Србија и Балкан

ДПС оспорава изборе у Подгорици и пре него што су одржани: Сметају им бирачи из Србије и РС

Наследници Мила Ђукановића тврде да ће се поновити "београдски сценарио"
ДПС оспорава изборе у Подгорици и пре него што су одржани: Сметају им бирачи из Србије и РСGetty

Сценарио који је прозападна опозиција користила у Београду у покушају да доведе у питање регуларност избора, допао се изгледа и ДПС-у Мила Ђукановића, па и пре локалних избора у Подгорици покушавају да резултате гласања у Подгорици прогласи нерегуларним.

Они, наиме, тврде, како је у бирачки списак Подгорице (где су избори заказани за 29. септембар) уписано најмање 3.300 бирача из Србије и Републике Српске.

"На дан избора спречићемо сваког од тих 3.300 људи да оствари своје бирачко право, пошто то право имају нелегално у Подгорици. Очигледно се развија нова формула за утицај на изборне прилике, односно овај изборни туризам", рекао је на конференцији за новинаре председник ДПС-а, Ђукановићев наследник Данијел Живковић.

Живковић је рекао да имају имена и презимена тих људи, која ће проследити Вишем тужилаштву и изборним комисијама.

"Очекујемо да тужилаштво што пре реагује и спроведе експресну истрагу", рекао је Живковић, а преноси Радио Слободна Европа.

Он није прецизирао које странке у Црној Гори "подстичу" долазак бирача из суседних држава за изборе у главном граду, али је уверен да ће скупштинска већина прибећи "београдском сценарију, односно довођењу бирача са стране и на тај начин променити изборну вољу грађана".

Током избора у Србији у децембру прошле године, опозициони, домаћи и међународни посматрачи извештавали су о наводном организованом довођењу бирача из Републике Српске. Надлежни су одговорили тврдећи да људи са двојним држављанствима, и личним картама такође, имају сва права да гласају уколико су уписани у бирачки списак.

"Људи су наши држављани, уписани у бирачки списак (који не показује одступање од претходних избора), долазе организовано, гласају на местима где опозиција има 80 одсто контролора о 5.600 међународних посматрача", рекла је тадашња премијерка Ана Брнабић додајући да нико не може да гласа без валидног документа и ако није у бирачком списку.

Иначе, рестриктивни Закон о држављанству донео је 2008. године управо ДПС Мила Ђукановића и према њему, држављанство се стиче рођењем, пореклом, пријемом или споразумом о двојном држављанству с другом државом. Такав споразум Црна Гора нема ни са једном државом.

Држављани земаља бивше СФРЈ, па и Србије, могли су да задрже црногорско држављанство уколико су га стекли пре проглашења независности јуна 2006. године. 

Међутим, они који су стекли неко друго држављанство после те године, црногорско губе по аутоматизму. 

image