Србија и Балкан

Бугарска усвојила декларацију о заустављању "антибугарске кампање" у Северној Македонији

Повод усвајању декларације, како се је образложено, "је низ антибугарских изјава водећих политичара у Северној Македонији, које имају за циљ да минирају билатералне односе и представе Бугарску у лошем светлу пред европским партнерима"
Бугарска усвојила декларацију о заустављању "антибугарске кампање" у Северној МакедонијиGetty © Media Trading Ltd

Бугарски посланици усвојили су декларацију којом позивају македонске власти "да се врате позитивном дијалогу који су прекинуле и да "зауставе антибугарску кампању и провокативне изјаве према Бугарској у Северној Македонији", преноси Радио Слободна Европа.

Једногласно и без расправе у Скупштини Бугарске је усвојена декларација, како је наведено, "у вези са систематским и методичним уништавањем дијалога" између Северне Македоније и Бугарске и "провокативним и увредљивим изјавама према Бугарској од стране владајућих политичких фактора у Северној Македонији".

Декларација "потврђује вољу бугарске државе и институција у погледу организовања заједничких прослава заједничких историјских догађаја и личности, с обзиром на богату заједничку историју две земље".

Бугарска скупштина у декларацији истиче "оштро неслагање са негирањем заједничке историје" Северне Македоније и Бугарске од чланова македонске Владе и сматра да је то "директно кршење" Уговора о пријатељству, добросуседству и сарадњи Бугарске и Северне Македоније из 2027. године".

У преамбули декларације апелује се на институције у Републици Северној Македонији, у духу европских вредности и слобода, "да се уздрже од одлука и поступака који би озбиљно нарушили односе две земље и њихових грађана".

У декларацији Народна скупштина Бугарске потврђује политичку намеру и тежњу да се заврши изградња Паневропског коридора 8 на бугарској страни. Позива Владу Северне Македоније да одговорно и у доброј вери приступи свим преузетим обавезама и споразумима у циљу благовремене изградње деоница трасе коридора на својој територији".

Повод усвајању декларације, како се је образложено, "је низ антибугарских изјава водећих политичара у Северној Македонији, које имају за циљ да минирају билатералне односе и представе Бугарску у лошем светлу пред европским партнерима".

Као разлог наведено је и "одбијање Северне Македоније да испуни услове предвиђене преговарачким оквиром, што би земљи омогућило да започне прави процес преговора за европске интеграције".

Декларација је усвојена на предлог проруске странке Препород, која је трећа по броју посланика у парламенту. "Еуроактив" је иначе пренео да је ова партија почетком септембра позвала да земља напусти Европску унију и постане чланица БРИКС-а. Такође, странка је позвала на одржавање референдума о одлагању чланства земље у еврозони најмање до 2043. године.

image