескобар је рекао да "очекује да их људи који су их поставили и уклоне", али и да "глас српске заједнице мора да се чује" када је реч о читавом низу питања.

На питање како САД и он лично могу да допринесу смањењу тензија, Ескобар је рекао да је отворен да саслуша бриге српске заједнице, пошто Срби "имају неке легитимне забринутости".

Он је додао да САД "траже начине да помогну овој влади да ојача своју позицију у многим стварима", као и да је "најважније што САД желе јесте да виде стварање Заједнице српских општина". Он је нагласио да је то обавеза приштинских власти и да ће им САД у томе помоћи.

Ескобар је рекао да се ЗСО мора порадити одмах, како би се "изградило поверење између владе и мањинске заједнице". Он је додао да то нема везе "са Србијом, већ се односи на однос између владе и мањинске заједнице, у оквиру уставне структуре 'Косова' и у складу са законима 'Косова'".

Ескобар је нагласио да ЗСО апсолутно не може да буде копија Републике Српске, као и да је "то није механизам који ће бити наметнут 'Косову'"

Када је реч о француско-немачком предлогу, амерички изасланик је рекао да он има потпуну подрушку САД.

Ескобар је рекао да у центру преговора треба да буду "европске интеграције за све земље Западног Балкана", што укључује "признавање права свих држава за на постојање, њихове независности и сувернитета". Он је нагласио да признање "Косова" од стране Србије "мора да се деси", као и да се амерички став по том питању није променио.

Амерички изасланик је изјавио да ће разговори о формирању ЗСО почети пре априла, када су најављени локални избори на северу Косова и Метохије, али је нагласио да не жели да говори о некаквим роковима за постизање "коначног споразума".

Он је нагласио да су односи САД и тзв. Косова стабилни, као је његова држава отворена за сарадњу са владом у Приштини.

Ескобар је рекао да би Србија "морала да уведе санкције" Русији, као и да охрабрује власти у Србији да то учине. Ескобар је додао и да председник Србије Александар Вучић и он "немају толико различите ставове у погледу онога што се дешава у Украјини".

Он је рекао да је "руски утицај на Балкану и даље важан фактор", као и да се "морамо борити против овог злог утицаја где год и кад год га видимо".

Када је реч о потенцијалном чланству Црне Горе у иницијативи "Отворени Балкан", Ескобар је рекао да САД подржавају све иницијативе које воде ка ЕУ и који су отворени за све државе Западног Балкана, што је случај са "Отвореним Балканом". "Ако не испоштује било који од ова два услова, ми ћемо апсолутно повући подршку 'Отвореном Балкану'", рекао је Ескобар.

image