Чланица ЦК КП Кине: Вучић и Си поставили темеље за нове еру сарадње две земље

Наша размена и сарадња на свим пољима је интензивна, а наше две државе пружају једна другој подршку у питањима од кључног интереса, поручила је Ли Сијаосин

Шефица кинеске делегације, чланица Централног комитета Комунистичке партије Кине и директорка Државне комисије за реформу јавног сектора Ли Сијаосин, истакла је данас у Београду важност изградње Заједнице Србије и Кине за заједничку будућност и нову еру сарадње две земље, чије су темеље поставили председници Александар Вучић и Си Ђинпинг током посете кинеског председника Србији у мају ове године.

Сијаосин је на конференцији у Београду посвећеној Трећој пленарној седници Централног комитета 20. Конгреса Комунистичке партије Кине, нагласила одлучност те земље да настави путем реформи, модернизације и напретка, несмањеним интензитетом у свим сферама, саопштено је из Српске напредне странке (СНС).

"Србија је постала прва европска земља која је изградила заједницу за заједничку будућност у новој ери са Народном Републиком Кином. Наша размена и сарадња на свим пољима је интензивна, а наше две државе пружају једна другој подршку у питањима од кључног интереса", додала је директорка.

Члан председништва СНС Петар Петковић рекао је да се овом посетом наставља даље јачање доказаног пријатељства које одликују свеукупни циљеви изградње поретка који почива на доследном поштовању међународног права и једнаким шансама за све.

"И српско и кинеско руководство у потпуности су посвећени бризи за напредак, развој и благостање наших народа као најважнијем задатку, али и моралној обавези која је природно постављена пред нама", додао је Петковић.

Он истиче да се нераскидива повезаност две земље такође огледа у узајамној подршци по питању кључних националних интереса.

"Ми смо веома захвални нашим кинеским пријатељима на доследној подршци, пре свега по питању наше јужне покрајине Косова и Метохије, односно доследног поштовања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије. Исто тако и Република Србија ће наставити да доследно и снажно подржава суверенитет и територијални интегритет НР Кине и када је реч о политици једне Кине", закључио је Петковић.

На конференцији су учествовали и амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Минг, представник Социјалистичке партије Србије Ивица Радовић и научни представник Института за медјународну политику и привреду Александар Митић.