Вучић саопштио одлуку Владе Србије; "Еулекс и Кфор знају где је Пантић али неће да кажу"

Вучић је показао седам договора са међународном заједницом о Косову и Метохији, за које је рекао да се не поштују

Влада Србије одржала је вечерас седницу на којој је одлучено да се Кфору пошаље захтев да се у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 српска војска и полиција врате на Косово и Метохију.

У тексту се такстативно наводе разлози због којих је неопходан долазак српских безбедносних снага, а уз документ постоји и шест исцрпних прилога са подацима о угрожености Срба и других неалбанаца, графички прикази етничког чишћења после 1999. године, информације о Мартовском погрону над српским народом из 2004. године, списак илегалних упада "косовских" специјалаца на север КиМ...

"Повратак војске и полиције Републике Србије не представља пуку могућност, већ је Резолуцијом СБ УН створена обавеза за Кфор да овај повратак омогући", наводи се у захтеву Београда.

Срби на Косову и Метохији протестују због противправног хапшења бившег полицајца Дејана Пантића. Они су и даље на барикадама на северу покрајине.

Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк је рекао је да мисија ЕУ има контрадикторне информације о ухапшеном Дејану Пантићу и да још не знају где се он налази, што је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић назвао скандалозним.

Претходне ноћи је на северу Косова и Метохије постојећим, додата још једна барикада када су код села Зупче, на путу који од јужног дела Косовске Митровице води према Зубином Потоку, односно Брњаку, попречена два камиона натоварена песком.

15. дец 2022 • 21:06

Вучић саопштио одлуку са седнице Владе Србије: Сутра тражимо да се на КиМ врати војска и полиција

Председник Србије Александар Вучић, који је присуствовао седници владе у Палати "Србија" рекао је РТС-у да је донета одлука да се Кфору уручи захтев који је у складу са резолуцијом 1244 да се одређени број снага врати на КиМ.

Захтев ће вечерас бити послат електронским путем, а сутра ће бити уручен представницима Кфора, рекао је Вучић и додао да је готово сигуран да тај захтев неће бити прихваћен.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Ховенијер са Радом Трајковић: Претње и застрашивање због политичких ставова неприхватљиво

Амбасадор САД на Косову Џефри Ховенијер састао се данас са саветницом министра за заједнице и повратак Радом Трајковић.

Ховенијер је у објави на Твитеру навео да су "претње и застрашивање због политичких ставова неприхватљиве".

"Рекао сам то и раније и мора се поновити: претње и застрашивање због политичких ставова су неприхватљиве у слободним и демократским друштвима", поручио је Ховенијер.

Почела седница Владе Србије о КиМ, присуствује и Вучић

Седница Владе Србије на којој ће бити усвојен захтев Београда да се, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, од Кфора затражи повратак српске војске и полиције на КиМ, почела је вечерас у Палати Србија, у присуству председника Александра Вучића.

Председник Вучић присуствује седници на позив премијерке Ане Брнабић.

"Еулекс и Кфор знају где је Пантић али неће да кажу јавности"

Еулекс и Кфор знају где се налази ухапшени Дејан Пантић али неће то да саопште јавности због евентуалног покушаја грађана да га ослободе, каже Верољуб Петронић, стручњак за безбедност из Косовске Митровице за "Спутник".

"Моја претпоставка је да Кфор и Еулекс знају где се налази ухапшени Пантић, али да не желе да они буду ти који ће то открити јер се плаше да би, уколико је у некој полицијској станици на северу или у некој просторији склоњен, дошло до окупљања Срба и покушаја његовог ослобађања", наводи Петронић.

Петронић сматра даљи развој ситуације на Косову и Метохији зависи од вечерашњег обраћања председника Србије Александра Вучића.

"Проблем је што су све досадашње изјаве и Лајчака и Ескобара недефисане и непрецизне, али уколико до понедељка не дође до решавања ове ситуације највероватније је да ћемо и Нову годину и Божић па и Сретење обележавати или славити на барикадама. Ништа неће бити као пре", каже Петронић.

