Србија и Балкан

Договор у оквиру Цефте: Тзв. Косово без Унмика, али и даље са звездицом

Тзв. Косово до сада није имало право да се самостално представља у оквиру Цефта споразума, већ је за то била задужена Мисија привремене управе Уједињених нација на АП КиМ (Унмик). Роде сада тврди да ће се то променити, што је био и захтев приштинских власти
Договор у оквиру Цефте: Тзв. Косово без Унмика, али и даље са звездицомGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Приштинско министарство унутрашњих послова променило је "мере безбедности за производе из Србије" и уместо забране робе, увело је "детаљну контролу" и дозволило улазак само преко једног административног прелаза – Мердаре. Влада тзв. Косова је, иначе, одлуку о забрани увоза робе из Србије донела средином јула 2023. године из "безбедносних" разлога. 

Српску привреду је ова забрана, према подацима Привредне коморе Србије, коштала више од 280 милиона евра, али изјава немачког амбасадора Јорна Родеа наговештава да би цех који ће Србија платити на крају могао бити много већи и да је заправо компромис плаћен Унмиком. 

Тзв. Косово до сада није имало право да се самостално представља у оквиру Цефта споразума, већ је за то била задужена Мисија привремене управе Уједињених нација на АП КиМ (Унмик). Роде сада тврди да ће се то променити, што је био и захтев приштинских власти. 

Немачки амбасадор Јорн Роде каже да је добра вест што је Цефта деблокирана и што ће сада "Косово" представљати његови званичници, а не Унмик.

"Заиста добра вест за 'Косово' и цео регион, ЦЕФТА је деблокирана и од сада ће 'Косово' представљати његови званичници, како треба, а не Унмик. Велики корак напред за равноправну заступљеност и учешће у овом регионалном телу", навео је Роде на друштвеној мрежи Икс.

"Косово" без Унмика, али са звездицом

Саветник премијера привремених приштинских институција Јетон Зулфјај изјавио је да, иако од данас "Косово" више неће бити представљено под знаком Унмика у Цефти, поред његовог имена ће и даље стајати звездица, преноси "Економија онлајн". Зуљфај је на заједничкој конференцији са министарком приштинских институција задуженом за индустрију, предузетништво и трговину Розетом Хајдари рекао да је такво представљање тражено од 2021. године, због одбијања Србије да третира "Косово" као равноправног члана.

Он је рекао да од 2021. године када је затражен овај захтев Србија одбија да "Косово" третира као равноправно.

Хајдари је рекла да ће "Косово" бити представљено "као и остале земље чланице", захваљујући напорима "косовске владе".

"Обавештавамо вас да је на састанку који смо имали са Цефтом, одлучено да је коначно укинуто учешће Унмика и то након интензивног рада 'владе Косова'. 'Косово' ће бити представљено само и без учешћа Унмика. Влада је преко Министарства 24. септембра упутила писмо Секретаријату у којем смо тражили смену Унмика, како би 'Косово' било представљено као и остале земље чланице", рекла је Хајдаријева.

Београд се поводом ових тврдњи није огласио. Централноевропски уговор о слободној трговини (Цефта) саопштио је да је данас усвојио девет нових споразума за унапређење трговине, запошљавања и права потрошача у региону, али се у њиховом саопштењу не наводи ко је на седници заступао тзв. Косово. 

Одлука тзв. владе Косова о укидању забране увоза робе из Србије долази након притисака из Немачке, која је инсистирала да се тиме штети Централноевропском уговору о слободној трговини (Цефта) и Берлинском процесу, иницијативи која има за циљ да помогне економски развој шест земаља Западног Балкана и њихово приближавање Европској унији (ЕУ). Немачки изасланик за Западни Балкан Мануел Сарацин је током септембра долазио у Приштину где је од Куртијевих власти изричито тражио да укину забрану уласка робе из централне Србије на КиМ и деблокирају Цефта споразум. Под окриљем заштите Срба, Сарацин је открио да рампа Приштине не годи ни немачким компанијама које послују у Србији, јер не могу на КиМ да продају своју робу.

Курти и Бисљими: Унмик ће престати да представља "Косово"

Да ће Унмик престати да представља тзв. Косово у Цефти, како преноси "Косово онлајн", тврде и премијер приштинских институција Аљбин Курти и потпредседник тзв. владе Косова Бесник Бисљими.

Курти је на конференцији за медије после седнице Владе, поновио да "'Косово' нема трговинске мере против Србије" и казао да су постигнути позитивни помаци у оквиру Цефте где 'Косово' од данас не би требало да представља Унмик.

"Није никако реч о трговинским мерама, већ о мерама безбедности, јер су неки покушали да нас се отарасе", казао је Курти и додао да се данас одржава састанак Цефте на којем "Косово" представља министарка трговине и предузетништва Розета Хајдари.

Курти је рекао да ће у понедељак бити одржан Самит у Берлину када би Цефта требало да се унапреди у заједничко регионално тржиште.

Курти је одлуку о непотпуном укидања забране уласка производа из Србије на КиМ лицемерно образложио недостатком техничких средстава и напоменуо да приштинске власти нису успеле да отворе "границу" на свим прелазима, јер још нису  добили скенере.

Потпредседник тзв. владе Косова Бесник Бисљими је у међувремену изјавио да се очекује да ће Унмик на крају данашњег састанка престати да представља "Косово" у Цефти.

"Данас ће се, управо у Београду гласати, уз предлог српске стране, да Унмик коначно престане да представља Косово у Цефти. Ово видим као веома позитиван развој догађаја, поготово што се дешава у Београду, то је нешто што се није дешавало дуги низ година и надам се да ће се овај конструктивни рад Србије, која схвата да се стварност променила, онда пренети и на дијалог, како би се стране увериле да Бриселски и Охридски споразум треба да се спроведу у целини", рекао је Бисљими.

Бербок: Успели смо да одвежемо чвор у Цефта

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок поручила је да су кроз Берлински процес били у могућности, како је навела, да разреше чвор у Цефта споразуму о слободној трговини.

Она је на платформи Икс написала да се тиме отворио пут за конкретна побољшања која ће утицати на локално становништво.

"Западни Балкан се приближава. У Берлинском процесу били смо у могућности да радимо заједно да разрешимо чвор у Цефта споразуму о слободној трговини. Тиме отварамо пут за конкретна побољшања за локално становништво. И ојачавамо нашу заједничку Европу", написала је Аналена Бербок.

Привредна комора Србије је саопштила да поздравља одлуку о најави укидања забране уласка производа из Србије на тржиште тзв. Косова, али да одлука није потпуна, с обзиром на то да се односи на могућност пласмана домаће робе само преко прелаза Мердаре, што, и даље, доводи српске компаније у дискриминаторни положај.

Они су истакли да се "одлуком о наставку забране пласмана робе на 'Косово', на осталим прелазима, влада у Приштини, и даље, крши принципе слободне трговине, што је у директној супротности са Цефта споразумом, којим је утврђена обавеза 'Косова' да обезбеди слободу кретања роба, као и Споразумом о стабилизацији и придруживању Косова Европској унији.

Из ПКС су указали да наставак примена забране на осталим прелазима, не доприноси нормализацији односа између Београда и Приштине и да није у духу стварања заједничког регионалног тржишта предвиђеног Берлинским процесом, а да је до сада нанела компанијама из Србије губитке веће од 280 милиона евра, мерено само неоствареним пласманом.

image