Србија и Балкан

Без заставе "Косова" и измена декларације: У Приштини сагласни да је у Тирани победио Вучић

Oрганизатор у Тирани био пажљив према Вучићу, каже аналитичар Неџмедин Спахиу
Без заставе "Косова" и измена декларације: У Приштини сагласни да је у Тирани победио Вучић© Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Аналитичар Неџмедин Спахиу оценио је да је Самит у Тирани велика победа за председника Србије Александра Вучића, који је успео да промовише своју земљу на најбољи начин, преноси "Газета блиц".

Како је казао испуњена је већина Вучићевих захтева, од одсуства косовске заставе до скидања тачака из декларације о Русији.

"Самит у Тирани био је изузетно велика победа за Вучића упркос свим компромисима које су направили према њему, укључујући и онај симболични за заставе. То у потпуности зависи од организатора, укључујући и симболичку страну која увек изражава суштину. На састанку шест балканских земаља у Хрватској или Берлину биле су заставе свих земаља Западног Балкана. Овога пута их није било и то показује колико је организатор у Тирани био пажљив према Вучићу", рекао је Спахиу.

Цео дан и целу ноћ трајали су разговори о декларацији коју су Европљани и Украјинци састављали, поручио је председник Србије Александар Вучић из Тиране.

"Пристали су да избацимо део о санкцијама и малигном утицају Русије, и да се избаци конструкција 'наше државе' и 'наше земље'. Ја сам рекао да ми иако желимо да подржимо међународно јавно право, и наше украјинске пријатеље, ми то не можемо да прихватимо. Обавештени смо да је то прихваћено. Нема санкција, не помињу се санкције, не помиње се руски малигни утицај", рекао је Вучић.

Навео је и да је он то тражио и због војне неутралности.

image
VV inauguration
banner