Србија и Балкан

Српска застава на Белој кући: Гујон пред пут у САД подсетио на важан историјски догађај (ВИДЕО)

Заставу је 28. јула. 1918. године, на молбу свог пријатеља српског научника Михаила Пупина, поставио над Белом кућом и зградама јавних установа широм САД, тадашњи амерички председник Вудро Вилсон
Српска застава на Белој кући: Гујон пред пут у САД подсетио на важан историјски догађај (ВИДЕО)© Antonio Ahel/ATAImages

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон, пред службени пут у Америку, подсетио је путем видео-снимка на енглеском језику, на важан историјски догађај – дан када се српска застава вијорила на Белој кући.

Српска застава је, како се приказује у видеу, једна од две стране заставе које су се икад вијориле на Белој кући. Заставу је 28. јула. 1918. године, на молбу свог пријатеља српског научника Михаила Пупина, поставио над Белом кућом и зградама јавних установа широм САД, тадашњи амерички председник Вудро Вилсон, у славу немерљиве жртве српског народа у Првом светском рату, наводи се у саопштењу Канцеларије за јавну и културну дипломатију.

Ово важно историјско подсећање долази као увертира службене посете Арноа Гујона, директора Канцеларије за јавну и културну дипломатију, који ће у Вашингтону боравити четири дана.

Првог дана службене посете Вашингтону, Гујон ће отворити највећи Фестивал српског филма у Америци – "Сербиан Филм Фестивал", који се организује под покровитељством Канцеларије за јавну и културну дипломатију.

Током службене посете, Гујон ће се састати са америчким новинарима, одржати низ састанака са представницима политичких института и присуствовати свечаном пријему у Амбасади Републике Србије у Вашингтону за представнике дипломатског кора, новинаре, глумце и редитеље.

image