Србија и Балкан

Брнабић са Жиофреом: Очекујем од ЕУ позитиван сигнал за отварање Кластера 3

Шеф Делегације Европске уније у Србији је нагласио да проширење заузима централно место у политици ЕУ и да је то прилика коју Србија мора да искористи и убрза темпо реформи
Брнабић са Жиофреом: Очекујем од ЕУ позитиван сигнал за отварање Кластера 3© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом и амбасадорима чланица Европске уније о даљим корацима у процесу европских интеграција, напретку Србије и препорукама Европске комисије у годишњем извештају.

Премијерка је истакла да је Србија континуирано радила на отварању Кластера 3, који је у потпуности спреман, додајући да од ЕУ очекује позитиван сигнал за његово отварање, наводи се у саопштењу Владе.

Она је оценила да је основни циљ у претходном периоду био да се направи напредак у свим областима, пре свега када је у питању владавина права, подсетивши да је и Европска комисија у најновијем Извештају препознала напредак Србије у кључним областима, као и да ни у једној области није забележено назадовање у реформама.

Када је у питању правосуђе, премијерка је оценила да су реформе успешно спроведене у циљу остваривања веће независности, одговорности и ефикасности правосудног система, а у консултацији са Венецијанском комисијом Савета Европе.

Брнабић је информисала амбасадоре да је у току израда Стратегије за борбу против корупције, која ће садржати све ГРЕКО препоруке, а чији текст је тренутно у процесу консултација са Европском комисијом.

Додаје се да је премијерка обавестила амбасадоре држава ЕУ да су усвојени Закон о јавном информисању и медијима и Закон о електронским медијима, са циљем гарантовања слободе медија и јавног информисања и осигурања безбедности и плурализма медијске сцене у Србији, а у складу са највишим међународним стандардима земаља ЕУ и документима Уједињених нација и Савета Европе.

Шеф Делегације Европске уније истакао је да Годишњи извештај о Србији даје тачну и праведну слику о предузетим корацима у реформским процесима у Републици Србији током претходне године.

Он је нагласио да проширење заузима централно место у политици ЕУ и додао да је то прилика коју Србија мора да искористи и убрза темпо реформи.

image
VV inauguration
banner