Србија и Балкан

Вјоса и Бегај у Тивту: О албанским интересима и признању "Косова"

У Тивту се налазе представници Тиране, али и привремених приштинских институција
Вјоса и Бегај у Тивту: О албанским интересима и признању "Косова"© Ales Beno/Anadolu Agency via Getty Images

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи учествоваће на годишњем састанку шефова шест држава региона Западног Балкана у оквиру Брдо-Бриони процеса, који се ове године одржава у Тивту под покровитељством Владе Црне Горе.

Османијеву ће примити домаћин скупа, председник Црне Горе Јаков Милатовић, као и председници две земље које су оснивачи самита, односно председник Хрватске Зоран Милановић и председница Словеније Наташа Пирц Мусар.

"На заједничкој седници, председница Османи ће одржати говор, а одржаће и састанке са шефовима неколико држава учесница. Она ће на главној седници лидера говорити о посвећености Косова пуној интеграцији у евроатлантске институције, одрживом миру и безбедности, као и регионалној сарадњи", саопштено је из кабинета Османијеве.

Да ће питања односа Приштине и Београда бити једна од значајних тема самита, показује и то што је председник Албаније Бајрам Бегај позвао тиватске албанске представнике, да без обзира на партијске боје буду "јединствени у заштити албанског интереса" – између осталог и њиховог интереса да Космет буде "независан".

"Ако видимо став који је у супротности са интересима Албанаца, који је у супротности са сновима Албанаца, нашим европским путовањем, нашим бићем у НАТО, те ствари се дефинитивно не толеришу, оне су црвена линија поделе. Не можемо се супротставити појединачним мишљењима. Противимо се акцијама. Никада се нећемо сложити са акцијама које су у супротности са Косовом, које су у супротности са његовим признањем, које су у супротности са гласањем Косова у међународним институцијама", рекао је Бегај, а преноси "Албанијан пост".

image