Четврти дан расправе о литијуму у Скупштини Србије; Брнабић: Опозиција лобира за "Рио Тинто"

Опозиција, која је предложила измене закона, оцењује да ће експлоатација литијума, чију забрану траже, нанети еколошку штету и да неће бити превелике економске користи

Посланици Скупштине Србије наставили су данас рад постављањем посланичких питања, као и сваког уторка и четвртка, када је седница у току, после чега ће прећи на расправу о јединој тачки дневног реда - изменама о допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима.

После три дана расправе у пленуму и власт и опозиција су остали на истим позицијама.
Опозиција, која је предложила измене закона, оцењује да ће експлоатацију литијума, чију забрану траже, нанети еколошку штету и да неће бити превелике економске користи.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је током расправе одбацила наводе предлагача измена Закона о рударству и геолошким истраживањима Данијеле Несторовић да реализацијом пројекта Јадар постоји опасност од повећане радијације и поручила опозицији да прекину да шире страх и панику и обмањују грађане.

Поновила је и да уколико студије о процени утицаја за животну средину покажу да је безбедно да се експлоатише литијум, да ће се то урадити по "српским законима и европским стандардима".

Министарка је позвала скупштину да игнорише политичке захтеве, оцењујући да се у предложеном закону налазе бројне неистине.

Брнабић: Предлог опозиције иде на руку "Рио Тинту"

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да измене Закона о рударству и геолошким истраживањима које је предложила опозиција иду на руку "Рио Тинту", јер још није донета студија о процени за заштиту животне средине и та компанија би на међународној арбитражи могла од Србије да тражи милијарде, а остала би и власник земље коју је сама купила.

"Ако причамо о једном пројекту, па није потребно због једног пројекта мењати читав један закон и забранити све истражне радове за литијум и бор. Са овим што тражи опозиција, они фактички лобирају за 'Рио Тинто', јер то што траже иде на руку само Рио Тинту. И то људи то морају да знају", истакла је Брнабићева.

Како је рекла гостујући на Пинку, ако бисмо истерали "Рио Тинто" без студије о процени утицаја на животну средину, која показује да тај пројекат евентуално има негативне последице по животну средину, небо је граница шта би "Рио Тинто" могао да добије од Србије на међународној арбитражи.

"Због чега? Па зато што су пре 20 година, исти ти за које ја данас основано сумњам да и даље лобирају за 'Рио Тинто' дали су им сва та истражна права. Исти ти су променили закон како би само 'Рио Тинто' имао право да аплицира за право на експлоатацију, убацили их 2012. у националну стратегију о државном коришћењу природних ресурса и добара. И данас кажу - избацити их. Али, ако сте сигурни у ваше аргументе и све је тако као што ви причате, зашто онда не дате да се заврши студија о процени утицаја на животну средину", рекла је Брнабићева.