Србија и Балкан

Кинески председник Си Ђинпинг данас почиње званичну посету Србији

Ово је прва посета председника Сија Европи у последњих пет година и током ове европске турнеје посетиће само три европске престонице - Париз, Београд и Будимпешту
Кинески председник Си Ђинпинг данас почиње званичну посету СрбијиGetty © Pool / Pool

Председник Кине Си Ђинпинг боравиће данас и сутра у званичној посети Србији, а угостиће га председник Србије Александар Вучић.

Си је последњи пут био у Србији 2016, што је била прва посета председника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.

Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током трећег форума "Појас и пут", када је потписано 18 споразума, укључујући и споразум о слободној трговини Србије и Кине, који би ускоро требало да ступи на снагу.

Ово је прва посета председника Сија Европи у последњих пет година, од избијања пандемије ковид-19 и током ове европске турнеје посетиће само три европске престонице - Париз, Београд и Будимпешту.

Петодневну турнеју почео је посетом Француској 5. маја, 7. маја долази у Београд, а након тога очекује га посета Будимпешти.

За долазак Сија у Београд предузете су велике мере безбедности, па ће његову делегацију обезбеђивати 3.400 полицајаца, сазнаје Танјуг.

Сија ће дочекати српски ловци МиГ-29 који ће пратити његов авион од границе, а на београдском аеродрому ће у његову част бити постројена гарда Војске Србије.
Дуж ауто-пута у Београду ће бити постављене кинеске и српске заставице, а свечани дочек кинеске делегације, која броји 400 људи, биће организован и испред Палате Србија, а планирано је и потписивање више од 30 споразума.

Биће организован и свечани ручак, а кинески председник ће имати прилику да проба српска јела и вина, а биће уприличен и музички програм на српском и кинеском језику, који ће бити завршен песмом "Ово је Србија".

Уочи посете кинеског председника Сија, председник Вучић је за кинеску ЦЦТВ изјавио да је Кина најбољи партнер Србије у остваривању државних циљева и оценио је да Сијева посета Београду долази у право време, да је веома срећан због разговора које ће имати са кинеским председником и да постоји много тема о којима ће разговарати.

Амбасадор Кине у Београду Ли Минг оценио је да посета председника Кине Си Ђинпинга Србији на највишем, државном нивоу, представља прекретницу за подизање нивоа сарадње и надоградњу односа Србије и Кине.

"Верујемо да ће Србија бити сјајан домаћин и да ће та посета бити успешна и плодоносна", рекао је Амбасадор Ли Минг новинарима на конференцији организованој поводом доласка председника Си Ђинпинга у Беогад.

Амбасадор верује да ће посета дати нови допринос миру, стабилности и просперитету региона и додаје да ће током посете бити потписан низ развојних докумената и уговора.

Трговинска размена две земље расте из године у годину, 2023. године је износила 5,6 милијарди евра, па је тако Кина постала други трговински партнер Србије.

Највећи српски извозници прошле године биле су три компаније у кинеском власништву, Зиђин мајнинг извезао робе у вредности од 1,15 милијарди евра, Зиђин копер је био други са 746,3 милиона, а власник смедеревске железаре ХБИС група извезла је 549,1 милион евра.

Удео рудника у Бору, са производњом од 240.000 тона бакра годишње, чини 24 одсто укупне производње Зиђин Мајнинг Групе.

Кинеске компаније учествују и у бројним инфраструктурним и саобраћајним пројектима, попут изградње деонице ауто-пута "Милош Велики" од Паковраћа до Пожеге, изградње Фрушкогорског коридора, Дунавског коридора, изградњу брзе саобраћајнице "Осмех Војводине", ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад...
Када су пројекти на железници у питању, кинеске компаније граде брзу пругу од Новог Сада до Суботице, учествују у пројекту београдског метроа, Србија купује и пет брзих возова из Кине, а кинеске компаније су изградиле деоницу брзе пруге од Београда до Старе Пазове.

Кинеске компаније су учествовале у бројним завршеним пројектима, као што су деонице аутопута "Милош Велики" од Београда до Уба (укључујући и мост преко Саве) и од Лајковца до Љига, учествовале су у изградњи београдске обилазнице, а Пупинов моста преко Дунава је био први мост у Европи у чијој изградњи су учествовале кинеске фирме.

Србија са Кином учествује и у енергетским пројектима, попут изградње блока Б3 термоелектране Костолац снаге 350 мегавата, планирани су и заједнички комунални пројекти, изградња канализације...

У понедељак Си је посетио Париз где се сусрео са председником Француске Емануелом Макроном и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

У пратњи председника Кине су његова супруга Пенг Лијуан, члан Главног комитета Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК), директор Генералне канцеларије Централног комитета КПК Цаи Ћи, као и члан Политичког бироа Централног комитета КПК и министар спољних послова Ванг Ји, преноси Кинески међународни радио.

image