Србија и Балкан

Сијарто: Србија спремна да отвори нови кластер, одржати међувладину конференцију

Ако путујете у Београд два пута у размаку од месеца дана, онда видите шта значи развој и раст, поручио је мађарски министар спољних послова
Сијарто: Србија спремна да отвори нови кластер, одржати међувладину конференцију© Amir Hamzagic/ATAImages

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас, говорећи о плановима мађарског председавања Савету ЕУ, да је Србија спремна да отвори наредни кластер преговарачких поглавља са ЕУ, који се односи на инклузивни раст и развој и затражио да се одржи мађувладина конференција са Србијом како би тај кластер отворио.

"Имамо врло јасан циљ и када је у питању Србија. Очигледно је да Србија може и да је спремна да отвори следећи кластер поглавља, а то је инклузивни раст и развој. Ако путујете у Београд два пута у размаку од месеца дана, онда видите шта значи развој и раст. Оним бирократама које су забринуте да ли је Србија спремна да отвори то поглавље, предложио бих да путују у Београд два пута у року од две недеље, а онда ће видети да су спремни", рекао је Сијарто на конференцији за новинаре у Луксембургу.

Он је изразио наду да државе чланице ЕУ које су критичније према Србији неће представљати препреку да се одржи мађувладина конференција са Србијом како би се отворио овај кластер о инклузивном расту и развоју.

"Ако то неће бити случај, барем да се одржи политички састанак међувладине конференције како би се показала посвећеност обе стране процесу проширења Србије", рекао је Сијарто.

Он је на тај начин, након Међувладине конференције ЕУ-Албанија, на којој је отворен Кластер 1-Основе у преговорима са Албанијом, одговорио на констатацију новинара да је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да, без Србије, интеграција Западног Балкана није могућа и да ли постоје шансе да се, током мађарског председавања ЕУ, остваре друге веће прекретнице у погледу Западног Балкана и отворе нова поглавља.

Сијарто је поновио да је питање убрзања проширења на Западни Балкан на врху агенде мађарског председавања ЕУ и истакао да та земља има врло конкретне планове тим поводом.

"Један од њих је данас испуњен", навео је Сијарто и додао да је план и циљ Мађарске као председавајуће био да почну преговори са Албанијом, као и да би пре краја године могао да буде отворен још један кластер поглавља са том земљом, тачније Кластер 6, који се односи на спољне односе.

Када је реч о Црној Гори, навео је да је та земља спремна да затвори четири или пет поглавља и да је циљ да се током мађарског председавања ЕУ одржи међувладина конференција са Црном Гором.

Сијарто је нагласио да је Мађарска посвећена томе да подржи остале земље кандидате, као што су Босна и Херцеговина и Северна Македонија.

"Мислим да би идеална ситуација била ако би међувладине конференције могле да се одрже са обема, али то не зависи само од нас, само од (мађарског) председавања, не зависи само од комесара, зависи од консензуса свих 27 (држава чланица)", рекао је Сијарто.

Он је додао да ту настаје проблем, јер иако се у јавности могу чути изјаве из већине држава чланица ЕУ о залагању за проширење, "када седимо заједно као 27, неки од њих обично износе препреке, забринутости и критике уместо да подрже процес".

"Тако да су ово наши јасни планови за преостала два и по месеца председавања", закључио је Сијарто.

image