Фон Крамон: Брзина приступа "Косова" у ЕУ зависиће од посвећености Приштине дијалогу

Известилац Европског парламента Виола фон Крамон изјавила је да брзина којом ће захтев привремених приштинских институција за приступ ЕУ бити обрађен зависити од посвећености Приштине дијалогу са Београдом.

"Захтев Косова за чланство у ЕУ је важан корак. Кључно је увести цео западни Балкан у ЕУ. Темпо интеграције Косова зависиће од његове посвећености усвајању неопходних реформи и успешног окончања дијалога са Србијом предвођеног ЕУ", написала је она.

Центар за одбрану међународног права: Опхођење Приштине према Пантићу је отмица

Председник Центра за одбрану међународног права, адвокат Горан Петронијевић, коментаришући ситуацију у вези са Дејаном Пантићем који је 10. децембра ухапшен на северу КиМ, рекао је да свакој особи која је лишена слободе морају да се обезбеде све елементарне ствари, јер је у супротном све остало "отмица, насиље и криминал".

Петронијевић је за Танјуг истакао да чак и у најзаосталијим правним системима у свету, не постоји правни систем који не садржи у себи елементарни корпус заштите људских права за особе које су лишене слободе.

"Косово аплицира за кандидата за ЕУ, пуна су им уста њихових стандарда који су они наводно постигли, а пет дана се не зна где је човек и да ли је жив уопште", казао је Петронијевић.

Он је такође додао да сумња да Еулекс саиста не зна где се Пантић налази.

"Еулекс као цивилна власт која администрира Косово, мора да зна шта се дешава. Не могу да поверујем и не желим да прихватим да они наводно не знају где се Пантић налази, што подразумева да их човек пита 'па шта ви онда уопште радите на КиМ", рекао је Петронијевић.

Закључио је да је према томе УМНИК саизвршилац у криминалним радњама привремених косовских органа.

Орлић са шефом португалске дипломатије: Срби на Косову доживљавају терор

Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић састао се данас са министром спољних послова Републике Португалије Жоаом Гомешом Кравињом са којим је, између осталог, разговрао и о ситуацији на северу Косова.

Орлић је током састанка казао да Срби на Косову доживљавају терор, и додао да је у последње две деценије забележено 10.000 физичких напада на Србе и СПЦ, наводи се на званичном сајту Скупштине.

"Срби на КиМ доживљавају прави терор, прети им се драконским казнама, хапсе се без разлога и иједног доказа, малтретирају их, пребијају. У последње две деценије забележено је скоро 10.000 физичких напада на Србе и СПЦ.

"Људи преживљавају све што је незамисливо да се дешава у Европи данас, и више не желе да трпе насиље и лажи. За десет година, колико чекамо на формирање ЗСО, испунили смо сваку своју обавезу из Бриселског споразума. Важно нам је да наши пријатељи у свету знају да само једна страна покушава да сачува мир – Београд, предвођен председником Александром Вучићем, и нико више", рекао је Орлић.

Он је упозорио и на најаву Приштине да аплицира за чланство у међународним организацијама и изразио снажно противљење оваквим намерама.

"Подржати или чак прећутати такве потезе значи награђивати онога ко руши мир и гази све споразуме и норме", додао је Орлић.

Званичник ВБ: Подржавамо међународне интеграције "Косова", применити споразуме око ЗСО

Министар за европска питања Велике Британије Лео Дохерти рекао је за "Блиц" да та држава охрабрује тзв. Косово и Србију да примене претходно постигнуте споразуме у дијалогу, а један од њих тиче се и Заједнице српских општина.

Напоменуо је да никога не би требало да изненади то што Британија подржава самопроглашену независност "Косова".

"Подржавамо независност, као и њихове међународне интеграције, и охрабрујемо и наше партнере да чине исто", додао је он.

Извештавање о захтеву Приштине последњи поступак чешког председавања ЕУ

Чешка, председавајућа Европској унији, обавестиће земље чланице и институције ЕУ о захтеву привремених приштинских институција за чланство у блоку. 

Тај поступак биће последњи током мандата Чешке у ЕУ.

