Србија и Балкан

Стоилковић: Македонски народ огорчен због гласања званичног Скопља против Србије

Данашња Србија има врло мудро руководство, које зна да не вреди жртвовати српско-македонско пријатељство због шачице несрећних квислинга који су на прошлим изборима уз коспонзорство "црног ђавола" нелегално запосели македонско Собрање. Долази нова влада, а утицај албанског фактора у Македонији биће сведен у границе које му реално припадају, поручује председник Демократске партије Срба у Северној Македонији
Стоилковић: Македонски народ огорчен због гласања званичног Скопља против Србије© Husamedin Gina/Anadolu Agency/Getty Images

Чланови ДУИ (Деморатска унија за интеграцију) албанског партнера македонске партије СДСМ (Социјалдемократски савез Македоније) апсолутно су свесни да без њих ова странка никада не би дошла на власт, бескрупулозно користе ову добитну позицију и воде самовласно политику македонске државе, потписујући чак и уговоре којима се буквално из корена поништава национални идентитет већинског народа у Северној Македонији, Македонаца", каже за "Новости" Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији, поводом предлога да Северна Макодонија буде коспонзор резолуције у УН о наводном геноциду у Сребреници. 

Он додаје да притом праве непринципијелне пактове и стављају се на располагање сваком ко ровари против Србије и српског народа, а квислиншке структуре СДСМ их понизно прате у стопу, додворавајући се на тај начин светским моћницима који једини могу да изврше притисак на ДУИ и друге албанске партије са киме ће направити владу.

"Тужно, ружно и врло подло", оцењује Стоилковић.

На питање да да ли сматра да су овакви потези албанских политичара заправо издаја Србије, Столиковић каже да су македонски грађани и македонски народ рекли шта су имали 1999. године, кад је Србија била бомбардована и то потврђују кад год је Србији потребна нека помоћ.

"Нажалост, има подоста квислинга међу македонским политичарима. Иначе, гласање Македоније за пријем тзв. Косова у Савет Европе наишло је овде на општу осуду, изазвало је код македонског народа бес због немоћи да ово већ алармантно стање некако промене", каже он.

Према његовим речима, комуникација између грађана Србије и грађана Македоније је на врло високом нивоу, тако да се углавном зна шта Македонци стварно мисле и више страхује народ него политичари.

"И оно најбитније, данашња Србија има врло мудро руководство, које зна да не вреди жртвовати српско-македонско пријатељство због шачице несрећних квислинга који су на прошлим изборима уз коспонзорство црног ђавола нелегално запосели македонско Собрање. Долази нова влада, нове политике у којима ће, искрено се надам, утицај албанског фактора у Македонији бити сведен у границе које му реално припадају" мишљења је Стоилковић.

"Велика Албанија" уместо "Отвореног Балкана"

Говорећи о најавама македонског шефа дипломатије Бујара Османија, да би Северна Македонија могла да изађе  "Отвореног Балкана", Стоилковић каже да би последице биле погубне.

"Османи и екипа око њега су до сада безброј пута показали да их интерес С. Македоније ама баш уопште не занима, већ искључиво искључиво пројекат "велике Албаније", на којем интензивно раде проналазећи свог духовног и политичког вођу у Аљбину Куртију. Будући да је ЕУ шаргарепа на све дужем штапу, конструктивни македонски политичари добро знају да је свима нама на овим просторима "Отворени Балкан" једина шанса", каже председник Демократске партије Срба у Северној Македонији.

Упитан о исходу парламентарних избора очекујете, ко има највише шансе да води земљу у наредном периоду, Стоилковић каже да на парламентарним изборима 8. маја очекује победу коалиције коју предводи ВМРО-ДПМНЕ, у којој су, како каже, "ми Срби".

"Сматрам да је то веома добро како за нас који живимо у С. Македонији, тако и за будуће релације Скопља и Београда, с обзиром на то да су исте током мандата актуелне владе коју формално-правно предводи СДСМ, а фактички ДУИ, сведене на мртво слово на папиру и читав низ непријатељских корака", поручује Стоилковић.

image
VV inauguration
banner