Србија и Балкан

Спутњик: Вучић избацио тачку о антируским санкцијама из декларације у Дубровнику

Србија на овај документ неће ни ставити потпис, ако се испод њега потпише Вјоса Османи
Спутњик: Вучић избацио тачку о антируским санкцијама из декларације у Дубровнику© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Дипломатским активностима председника Србије Александра Вучића из заједничког текста који би учесници Самита Украјина-Југоисточна Европа требало да потпишу данас у Дубровнику, избачена је тачка о обавезном увођењу санкција Русији, ексклузивно сазнаје Спутњик.

Према информацијама тог медија, у дипломатским изворима блиским Самиту у Дубровнику, из документа је на инсистирање председника Србије избачен и термин "окупација Крима".

Такође, из предложеног текста је, дипломатском борбом Србије, избачена и реченица о "обавезној војној подршци Украјини".

Спутњикови извори наводе и да је Вучић издејствовао да у тексту Самита не пише да је "мировни план Зеленског једини за решавање украјинске кризе", већ само "један од предложених планова".

Србија, јавља Спутњик, свакако неће ставити потпис на овај документ у Дубровнику уколико се испод њега потпише и Вјоса Османи, такозвана председница лажне државе Косово.

Вучић је раније појаснио да у тексту предложеног документа стоји обавеза увођења санкција Русији што је за нашу земљу неприхватљиво.

Он је навео да организаторима није било довољно што су неке речи једном поменули већ су их поновили пет пута у папир.

"Навели су да је тако грозна, ужасна, језива и не знам каква још агресија Руса. Па онда зликовци, злочинци, криминалци, убице, овакви, онакви и тако даље, а онда дођу до санкција, па онда није довољно, подржавамо све оне који су увели санкције, него захтевамо да сви морају да уведу санкције и тако даље. Ово што ви описујете, то нас је баш брига, описујте шта хоћете. Али где ви нама заповедате шта ћемо ми да радимо, е то не можемо. Тако да, то ћемо да видимо", рекао је Вучић.

И у фебруару на истом самиту у Тирани, на скупу подршке Украјини, усвојен је документ који је такође на Вучићев захтев измењен.

Тада су избачени делови о санкцијама Руској Федерацији, али и тачка којом се осуђују "негативни ефекти руског злонамерног мешања у унутрашње послове суверених држава".

На Самиту у Дубровнику, поред званичника из региона присуствује и Владимир Зеленски, коме је истекао мандат председника Украјине.

image