Србија и Балкан

Црногорска инспекција наложила уклањање спомен плоче хрватским војницима

Спорна плоча у Морињу, на којој се говори о "великосрпској агресији" почетком деведесетих, постављена на иницијативу хрватске НВО, без одлуке СО Котор и Владе Црне Горе
Црногорска инспекција наложила уклањање спомен плоче хрватским војницима© Pixabay

Управа за инспекцијске послове Црне Горе донела је решење о уклањању недавно постављене спомен-плоче у Морињу на објекту у којем су затварани хрватски војници почетком деведесетих година.

О постављању плоче, по свему судећи, није се изјаснила ни Скупштина општине Котор ни Влада Црне Горе, а инспекторка је на увид добила само преписку которског општинског службеника са представницима хрватске НВО "Анима".

Овај предмет, како је најављено, биће прослеђен државном тушилаштву.

На спорној плочи у Морињу, уклесане су речи: "Током великосрпске агресије на Хрватску овдје је био логор, такозвани Центар Морињ за заточене хрватске цивиле и браниоце. Сјећамо се злочина почињених да би се осрамотили име и дух Црне Горе. Изражавамо жаљење за све патње које су преживјели заточени. Да се никада не понови!".

Инспектор за област културних добара и културне баштине је, два дана након откривања спорне спомен-плоче, тачније 12. октобра, изашао на терен и сачинио службену забелешку, речено је за "Дан" у инспекцији.

Извршен је инспекцијски надзор у Општини Котор, након чега је констатовано да за постављање спомен-обележја не постоји потребна документација.

У службеној забелешки констатовано је да се на локацији Центра Морињ, у Котору, налази плоча посвећена заробљеним хрватским цивилима и браниоцима, коју су потписала црногорска министарства одбране и спољних послова.

Током обављеног инспекцијског надзора у Општини Котор, инспекторки је на увид дата документација, преписка службеника Општине Котор и Центра за женско и мировно образовање "Анима" из 2019. и почетка 2020. године, а ти акти "нису релевантни за доношење одлуке у овој правној ствари".

Писане изјаве доставиле су секретарка за културу, спорт и друштвене заједнице Татјана Кријешторац и председница Скупштине општине Котор Маја Мршуља и у њима навеле да не поседују ниједан документ везано за предметни случај, нити су се о постављању спомен-плоче изјашњавали одборници СО Котор.

"С обзиром на то да није било неопходне документације која доказује да се предметна плоча налази у Програму спомен-обележја који усваја Скупштина Општине Котор, нити сагласност Владе Црне Горе јер се ради о догађају за који није протекло прописаних 50 година од момента настанка, поступајућа инспекторка је након сачињеног записника донела решење о уклањању предметне плоче у року од три дана", казали су из УИП-а за "Дан".

Затражено је и изјашњење два министарства која су потписана на спомен-плочи, након чега ће обједињени списи предмета бити упућени надлежном тужилаштву на оцену и даље поступање.

Откривању спомен-плоче у Морињу присустовале су црногорски министри одбране и спољних послова Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић заједно са хрватским званичницима, а са скупа је послата порука да су морињска спомен-плоча, као и слична на Вису, "ода части како је требало бити и како никада није требало бити", што је рекао министар Коњевић, као и да је "једна од највећих историјских странпутица које је Црна Гора направила та што је ишла у рат за убијање саме себе", речима министра Кривокапића.

Откривање спомен-плоче пратиле су блокаде мештана Мориња који су се успротивили "постављаању било каквих обележја на објектима бивших касарни у Морињу, које су ратних 90-тих служиле као сабирни центри за ислеђивање, а никако као конц логори каквима се данас желе представити", како је то наведено у саопштењу МЗ Морињ.

image
VV inauguration
banner