Портпаролка чешког председништва ЕУ Ева Хрнчирова рекла је за "Коху" да у последњим данима руководства неће бити довољно времена за било коју другу процедуру.

"Косово је данас нашем министру Беку предало апликацију за ЕУ. Намеравамо да обавестимо земље чланице и институције ЕУ о пријави на следећем састанку у Бриселу", рекла је Хрчнирова.

Хрватски премијер поздравио захтев "Косова" за чланство у ЕУ

Хрватски премијер Андреј Пленковић саопштио је данас да Хрватска поздравља захтев тзв. Косова за чланство у ЕУ.

"Поздрављамо захтев Косова за чланство у Европској унији и желимо им пуно успеха на њиховом европском путу! Наставићемо да пружамо подршку и преносимо хрватска искуства. Честитке Аљбину Куртију, Вјоси Османи и свим грађанима Косова", написао је Пленковић на Твитеру.

Привремене приштинске институције су раније данас чешком председништву ЕУ званично поднеле захтев за чланство у ЕУ, док је раније ове године Приштина поднела захтев и за чланство у Савету Европе.

Дачић са француским дипломатом разговарао о КиМ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са директором Дирекције за континенталну Европу Министарства за Европу и спољне послове Републике Француске Фредериком Мондолонијем о Косову, будућој динамици политичког дијалога две земље, сарадњи Србије и Француске у области економије и културе, питању, као и о актуелним међународним питањима, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Долазак полиције у Микронасеље на КиМ изазива немир међу локалним Србима

Упркос тврдњама "косовских" полицајаца са југа да су ту због безбедности, Срби у Микронасељу на КиМ се не осећају ни мало безбедним услед њиховог доласка.

"Ми овде живимо од 2006. године и никада са Албанцима нисмо имали проблема, нормално смо живели све до ових последњих дана. Оног дана када су овде дошли за нас је то представљало катастрофу, престрављени смо и уплашени. Када је комшија питао полицајце због чега су овде они су рекли да су се наше комшије Албанци жалили да нису безбедни. Не знам зашто јер све ове године смо живели заједно а сада су одједном небезбедни", каже Душица Виријевић за "Косово онлајн".

Она напомиње да њена породица лично није имала проблема са полицајцима, али да се последњих вечери појављују полицајци са дугим цевима што уноси додатни немир.

Представници Канцеларије за КиМ обилазе поплављена подручја Косова Поља и Кос. Каменице

Представници Канцеларије за Косово и Метохију обишли су данас терене у општинама Косово Поље и Косовска Каменица, где се синоћ у селу Кузмин услед обилних кишних падавина излила река Дреница.

У Кузмини се налази и секретар ПО Општине Косово Поље Зоран Ћирковић који је указао да је падавина мање него пре месец дана када је ово место поново било угрожено од поплава и када је вода оштетила 13 домаћинстава, преноси "Косово онлајн".

"Тренутно стање на терену је стабилно и нема падавина. Након повлачења воде, комисија за утврђивање штете од поплава ће изаћи на терен како би се установио обим штете и начин на који Канцеларија за КиМ може да помогне", истакли су из Привременог органа.

Након Кузмина представници Канцеларије обилазе и Косовску Каменицу где је такође дошло до изливања Биначке Мораве, а како би се уверили у стање на терену.

Вјоса Османи са Ховенијером разговарала о ситуацији на КиМ

Председница Косова Вјоса Османи разговарала је са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером о ситуацији на северу Косова али и о апликацији привремених приштинских институција за чланство у ЕУ, преноси Економија онлајн.

Како су навели из кабинета Османи, разговарали су и о ситуацији на северу Косова.

"Председница Османи је истакла да је ово важан корак за испуњење визије Косова за интеграцију у евроатлантске структуре", наводи се у саопштењу привремених приштинских институција.

"Она је истакла посвећеност републичких институција редовној и континуираној координацији са Сједињеним Државама и другим савезницима", додаје се у саопштењу.

