Србија и Балкан

Да ли је Душко Кнежевић жртва или највећи изазов за црногорско друштво?

Јако је важно да надлежни органи осигурају пуну безбедност Кнежевића и свих других учесника у овом поступку, истичу саговорници црногорских медија
Да ли је Душко Кнежевић жртва или највећи изазов за црногорско друштво?© FOTO TANJUG/ MEDIABIRO

Изручење бизнисмена Душка Кнежевића уздрмало је, али и поделило Црну Гору, јер док једни сматрају да он не може да буде жртва, други, пак, наводе да би овај случај могао бити највећи изазов за црногорско друштво.

Оно у чему се слажу је да је неопходна процена безбедности Кнежевића у Црној Гори будући да су га и шкаљарски и кавачки криминални кланови помињали у негативном контексту.

Кнежевић је јуче изручен Црној Гори из Велике Британије, чији је, такође, држављанин, а Виши суд му је синоћ потврдио притвор на основу одлуке донете након расписивања потернице.

Подгорички Виши суд је, почетком 2020. године, потврдио оптужницу против Кнежевића у предмету "Карбон" у којем је, наводно, са још четири члана криминалне групе причинио штету компанији "Глобал карбон" и прибавио противправну корист од 1.942.000 евра.

Оптужници против Кнежевића је претходила афера "Коверта", када је почетком 2019. године објавио снимак на којем се види како функционеру Демократске партије социјалиста (ДПС) и бившем градоначелнику Подгорице, Славољубу Стијеповићу, предаје, како је тврдио, 97.500 евра.

Кнежевић је тврдио да је реч о новцу за финансирање изборне кампање тадашње власти и да је то урадио у договору са тадашњим лидером ДПС-а и председником државе, Милом Ђукановићем.

У септембру исте године објавио је више аудио снимака разговора са тадашњим генералним секретаром ВДТ Ненадом Вујошевићем о наводном постојању корупције у тужилаштву. Један од тих снимака је објавио у дану када је један од инкриминисаних тужилаца, Ивица Станковић, изабран за вршиоца дужности ВДТ-а, с обзиром на то да му је истекао мандат, а био је једини кандидат за ту позицију.

Адвокат Веселин Радуловић каже да је на црногорском тужилаштву сада да процени да ли би исказ Душка Кнежевића допринео откривању криминалне организације.

Новинар и уредник портала "Бизнис ЦГ" Предраг Зечевић каже да је у контакту са Кнежевићем и да он има јаке доказе, те да би овај случај могао бити највећи изазов у црногорском судству.

Радуловић сматра да је изручење Кнежевића добра вест и за њега и за грађане. Међутим, да би Душко Кнежевић постао сведок сарадник, објашњава он, тужилаштво треба да процени да ли би његов исказ довео до одређених починилаца кривичног дела.

"Треба доћи до процене да би тај његов исказ који би дао допринео откривању других починилаца и криминалне организације, односно да његов исказ буде од претежнијег интереса него кривично гоњење њега самог", истакао је он у емисији "Добро јутро Црна Горо" и додао да тај статус Кнежевић може стећи све до окончања главног претреса.

Посебно је објаснио да се поступак не може заснивати само на изјави сведока сарадника, те да се морају пружити докази.

"Ако буде желео да буде сведок сарадник, он ће морати да пружи нешто више од приче о плавој торби, мораће да пружи конкретне доказе”, каже Радуловић.

Поштујући претпоставку невиности, Радуловић истиче да је крајње непримерено да одређени политичари представљају Кнежевића као борца за правду који ће да "одсече главу криминалној хоботници" и да уради нешто спектакуларно. Сматра да од Кнежевићеве воље није могло да зависи да ли ће бити изручен Црној Гори.

"Он се приказује као жртва бившег режима. Ја лично у то не верујем. Он је имовину стекао захваљујући конекцијама са бившим режимом и стекао је на прилично сумњив начин, тако да се тешко може представити као жртва тог система и режима", сматра адвокат.

Наглашава да је јако важно да надлежни органи обезбеде пуну безбедност Душка Кнежевића и свих других учесника у овом поступку ако постоји процена надлежних органа да су угрожени.

Предраг Зечевић сматра да је живот Душка Кнежевића угрожен због навода из скај преписки, те да га и шкаљарски и кавачки клан помињу у негативном контексту.

"Овај случај је највећи изазов у историји црногорског судства јер би он могао да покрене веће оптужнице, и могао би да оптужи за неке ствари породицу Ђукановић", каже Зечевић.

Истиче да ако Кнежевић није донео чувену плаву торбу из Лондона, онда је у озбиљном проблему.

"Ја сам у контакту са господином Кнежевићем и сигуран сам да он има јаке доказе... Цитираћу бившег премијера Абазовића - креће финале, узмите кокице", рекао је Зечевић.

За њега је јако добар потез владе која размишља о поравнању са Кнежевићем. Истиче да Кнежевић није дошао само да се брани, већ и да напада.

Зечевић каже да је Кнежевић чекао пет година да дође у Црну Гору јер није имао поверења у судство и у власт.

"Човек сада верује систему Он је могао да уложи додатне жалбе и одуговлачи. Није искористио сва правна средства", казао је Зечевић.

image