Србија и Балкан

Мандић: Иницираћемо парламентарну истрагу о убиствима Душка Јовановића и Павла Булатовића

Неопходно је да информације које су скриване од јавности буду доступне и да људи који су починили злочине одговарају за њих, поручио је шеф црногорског парламента
Мандић: Иницираћемо парламентарну истрагу о убиствима Душка Јовановића и Павла Булатовића© Tanjig/AP Photo/Risto Bozovic

Председник Скупштине Црне Горе и лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић је рекао да ће иницирати парламентарну истрагу о убиствима Душка Јовановића и Павла Булатовића, преноси "Дан".

"Посланички клубови Нове српске демократије (НСД) и Демократске народне партије (ДНП) ће покренути иницијативу о отварању парламентарне истраге о поступању државних органа о околностима напада на Душка Јовановића као и осталих новинара и других слободних интелектуалаца од полицијских службеника, нагласио је Мандић на заједничкој конференцији за новинаре са лидером ДНП-а Миланом Кнежевићем.

Он је поручио да желе и да се у Скупштини отвори расправа на ову тему.

"Да јавност чује о чему се ради, верујући да ће тужилаштво, подстакнуто том расправом, урадити посао за који су једино они надлежни", рекао је Мандић.

Мандић је најавио и да ће та два посланичка клуба покренути и отварање парламентарне истраге о околностима убиства Павла Булатовића 7. фебруара 2000. године, додавши да  је то био страшан злочин, иза којег је постојала политичка позадина.

Подсетио је да је у тадашњем парламенту формиран анкетни одбор, који је дошао до одређених чињеница.

"Како до данас није ништа урађено у разрешењу тог убиства, желимо да овде у парламенту отворимо тему и подстакнемо истражне органе да се тај случај реши. Мислим да постоји довољно чињеница", истакао је Мандић.

Мандић је нагласио да сматра да је неопходно да информације које су скриване од јавности буду доступне и да људи који су починили злочине одговарају за њих.

Лидер ДНП-а Милан Кнежевић рекао је да се ових дана интензивно води кампања против Андрије Мандића и њега због најаве која се односи на измене Закона о држављанству.

Како је појаснио, "кампања посебно интензивирана од хрватских посланика у Европском парламенту, који говоре да ће да пишу Жозепу Борељу због намере да се ово питање реши на правно утемељен начин".

"Они не би имали проблем ако бисмо ми тражили двојно држављанство с Хрватском, али је проблем што би сви људи могли да добију црногорско а да се не одрекну држављанства које имају. Моје дијете је на привременом боравку у Црној Гори зато што је рођено у Србији и може добити црногорско држављанство само ако се одрекне српског", истакао је Кнежевић.

Рекао је да постоји једина држава на свету која се олако одриче својих грађана.

"Ми желимо да исправимо ту неправду. Зато смо урадили студију која третира овај проблем и где су наведена упоредна искуства. Ми не желимо да мењамо ни састав бирачког списка, иако је тако састављен да имамо више људи у списку него грађана али то је посебна тема. Ствара се амбијент у којем Андрија Мандић и ја треба да будемо приказани као антидржавни елементи и ту се укључују посланици из Хрватске", навео је Кнежевић.

image