Србија и Балкан

Прогон и затварање? Албански председник тражи иста права за Албанце у Србији каква имају Срби на КиМ

Бајрам Бегај је позвао и на признање независности "Косова" како би оно могло да "допринесе глобалној заједници"
Прогон и затварање? Албански председник тражи иста права за Албанце у Србији каква имају Срби на КиМGetty © Carsten Koall / Stringer

Албански председник Бајрам Бегај затражио је на Генералној скупштини УН да Албанци у Србији имају иста права као Срби на Косову и Метохији.

"Права Срба на Косову одражавају европске норме и вредности, исто би требало да важи и за албанску мањину у Прешевској долини, на југу Србије. Нажалост, и даље смо забринути због неактивности њихових адреса становања и недостатка значајних инвестиција и економских подстицаја у том региону", рекао је Бегај.

Како тврди "Еурактив", више од 6000 Албанаца у јужним српским општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа "незаконито и системски" је уклоњено из матичних књига Србије у последњих неколико година, чиме им је ускраћено право да гласају, приступе здравственој заштити и образовању, купују и продају имовину и користе државне услуге.

Бегај је рекао да Срби и Албанци треба да уживају иста једнака права и у Србији и на Косову и Метохији и позвао је међународну заједницу да призна независност тзв. Косова како би му омогућила да "допринесе глобалној заједници".

"Међутим, Косово још увек чека на признање своје независности од многих земаља. Надам се да ће ове земље ускоро признати допринос Косова праведнијој, мирнијој глобалној заједници и дати Косову признање које заслужује", рекао је Бејаг.

Известилац Европског парламента за "Косово" Виола фон Крамон рекла је у интервјуу за "Еурактив" да би питање Албанаца требало да буде укључено у преговоре Србије о приступању ЕУ, али се пожалила да је прекасно да се укључи у дијалог који подржава ЕУ.

"Ово је класичан случај права мањина, антидискриминације, поштовања свих етничких група у земљи и тако даље. То је оно на шта ћемо ми, а претпостављам и неке од мојих колега, подсетити Комисију и државе чланице", објаснила је Фон Крамон.

"Мислим да је сада касно... Колико сам разумела, то не може да се укључи у дијалог, али свакако треба да буде више на дневном реду приступних преговора", рекла је она.

image