Србија и Балкан

Вучевић о одлуци Приштине да укине забрану уласка робе: Најважније редовно снабдевање Срба на КиМ

Премијер Србије Милош Вучевић је рекао да би волео да се та одлука не односи само на прелаз Мердаре, али да подржава све што је део релаксирања живота и обезбеђивања бољих услова за живот наших грађана
Вучевић о одлуци Приштине да укине забрану уласка робе: Најважније редовно снабдевање Срба на КиМ© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да је одлуком да укине забрану уласка производа из централне Србије на пункту Мердаре Приштина спустила тензију која постоји дуже време, али да је најважније да Срби на АП КиМ могу да добију уредно снабдевање храном, намирницима и лековима.

Вучевић је рекао да би волео да се та одлука не односи само на прелаз Мердаре, али да подржава све што је део релаксирања живота и обезбеђивања бољих услова за живот наших грађана, односно све што доприноси да Срби на КиМ могу безбедније и боље да живе и имају уреднију снабдевеност.

Он је додао да га интересује суштина, а то је да ли грађани могу да лакше добију све што је било заустављено неодговорном политиком Аљбина Куртија.

"То је добар напор немачке стране која је потенцирала нову фазу ЦЕФТА споразума. Ми смо увек спремни за договоре, не мислимо да су компромиси лоша страна, посебно ако ће то створити боље услове за живот Срба на КиМ", рекао је Вучевић.

Како је додао, волео би да то не буде само административни прелаз Мердаре него да на свим административним прелазима то буде дозвољено.

"И ја очекујем да ће то бити тема 14. октобра у Берлину на премијерском скупу са канцеларом Олафом Шолцом везано за десет година Берлинског процеса, па ћемо причати и о ЦЕФТИ", рекао је Вучевић.

Курти: Остали прелази кад стигну скенери

Председник привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је да се нова одлука не односи на остале прелазе, а потом објаснио да ће тако бити све док "на Косово не стигну скенери за пуну проверу".

"Министар унутрашњих послова је јутрос писао директору Царине да на једној од  прелаза са Србијом замени меру безбедности са ограничења на појачану контролу до доласка скенера. У тренутку када скенери стигну биће постављени на свим  прелазима, али док скенери не стигну, отворићемо пункт који ће имати појачану контролу, јер су мере које имамо мере безбедности. У наредних седам дана ћемо имати два веома важна развоја, прекосутра је састанак ЦЕФТА, а данас је тачно недељу дана до самита Берлинског процеса поводом 10. годишњице", рекао је Курти.

Потом је приштинска председница изнела детаље, како је казала, о "понуди" Немачке да се пронађе начин да "Косово" укине безбедносне мере за српску робу, како би се постигао договор о промени статуса представништва у ЦЕФТА, потврдивши да заиста постоји претња да "Косово" буде искључено из Берлинског процеса.

Османи је тада објаснила, како пише "Коссев", да је Немачка понудила професионалне скенере кроз које би камиони са робом могли да пролазе, али би они стигли тек након што се мера забране увоза робе укине.

"Коха" је претходно објавила да је приштинско министарство унутрашњих послова променило "мере безбедности за производе из Србије" и да се уместо забране робе, уводи се детаљна контрола. Како су навели, српски производи ће на територију КиМ моћи да прелазе само преко Мердара, док ће на осталим прелазима остати на снази забрана.

image