Србија и Балкан

У Звечану и даље напето: Појачане НАТО снаге, Кфор дежура са шок бомбама (ФОТО/ВИДЕО)

Ситуација у вечерњим сатима је напета, снаге Кфора распоредиле су своје снаге испред зграде локалне самоуправе и нико није могао да им се приближи, а на сваки покушај бацали су шок-бомбе

Снаге Кфора данас су насилно разбиле скуп грађана испред зграде Општине Звечан.

Том приликом велики број људи је повређен, а у клиничко-болнички центар у Косовској Митровици примљене су 53 особе.

Од јутрос у општини Звечан, Зубин Поток и Лепосавић влада опсадно стање. Кфор је својим војницима покрио готово сваку улицу и ћошак у Звечану и формирао кордон између полиције и Срба.

Председник Србије Александар Вучић у ванредном обраћању саопштио је да припадници Кфора, упркос гаранцијама, нису заштитили Србе и нису спречили нелегално и насилно преузимање општина, као и насиље којим су Срби били изложени.

Он је поручио да Србија неће дозволити погром или убијање свог народа и позвао међународну заједницу да уразуми "Аљбина Куртија, не саопштењима, већ да предузму мере".

Након бруталног напада "мировњака" из Кфор мисије на Србе који су мирно протестовали испред општине у Звечану, огласили су се и амбасадори земаља Квинте који, као што је очекивано, нису стали на страну голоруког народа већ су "осудили насилне акције демонстраната".

У Зубином Потоку грађани су се углавном разишли, а нови протест заказали су за сутра у седам сати ујутру.

Све најновије вести пратите на РТ Балкан уживо.

  • 29. мај 2023 • 22:41

    22:41

    УНМИК осудио акције које су довеле до повреде припадника Кфора и цивила

    Шефица УНМИК-а Каролин Зијаде саопштила је данас да је узнемирена због насиља на северу КиМ и акција које су до тога довеле, као и да најоштрије осуђује акције које су за последицу имале тешке повреде припадника Кфора и цивила.

  • 22:38

    Патријарх упутио поруку подршке српском народу на КиМ

    Патријарх српски Порфирије упутио је вечерас снажну поруку подршке српском народу на Косову и Метохији после молебна служеног пред моштима Светог владике Николаја Српског у храму Светог Саве на Врачару, саопштила је СПЦ.

    Узневши молитву Светом Николају Српском да закрили, заштити и сачува верни народ српски својим заступништвом пред престолом Оца нашег небеског, патријарх Порфирије је опет упутио поруку мира и помирења, наводи се у саопштењу СПЦ.

  • 21:50

    Рама: "Косово" трпи међународну штету

    Премијер Албаније Еди Рама саопштио је да су за повреде припадника Кфора "директно одговорни слепи агресори" и да то штети "Косову у очима његових незаменљивих савезника и пријатеља".

    "Што дуже траје овај опасан и непотребан сукоб, Косово бива све више повређено. На овој раскрсници на којој се сукоб сваке године окреће и враћа као производ прошлости, са Србијом која излаже своје трупе на граници где је њена моћ једнака нули, а Косовом које показује неспремност да финализује дијалог, може се изаћи само кроз дијалог и моћне савезнике", навео је Рама.

    Позвао је стране да "пажљиво слушају савезнике" и да се даље не упуштају у "не само опасан, већ и узалудан пут – где Косово трпи међународну штету заједно са војницима Кфора који су физички повређени".

    То није међународни позив већ национална потреба - закључио је Рама.

  • 21:44

    Вучић о ситуацији на КиМ са Борељом и Тајанијем

    Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас телефоном са шефом дипломатије Европске уније Жозепом Борељом и потпредседником Савета министара и министром спољних послова Италије Антонијом Тајанијем о ситуацији на северу Косова и Метохије.

    Вучић је саговорнике обавестио о свему што се дешавало на КиМ и рекао да је ово организовао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, "као и да смо сви то знали данима због чега је од Бореља и Тајанија тражио да уразуме Куртија", саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

    Вучић је, такође, истакао да ће Србија и Срби учинити све да очувају мир и стабилност, додаје се у саопштењу.

  • 21:36

    Хил: Бриселски дијалог је једини пут напред

    Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је вечерас да је Бриселски дијалог једини пут напред и позвао Београд и Приштину да се одмах уздрже од "акција које подстичу тензије или сукоб".

    У писаном саопштењу достављеном Танјугу Хил је истакао да је то "оно на шта лидери обе стране треба хитно да усмере своје напоре".

