Свет

Шолц: Тренутно нема смисла разговарати с Путином

Последњи пут немачки канцелар разговарао је са руским председником телефоном у децембру 2022. године
Шолц: Тренутно нема смисла разговарати с Путином© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да ће поново разговарати са руским председником Владимиром Путином тек кад Путин "схвати" да мора да одустане од војне кампање у Украјини и повуче своје трупе.

Шолц је у интервјуу за "Тагесцајтунг" рекао да тренутно не види смисла у томе да разговара са Путином, оценивши да разговор не може да направи никакву разлику.
Истакао је да је последњи пут са Путином разговарао телефоном у децембру 2022. године.

На констатацију новинара да је Украјина у дефанзиви и да је руска ратна економија стабилна, као и да би Запад требало снажније да се залаже за преговоре и компромис, Шолц је рекао да се никако не сме дозволити да Русија победи у рату.

"Брзо смо схватили да рат неће кратко трајати. Мораћемо још дуго да снабдевамо Украјину оружјем и муницијом", рекао је Шолц.

Навео је да је Савезна Република Немачка током 1970-их година издвајала три до четири одсто буџета за одбрану, а да данашња Немачка издваја свега два одсто, додајући да је земљи потребно да има снажну војску.

"Немачка је земља у миру. Али, морамо бити у стању да одбранимо своју земљу и, заједно са нашим савезницима, подручје НАТО савеза. Имамо одговорност да заштитимо Литванију, Естонију и Летонију од Русије, то произилази из наше историје", рекао је он.

Истакао је да ће током предстојеће посете Кини разговарати са председником Си Ђинпингом о томе како Кина може да утиче на завршетак рата у Украјини.

На питање да прокоментарише то што је у Појасу Газе убијено више од 30.000 људи, махом жена и деце, и што је Немачка други најважнији добављач оружја за израелску војску, он је рекао да је Немачка јасно на стани Израела, али и да "оплакује све цивилне жртве" и да је у сталном разговору са Израелом.

"Упозорио сам на копнену офанзиву на Рафу и јасно ставио до знања да треба да наставимо да се фокусирамо на решење две државе, јер је и палестинском становништву потребна перспектива", рекао је он.

image
VV inauguration
banner