Србија и Балкан

Одавање поште непостојећим жртвама: Ибрахимовић и представник Хрватске у Морињу

Док Хрватска прећуткује свој злогласни логор Лора, сваке године представник из Загреба сети се да посети Морињ у којем није било страдалих
Одавање поште непостојећим жртвама: Ибрахимовић и представник Хрватске у Морињу© Влада Црне Горе

Потпредседник у Влади Црне Горе и министар спољних послова Ервин Ибрахимовић положио је данас венац и одао почаст "жртвама" логора Морињ и истакао да Црна Гора не окреће главу нити жмури на прошлост.

"То су жртве деструктивне политике из раних 90-их година. Политике која урушила и систем вредности у једном периоду у Црној Гори. Оне вредности са којима се Црна Гора поносила. Са друге стране моје присуство као потпредседника Владе и министра спољних послова је доказ да Црна Гора не окреће главу, не жмури на прошлост и да је спремна да се суочи са прошлошћу колико год то био болан и храбар процес", навео је Ибрахимовић.

Ибрахимовић, који је постао министар гласовима владајуће већине и који је постао део реконструисане Владе, казао је да ће Црна Гора учинити све да унапређује добре односе са нашом пријатељском државом Хрватском.

"Понављам, данас су и представници Хрватске овде и верујем да шаљемо снажну поруку да смо спремни као две пријатељске државе да унапређујемо наше односе, да гледамо у будућност и оно као што је нама Хрватска била партнер преко наших НАТО интеграција, сада нам је савезник у НАТО, али и партнер на нашем европском путу и верујем да ћемо врло брзо заједно бити две пријатељске државе и у Европској Унији", истакао је Ибрахимовић.

Након полагања венца говорио је и државни секретар Владе Хрватске Франо Матушић који је истакао да су одали почаст жртвама који су страдали и патили у логору који су тамо били заточени 1991. године.

"Неки од њих су, нажалост, овде и убијени. А многи од њих су особе са инвалидитетом, због нехуманог третмана којег су овде имали у логору, од батињања па даље. Дакле, оно што је битно је да је то била велика жртва која је плаћена", казао је Матушић.

Према подацима доступним јавности, у логору Морињ нико није убијен. Хрватска страна, пак, константно прећуткује злогласни логор Лора где су на најсвирепије начине страдали припадници никшићко-шавничке групе а у кулоарима српских институција посвећених сећању на злочине из ратова, Лору називају и мали Јасеновац, подсећа подгорички портал Борба.

Како хрватска страна, тако и министар спољних послова Ервин Ибрахимовић, нису се дотакли случаја логора Лора, а што би министар у Влади Црне Горе морао да уради уколико жели да представља своју земљу, нарочито имајући у виду да су у стравичном логору страдали држављани Црне Горе.

То, пише портал, Ибрахимовића и његовог хрватског саговорника очито не дотиче, те говори да треба подсетити јавност да је преко 350 хрватских заробљеника било у Морињу.

"Оно што је изузетно битно је да је, нажалост, морамо се присетити контекста. Контекст је да је такозвана Југославијска народна армија 1991. почела свој напад на Дубровник, управо на јучерашњи дан 1. октобар што је град Дубровник бележио и уз помоћ, нажалост, црногорских разервиста, дакле Црне Горе и српских добровољаца из Требиња у служби великосрпске Милошевићеве агресије и освајања која су се након Хрватске наставила у БиХ, а онда коначно и на Косову. Тако да, тај контекст је врло јасан. Дакле, све је било у служби великосрпске политике. У том смислу ми смо и препознали и разликујемо одређене ствари. Оно што је битно, Црна Гора је нама данас партнер", казао је Матушић.

Навео је да је Црна Гора члан НАТО савеза, земља кандидаткиња за чланство у Европској Унији којој Хрватска покушава да помогне и да желе да имају доста заједничких пројеката са Црном Гором.

"Интерес Хрватске је да све земље западног Балкана буду део Европске породице, део Европске Уније. Дакле, то је наш интерес", навео је Матушић.

Спомен плочу у Морињу без одобрења надлежних институција подигли су чланови 43. Владе Црне Горе, Ранко Кривокапић и Рашко Коњевић у присуству тадашњег и актуелног министра спољних послова Хрватске Гордана Грлић Радмана и министра бранитеља Томе Медведа.

image