Руски амбасадор: Апликација "непризнате квазидржаве у ЕУ" доказ западног фаворизовања Албанаца

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко је у коментару на тренутне догажаје на северу КиМ изјавио да "приштински 'врх' отворено и дрско наставља са преузимањем контроле над северним делом покрајине који насељавају Срби, у склопу западних емисара Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака у Београду и Приштини.

Он се у објави на Телеграм каналу амбасаде Русије у Београду поставио питање о "истинској сврси западњака", и предложио да је она "опет извртање руку Београду."

Руски амбасадор је указао да је премијер тзв. Косова Аљбин курти "самостално инсталирао своје штићенике на места одборника у скупштини Северне Митровице, која су Срби претходно напустили у знак протеста"

"Били смо у праву када смо упозоравали да је одлука Приштине да се одложе одговарајући локални избори подмукла подвала", нагласио је он, и додао да постављање нових одборника представља "прави тријумф демократије по европским стандардима."

Боцан-Харченко је такође оценио да апликација "непризнате квазидржаве у ЕУ" представља још једну "индикативну" чињеницу о "деловању Запада у корист косовских Албанаца."

"Зар је то икада било могуће без одобрења Брисела? Где је посвећеност Европске уније принципима проширења на тзв. 'Западни Балкан', који, иначе, предвиђају поштовање Резолуције 1244 СБ УН? Слика је веома ружна, тешка," додао је он.

Ли: Приступ Приштине у ЕУ зависи од држава које нису признале "Косово"

Бивши генерални директор за проширење у Европској комисији Мајкл Ли рекао је да ће на одговор Европске уније на захтев привремених приштинских институција за чланство у блоку утицати пет држава које нису признале тзв. Косово, преноси "Косово онлајн".

"Сасвим добро разумем нестрпљење Косова, с обзиром на дуг период откако је ЕУ обећала коначно чланство свим земљама Западног Балкана. Тако да мислим да је ово позадина косовске пријаве, као и годину дана касније ако се поднесе Савету Европе", изјавио је он.

Ли је указао да "постоји пет земаља чланица ЕУ које не признају Косово као државу и то ће очигледно утицати на одговор Европске уније на тај захтев."

"Ја лично тешко могу да замислим да ће земље са тако отвореним сукобима ући у ЕУ. Тако да мислим да остаје услов за евентуално чланство да се ова питања реше", додао је Ли.

Прочитајте више у одвојеној вести

Рама: "Косово" више никада неће бити под београдским законом

Коментаришући најаве српске владе да ће поднети захтев за слање безбедносних снака КиМ, премијер Албаније Еди Рама изјавио је да "Косово" више никада неће бити под београдским законом.

"Недавно смо чули о захтевима упућеним НАТО-у да се српске трупе пошаљу на север Косова да би заштитиле етничке Србе. Схватам да је ово можда још један посебан део политичке реторике, али је то онолико надреално колико би било да Косово затражи од НАТО-а да пошаље албанске трупе у јужну србију да заштите етничке албанце", изјавио је Рама, а преноси "Коха".

"Све ово је веома далеко од онога што нам треба. Ушли смо у трећу деценију откако је Косово једном заувек ослобођено од Београда. То више никада неће бити по београдском закону", тврдио је он.

Курти: Поднећемо захтев за улазак у НАТО

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да ће након подношења захтева за чланство у Савету Европе и ЕУ, тзв. Косово учинити следећи корак и поднети захтев за чланство у НАТО.

Курти је навео да ће "апликација за чланство у НАТО бити лакша, јер постоје само четири државе које не признају (тзв.) Косово, за разлику од ЕУ где је пет држава".

"Након аплицирања у Савет Европе и за чланство у ЕУ, направићемо и следећи корак у вези са НАТО-ом, где смо можда у предности, јер у Алијанси имамо четири државе које не признају, за разлику од Европске уније где имамо пет", каже Курти.

Након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању навео је да су и "пет држава ЕУ које нису признале (тзв.) Косово биле сагласне".

"Не верујем да ће мањина држава чланица које не признају независност (тзв.) Косова бити против да будемо у европској породици", рекао је Курти.

