Србија и Балкан

Цајт: Шолц жели да разговара са Путином први пут после скоро две године

САД и Немачка иначе су највећи добављачи оружја Украјини
Цајт: Шолц жели да разговара са Путином први пут после скоро две годинеGetty © picture alliance / Contributor

Немачки канцелар Олаф Шолц жели да телефоном разговара са руским председником Владимиром Путином први пут после скоро две године, објавио је данас немачки лист "Цајт", позивајући се на изворе из владе.

Наводно се разматра телефонски позив уочи састанка Г20 у Бразилу у новембру.

Међутим, из Берлина још није стигао захтев за тај разговор, навео је лист.

Уколико до разговора дође, немачки канцелар ће бити први шеф владе из земаља које највише подржавају Украјину, који ће имати директан контакт са Путином.

Последњи телефонски разговор Шолца и Путина обављен је у децембру 2022.

Шолц је пре годину дана говорио да је дијалог са Путином неопходан и да ће га он наставити, да би неколико месеци касније, у априлу ове године, тврдио да ће се на тај корак определити тек кад Путин "схвати" да мора да одустане од војне кампање у Украјини и повуче своје трупе, те да разговор не може да направи никакву разлику.

Амерички председник Џозеф Бајден, француски председник Емануел Макрон и бивши британски премијер Борис Џонсон такође су последњи пут директно разговарали са Путином 2022. године.

Средином октобра у Немачкој ће бити одржани преговори о даљој подршци Украјини уз учешће председника Џозефа Бајдена и других светских лидера.

САД и Немачка највећи су добављачи оружја Украјини.

Прошле недеље, састанак Владимира Зеленског и Шолца одржан је на маргинама Генералне скупштине УН иза затворених врата без преводилаца.

image