Србија и Балкан

Вештачка уместо природне интелигенције: Албанија уз помоћ ЧетГПТ-а убрзава ЕУ интеграције

Албанске преводиоце и адвокате замениће вештачка интелигенција
Вештачка уместо природне интелигенције: Албанија уз помоћ ЧетГПТ-а убрзава ЕУ интеграције© Photo by Oli Scarff/Getty Images

Албанска влада планира да убрза приступање Европској унији користећи ЧетГПТ да преведе хиљаде страница правних мера и одредби ЕУ на албански језик, а затим их интегрише у постојеће правне структуре.

Овај план ће кренути да се реализује почетком 2024. године, након недавног споразума с Миром Мурати, извршном директорком матичне компаније која је развила ЧетГПТ, "ОпенАИ", која је иначе рођена у Албанији, преноси "Еуроактив".

Модел који ће користити албанска влада ће укључивати превод документације на албански језик и дати детаљан преглед неопходних измена и допуна законодавства, како би се Тирана ускладила с правилима Европске уније.

Албански премијер Еди Рама рекао је да се на овај начин смањује потреба за "војском преводилаца и адвоката, који коштају милионе евра", као и да ће убрзати процес.

Рама је најавио и да ће вештачка интелигенција заменити велики део услуга у локалној и националној влади, посебно у јавним набавкама, у покушају да се сузбије корупција.

Није прецизирано како ће се то одразити на незапосленост.

Албанија је земља кандидат за чланство у ЕУ од 2014, и након неколико година одлагања преговора због повезаности напретка Албаније ка чланству с напорима Северне Македоније, процес је одблокиран на лето 2022. године.

Премијер Албаније је претходно изразио фрустрацију због тога што, како тврди, уочава недостатак мотивације и ентузијазма ЕУ за проширење, као и да је његова земља талац грчког вета, као и вета Бугарске против приступања Северне Македоније.

Грчка блокира писмо 27 земаља чланица Европској комисији о отварању првих пет поглавља о придруживању Албаније ЕУ, подсећа "Еуроактив".

image