Спасојевић: Курти и Османи са мапом "Велике Албаније"

Амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић поделио је на Твитеру фотографију на којој премијер и председница привремених приштинских институција Аљбин Курти и Вјоса Османи позирају са мапом "Велике Албаније", која обухвата и делове Србије и Грчке.

"Опортунисти и националистички популисти, 'премијер' и 'председница' тзв. Косова, Аљбин Курти и Вјоса Османи промовишу мега-националистички план 'Велике Албаније' уз анексију делова Србије и Грчке", написао је Спасојевић на Твитеру.

Он је уз то навео да "вук длаку мења, али ћуд никада".

На фотографији се види да поред Косова и Метохије и делова централне Србије, мапа "Велике Албаније" обухвата и грчку област Епир и острво Крф.

Шеф Еулекса: Ситуација је напета, било би лоше када би и Срби јужно од Ибра напустили институције

Безбедносна ситуација нарочито на северу Косова и Метохије је веома напета, а било би јако лоше ако би и Срби са југа напустили институције, рекао је у интервјуу за "Косово онлајн" шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк.

Вигемарк је навео да је "катастрофа је тешка реч, али било би врло лоше", да Срби напусте и привремене приштинске институције јужно од Ибра.

"То би био корак уназад. Већ видимо неодрживу ситуацију од које нико нема користи нарочито не локална заједница. Све треба да се решава преко поузданих институција које имају европске стандарде", рекао је Вигемарк.

Хил поводом захтева да се српска војска врати на КиМ: Не видим могућност војног решења

Србија има право да се обрати Кфору, али да је неопходно политичко решење, рекао је амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил поводом најава из Београда да ће након вечерашње седнице Србија упутити захтев Кфору за повратак српске војске на Косово и Метохију, преносе медији.

"Ово је питање које остаје политичко и самим тим захтева политичко решење. Не видим могућност војног решења", рекао је Хил.

Оно што треба да урадимо, додао је амерички амбасадор, јесте да "ситуацију смиримо и створимо мир и стабилност на том простору".

"И да људи који тамо живе могу имати јасна очекивања о томе како ће њихов животи изгледати у будућности, а то може да се постигне кроз успостављање Заједнице српских општина", сматра он.

Хил је подсетио да је заменик помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар у среду "јасно ставио до знања да је то нешто што ће се остварити".

РТ Балкан сазнаје: Барикаду у Рудару надлеће хеликоптер Кфора

Како јавља репортер РТ Балкан са лица места барикаду у Рудару поново надлеће хеликоптер Кфора. Овај пут хеликоптер није имао никакав товар.

Курти предао захтев за чланство тзв. Косова у ЕУ: Потребна нам је помоћ Европске уније на "Косову"

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти званично је у Прагу предао захтев тзв. Косова за чланство у ЕУ чешком министру за европска питања Микулашу Беку, преноси портал "Репортери".

Курти је рекао да је тзв. Косову потребна помоћ ЕУ, јер је она дестинација којој тежи.

"Разумемо да је наш пут напред заснован на нашим заслугама, не тражимо чак ни споредна врата, желимо да градимо 'Косово' са људима. Потребна нам је помоћ ЕУ на Косову. ЕУ је дестинација којој тежимо и то је наша судбина у којој желимо да уживамо од тренутка подношења пријаве", рекао је Курти.

Чешки министар за европска питања Микулаш Бек рекао је да Чешка цени досадашња постигнућа самопроглашеног Косова нагласивши да је у последњих шест месеци пажња посвећена питањима везаним за западни Балкан тако да је визна либерализација на листи за велико финале чешког председавања Саветом Европе.

"Поздрављамо напоре Владе 'Косова' да настави пут ка ЕУ. Ми ценимо досадашња достигнућа. Тиме испуњавамо и један од приоритета нашег председавања Већем, јер смо у последњих шест месеци доста пажње посветили питањима везаним за Западни Балкан, а драго нам је и да смо постигли напредак у неким компликованим питањима као што је либерализација виза за 'Косово'. Ово је једно од питања на листи великог финала чешког председавања Већем Европе", рекао је Бек.