    Хил је додао да је данас био у контакту са председником Србије Александром Вучићем како би са њим разговарао о дешавањима на северу Косова и Метохије и њиховом потенцијалном утицају на будућност Србије.

    "Насиље никада није прихватљиво и води само ка још већем насиљу. Тај циклус се мора зауставити јер прети да поништи године тешко стеченог напретка. Изражавам солидарност са војницима Кфора који су данас рањени у мисији очувања мира и храбрим новинарима који су повређени у обављању свог важног посла", рекао је Хил.

  • 21:34

    Мелони: Приштина да избегава једностране акције

    "Од суштинског је значаја да се избегну даље једностране акције косовских власти и да све укључене стране одмах направе корак уназад, доприносећи попуштању тензија", написала је премијерка Италије Ђорђа Мелони на свом Твитер налогу.

    Она је, такође, најоштрије осудила, како је навела, напад на мисију Кфор на северу КиМ.

    "Ово што се дешава је апсолутно неприхватљиво и неодговорно. Нећемо толерисати даље нападе на Кфор", додала је Мелони.

    Навела је да је посвећеност италијанске владе миру и стабилности на Западном Балкану максимална и да ће наставити да раде са савезницима.

    "Потврђујем своју блискост са италијанском војском и снажну захвалност Владе за изузетан професионализам који показују у свим околностима", додале је премијерка Италије. 

    Она је изразила жаљење и саосећајност са италијанским војницима који су повређени у Звечану када су напали ненаоружане Србе.

  • 21:18

    У Звечану напето: Кфор баца шок бомбе на све који би да се приближе општини

    У Звечану је вечерас мирно, али напето, јавља репортер РТ Балкан. До мрака су небо надлетали санитетски хеликоптери Кфора, а у првим вечерњим сатима су кордони Кфора постављени на неколико места, испред општине и улици иза, као и на улазу у Звечан из правца Рудара.

    У самом граду ситуација је јако напета, а у ваздуху се и даље се осећа мирис сузавца. 

    Током вечери појачане су НАТО снаге у Звечану, а у првим вечерњим сатима на улицама је и даље било Срба који се нису разишли кућама. Они стоје у уличицама у близини општине, али Кфор не дозвољава да се било ко приближи. На сваки покушај реагују бацајући шок бомбе.

    Патрола Косовске полиције стоји на путу Лепосавић- Косовска Митровица, а већа колона Кфора дежура код Бошњачке махале у Северне Митровици.

  • 21:14

    Огласио се и Курти

    Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти саопштио је да је данас одржао састанак са амбасадорима земаља Квинте, као и да "дели забринутост због насиља и осуђује нападе на Кфор и припаднике косовске полиције".

    "Ултранационалистички српски графити на НАТО возилима су мрачни подсетник на Косову. Залажемо се за мир и сигурност", каже Аљбин Курти.

  • 21:09

    Вучић: Србија ће учинити све да сачува мир

    Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данашње инциденте на Косову и Метохији организовао Аљбин Курти, како би изазвао сукобе између Срба и НАТО-а.

    Он је поручио да Србија неће дозволити погром или убијање свог народа и позвао међународну заједницу да уразуми "Аљбина Куртија, не саопштењима, већ да предузму мере".

    Истакао је да ће Србија учинити све да сачува мир и замолио међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија.

  • 20:33

    Огласио се КФОР: Ничим изазвани напади на једнице КФОР-а неприхватљиви

    Око 25 војника из мултинационалног контингента повређено је током обуздавања демонстраната који су протестовали у општини Звечан, на северу Косова, саопштено је из КФОР-а у понедељак увече.

    Овог поподнева, јединице КФОР-а распоређене су у четири општине на северу Косова у циљу обуздавања насилних демонстрација које су се десиле након што су новоизабрани градоначелници последњих дана покушали да преузму дужност у четири општине на северу.

    "Док су се супротстављали маси, неколико војника италијанског и мађарског контингента КФОР-а било је предмет ничим изазваних напада и задобило ране са преломима и опекотинама услед експлозије запаљивих уређаја", наведено је из КФОР-а.

    Тренутно се налазе под надзором медицинског особља које прати њихово стање.

    Командант Мисије КФОР-а, генерал дивизије Анђело Микеле Ристучиа, рекао је да прати ситуацију и да изражава своју захвалност мушкарцима и женама у мисији који су повређени у нападима.

    Он је нагласио да су ничим изазвани напади на јединице НАТО неприхватљиви и да ће КФОР наставити да непристрасно испуњава свој мандат.

image