Вучић сутра са америчким изаслаником: Ко ће у Дубровник са Зеленским?

Тешко је рећи да ће Хрватска бити домаћин самита подршке Украјини, јер њен председник Зоран Милановић није позван на скуп. А ко ће из Србије отићи на овај догађај?

Трећи самит подршке Украјини из југоисточне Европе биће одржан сутра и то у организацији Хрватске.

Овај самит разликује се од оних одржаних 2022. у Атини и почетком ове године у Тирани по томе што догађај организује премијер Андреј Пленковић, док на скуп није позван председник државе домаћина – Зоран Милановић.

Ту није крај изненађењима. На скупу ће учествовати 12 земаља, али неке од њих на нивоу председника, премијера, док ће учесници бити и четворо министара спољних послова.

Како преносе хрватски медији, троје председника који ће се појавити у Дубровнику су председница Словеније Наташа Пирц Мусар, црногорски председник Јаков Милатовић и председница тзв. Косова Вјоса Османи.

Премијери који долазе у Хрватску су Кирјакос Мицотакис из Грчке, из Бугарске Димитар Главчев, Еди Рама из Албаније, македонски премијер Христијан Мицкоски и председавајућа Савета министара БиХ Борјана Кришто.

Турска, Србија, Румунија и Молдавија биће представљене на нивоу министара спољних послова, пишу хрватски медији.

Анкара је потврдила да ће њен министар спољних послова Хакан Фидан доћи у Дубровник, али из Србије још нема потврде да ће министар спољних послова Марко Ђурић бити учесник самита.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да још није донео одлуку да ли ће учествовати на самиту којем ће присуствовати и лидер кијевског режима Владимир Зеленски.

Оно што се званично зна је да ће се Вучић ујутру у 9.30 састати са замеником помоћника државног секретара САД за Западни Балкан Александром Касанофом. Није познато да ли ће остатак дана провести у Београду или у Дубровнику.

Из Министарства спољних послова Србије стиже најава да ће се и Ђурић састати са Касанофом, али сат времена након Вучића.

Текст декларације споран

Спорни део самита за Србију је декларација коју би учесници требало да потпишу, о чему је Вучић јавно говорио.

Како је рекао, документ који се назива Дубровачка декларација је прављен тако да би Србија била једина земља која мора да каже да не може да га прихвати јер се тражи увођење санкција Русији и то је истакнуто на пет места.

Посетимо, и у фебруару на истом самиту у Тирани, скупу подршке Украјини, усвојен је документ који је на Вучићев захтев измењен.

Тада су избачени делови о санкцијама Руској Федерацији и њеном "малигном утицају".

Ко ће представљати Србију на скупу и да ли ће текст и овог пута на захтев Београда бити измењен, остаје да се види.