Вучић: Ситуација је веома компликована, даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ситуација на Косову и Метохији није лака, али да ће Србија наставити да се бори.

"Јуче сам имао разговоре са европским и америчким представницима, ситуација је веома компликована, даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност", каже Вучић.

Председник је говорио и о пријави Приштине за чланство у ЕУ и нагласио да привремене институције и званично крше Вашингтонски споразум. Напоменуо је да ће јавност одговоре у вези резолуције 1244 УН, али и вези повлачења признања такозваног Косова од стране многих земаља добити вечерас након седнице Владе Србије.

"Ово што раде поједине земље у Европске уније јесте кршење уговора о ЕУ члана 49, јер услов да тражите чланство у ЕУ је да будете европска држава. Не знам по ком критеријуму се гледа да ли је неко држава или не, да ли тако мисли једна, па макар то била и највећа чланица ЕУ или то мисле све, или по чланству у Уједињеним нацијама. Али, на све то смо научили и мораћемо да се боримо", закључио је председник Србије.

Више детаља прочитајте опширније...

"Војска" тзв. Косова јача: Расписали конкурс за 1.000 нових припадника

Министарство одбране тзв. Косова расписало је конкурс за пријем 612 активних и 388 резервних припадника Косовских безбедносних снага, преноси портал "Репортери".

Захарова: Амбасадор Боцан-Харченко има налог из Москве око КиМ, чекамо реакцију Београда

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко има упутства о конкретним корацима за подршку нормализацији ситуације на Косову и Метохији, и Москва чека реакцију Београда, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Што се тиче амбасаде у Београду, руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, који је у блиском контакту са српским руководством, добио је инструкције из Москве да предузме конкретне кораке подршке, који се састоје у нормализацији или предлагању начина за нормализацију ситуације на Косову и Метохији. Чекамо реакцију Београда", поручила је она.

Више детаља прочитајте опширније...

Украјина разматра признање независности "Косова"? На сајту Владимира Зеленског објављена петиција

На сајту председника Украјине Владимира Зеленског регистрована је петиција којом се позива да се размотри могућност признања независности тзв. Косова. Иницијатор ове иницијативе је народни посланик Алексеј Гончаренко, јављају украјински медији. 

Ако петиција сакупи 25.000 потписа, Зеленски ће морати да одговори на ову иницијативу.

Гончаренко је напоменуо да је Међународни суд правде још 2010. године саопштио да право на државни суверенитет Косова није у супротности са међународним правом, не крши никакве резолуције и међународне акте.

Независност самопроглашеног Косова признају САД, као и већина земаља ЕУ и НАТО.

"Знамо ове земље. Те земље су чланице ЕУ, НАТО-а или савезници Алијансе. Ове земље подржавају Украјину управо сада, као што су подржавале друге земље када су биле у невољи. 'Косово' је међу њима. Време је да се ова грешка исправи", рекао је Гончаренко.

Он је подсетио да је 6. августа регистровао у Врховној ради нацрт резолуције број 7638 "О признавању државног суверенитета и независности 'Косова'". То још увек није стављено на гласање.

Председник и потпредседник Српске листе и данас на барикади са својим суграђанима

Председник Српске листе Горан Ракић и потпредседник Игор Симић данас на барикади у Рудару са суграђанима из Северне Митровице и Звечана.

Дачић: Међународна заједнице се слаже да је највећи проблем Курти

Изјава специјалног представником САД за Западни Балкан Габријела Ескобара о ЗСО и приступ САД око тог питања јасно говори шта међународна заједница мисли о Аљбину Куртију и његовим потупцима, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић за Хепи.

"У наредним данима ће се радити на деескалацији, а тек онда може да се прича о озбиљнијим темама које се темеље на Бриселском споразуму", каже шеф српске дипломатије.

Дачић је прокоментарисао став међународне заједнице који се тиче повратка косметских Срба у "косовске" институције.

