Србија и Балкан

Немају право ни на протест: Србин мора у затвор и да плати 10.000 евра казне за догађаје на северу

Оптужени Лазар Дејановић ухапшен је 19. јуна ове године
Немају право ни на протест: Србин мора у затвор и да плати 10.000 евра казне за догађаје на северу© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Лазар Дејановић из Звечана осуђен је на осам месеци затвора и 10.000 евра, за "напад на службено лице", и "хулиганство", током протеста Срба у три општине на северу КиМ крајем маја прошле године.

Судија основног суда привремених приштинских институција Ваљон Куртај пресуду је донео на основу претходног споразума тужиоца са окривљеним, који је признао кривицу да је починио наведена кривична дела, јавља РТС.

Оптужени Дејановић ће наставити са издржавањем казне до истека њеног рока а ухапшен је 19. јуна ове године.

Током рочишта речено је да се признавањем кривице, оптужени споразумно нагодио са тужиоцем, који је предложио од осам до 10 месеци затвора за дело напад на службено лице, рачунајући време проведено у затвору, и шест месеци затвора или новчану казну од 10 до 11 хиљада евра, за друго кривично дело.

Оптужени Дејановић, према наводима његовог браниоца Љубомира Пантовића, прихватио је предлог тужиоца о казни затвора за прво кривично дело у трајању од осам месеци, а спреман је да за друго плати новчану казну.

Специјално тужилаштво привремених приштинских институција јуче је подигло оптужницу против осумњиченог Л. Д.

image