Србија и Балкан

После више од десет година Орбан у званичној посети Северној Македонији

Премијер Северне Македоније Христијан Мицкоски је рекао да је Мађарска међу првима препознала жељу за независношћу и суверенитетом Северне Македоније
После више од десет година Орбан у званичној посети Северној Македонији© Meng Dingbo

Премијер Северне Македоније Христијан Мицкоски разговарао је данас са мађарским колегом Виктором Орбаном, оценивши да је та земља међу првима препознала жељу за независношћу и суверенитетом Северне Македоније.

"Историја сведочи о нашој заједничкој тежњи за миром, просперитетом и сарадњом. У прошлости, Мађарска је била један од наших првих партнера који је препознао македонске тежње за независношћу и суверенитетом. Годинама се продубљују политичке и економске везе наших земаља, а данашњи састанци само потврђују наше стратешко савезништво", навео је Мицкоски на Фејсбуку.

Он је додао да Мађарска није само партнер Северне Македоније на европској сцени, већ и пример како једна држава може успешно да балансира национални суверенитет са глобалним интеграцијама.

Орбан је јуче допутовао у званичну посету Северној Македонији предводећи делегацију у којој је и десетак министара.

Према агенди посете, данас ће након састанка двојице премијера бити одржан међувладин састанак, након чега ће Мицкоски и Орбан одржати конференцију за новинаре.

Орбан је дошао у званичну посету десет година након што је 2013. године одликован Орденом "8. септембар" за изузетне заслуге за развој и јачање пријатељских односа и мирну сарадњу између Северне Македоније и Мађарске.

image