"Ни мало није једноставна ситуација. Срби немају где нити како да се врате у институције. Представници међународне заједнице су се изјаснили да је тренутно највећи проблем Курти. Сматрају и док је Курти на власти неће бити ништа од поштовања Бриселског споразума", казао је Дачић.

Више детаља прочитајте опширније...

Борељ: Информисаћу лидере ЕУ о тензијама на "Косову"

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је да ће данас на самиту у Бриселу информисати лидере ЕУ о тензијама на Косову и Метохији, преноси РТВ.

"Знате да смо последњих дана имали много тензија на северу 'Косова'. Послао сам нашег специјалног представника Мирослава Лајчака у Приштину и Београд. Упознаћу лидере о ситуацији и покушају да се ситуација смири и да се вратимо дијалогу. То је једини начин да се обезбеди европска будућност 'Косова' и Србије", рекао је Борељ уочи данашњег састанка.

Он је истакао да је од апсолутне важности да немири престану, да се прекину барикаде, да се врате смиреност и дискусија, како је рекао, "око предлога који смо ставили на сто да би се нашло трајно и кохерентно решење за тензије између Приштине и Београда".

Османи: Вучић добро зна да се присуство српске војске на "Косову" завршило 1999. године

Претња Србије "Косову" манифестује се и кроз "хегемонистичку идеју" распоређивања војних трупа на "Косову", а председник Србије Александар Вучић добро зна да се присуство српске војске на "Косову" завршило 1999. године, рекла је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи преноси "Коха".

Према њеним речима, ситуација на северу и даље представља изазов, а како је додала, "криминалне банде у Северној Митровици које финансира држава Србија суочиће се са правдом".

"Север 'Косова' и даље представља изазов због територијалних претензија које Србија има према 'Косову', а које исказује кроз финансирање и подршку криминалних структура. Банде не воле спровођење закона у земљи. Они ц́е се суочити са правдом због застрашивања грађана. Сви смо сведоци сталне претње Србије 'Косову'. Ова претња се манифестовала кроз хегемонистичку идеју распоређивања војних трупа на Косову. Председник Србије Александар Вучић добро зна да се присуство српске војске на 'Косову' завршило 1999. године", рекла је она.

Није само Дејан Пантић: Не зна се судбина још једног ухапшеног Србина

Иако се највише говори о ухапшеном полицајцу Дејану Пантићу, још један Србин са севера Косова и Метохије, Миљан Аџић ухапшен је на административном прелазу Јариње 9. децембра.

Аџића полиција тзв. Косова сумњичи да је "учествовао у нападу ватреним оружјем на службена лица", што класификују као "тешко убиство у покушају", преносе приштински медији.

Више детаља прочитајте опширније...

Дохерти: Споразуми везани за КиМ треба да се поштују, па и онај о ЗСО

Министар за европска питања Велике Британије Лео Дохерти, који је у посети Србији, изјавио је данас да његова земља охрабрује и Београд и Приштину да примењују све постојеће споразуме, укључујући и онај везан за Заједницу српских општина.

"Разговори о ЗСО би требало да резултирају једним решењем прихватљивим за обе стране, од кога ће корист имати сви грађани", рекао је он.

Дохерти је за "Блиц" казао да Велика Британија у потпуности подржава дијалог Београд и Приштине под покровитељством ЕУ, као и да жели да види споразум који је свеобухватан, коначан, правно обавезујући и који јасно доприноси регионалној стабилности и бољем животу грађана на КиМ.

Момировић: Угрожено снабдевање основних животних намирница и горива на северу КиМ

Надлежне инспекције пријављују да се на северу Косова и Метохије ближимо критичној тачки када је реч о снабдевености основних животних намирница и горива, изјавио је данас министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић.

"Нажалост, надлежне инспекције пријављују да се на северу КиМ ближимо критичној тачки када је реч о снабдевености основних животних намирница и горива. Због безумних потеза привремених институција у Приштини ситуација са снабдевањем основних животних намирница је и више него забрињавајућа. Наши показатељи говоре да би се то могло десити већ за неколико дана", рекао је Момировић Танјугу.

Момировић је позвао привремене институције у Приштини да своје деловање ускладе са споразумима које су сами прихватили и потписали како би се створили услови за нормално снабдевање грађана Косовске Митровице и других општина на северу КиМ.

Курти предаје захтев самопроглашеног Косова за чланство у ЕУ

Премијер привремених приштинских институција Косова Аљбин Курти данас ће званично поднети захтев самопроглашеног Косова за чланство у Европској унији. Апликација ће бити предата чешком председавајућем Савету ЕУ у Прагу, преноси "Коха".

Премијера ће у Канцеларији Владе Чешке примити министар за европска питања Микулаш Бек, а након састанака биће одржана заједничка конференција за новинаре.

Председница Вјоса Османи, премијер Аљбин Курти и председник парламента Глаук Коњуфца потписали су у среду захтев за чланство у Европској унији.

Усваја се захтев за повратак наше војске и полиције на КиМ

Влада Србије одржаће вечерас у 20 часова седницу на којој ће и званично бити усвојен захтев Београда да се по слову Резолуције СБ УН 1244 од Кфора затражи повратак наше војске и полиције на Косово и Метохију - сазнају "Новости".

Кабинет би требало да заседа у Палати "Србија", а биће присутан и председник Александар Вучић.

Иначе, одредба Резолуције 1244 која се тиче повратка наших безбедносних снага је тако формулисана да из ње произилази обавеза Кфора да омогући долазак српске војске и полиције на КиМ.

Протеклих дана су се против ове идеје наше стране отворено изјаснили шефица немачке дипломатије Аналена Бербок и изасланик председника САД Габријел Ескобар, чиме се директно крше норме међународног права и Уједињених нација.

Еулекс није прихватио да помогне "полицији" тзв. Косова да спроведу Дејана Пантића

"Косовске" власти не успевају да спроведу ухапшеног Дејана Пантића, који се налази близу Јариња затворен у контејнеру, рекао је директор телевизије Т7 Леонард Кирћуки који тврди, на основу информација које има, да је министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља тражио од Еулекса његов транспорт до Приштине, али да мисија то није прихватила, преноси Перископи.

"Извори кажу да је Министарство Џељаља Свечље, односно оно са панталонама занимљивих боја које се мотају по Митровици, затражило од Еулекса да хеликоптером превезе Пантића од Јариња до Приштине. Еулексје рекао 'Не, не желимо'. Ово је суверенитет, пријатељи, а ми упиремо прстом у Ескобара", истакао је Кирћику у емисији Рубикон.

Ђурић са конгресменом Мрваном

У оквиру састанака са члановима Српског кокуса у америчком Конгресу, амбасадор Србије у САД Марко Ђурић састао се са демократским конгресменом Френком Мрваном, коме је уручио лично писмо председника Србије Александра Вучића.

Поводом актуелних дешавања у северном делу КиМ, Ђурић је Мрвану пренео забринутост због све учесталијег и интензивнијег кршења основних људских права Срба у јужној српској покрајини, истакавши важност поштовања Бриселског споразума и неопходност формирања Заједнице српских општина, саопштено је из Амбасаде Србије у САД.

Гашић обишао Жандармерију: Нећемо дозволити да Куртијеви терористи угњетавају наш народ

Министар унутрашњих послова Републике Србије Братислав Гашић обишао је вечерас базу нишког Одреда Жандармерије у Алексинцу и уверио се у борбену готовост и спремност припадника ове јединице.

"Припадници Жандармерије, и ви и ја заклели смо се на Уставу Републике Србије да ћемо штитити уставни поредак и територијални интегритет Србије. Нећемо дозволити да Куртијеви терористи угњетавају наш народ, малтретирају га и хапсе. Живела Србија", поручио је министар унутрашњих послова Гашић.

Приликом обиласка базе, министар је у разговору са припадницима Жандармерије истакао њихову посвећеност и преданост заштити Републике Србије и свих њених грађана.

Министар Гашић је нагласио да ће државно руководство Републике Србије, на челу са њеним председником Александром Вучићем, учинити све да сачува мир и стабилност.