Србија и Балкан

Црна Гора: Усвојен предлог закона о одузимању имовине; Ескобар и Ђукановић забринути

Црногорски министар правде Марко Ковач рекао је да је посебна пажња у закону посвећена имовинској користи која је стечена делатношћу криминалних организација
Црна Гора: Усвојен предлог закона о одузимању имовине; Ескобар и Ђукановић забринутиwww.globallookpress.com © imagebroker.com

Влада Црне Горе у техничком мандату утврдила је данас Предлог закона о одузимању имовинске користи стечене криминалом.

Министар правде Марко Ковач рекао је да је, након дужег времена, добијено мишљење Европске комисије и да је оцењено да је тај акт у потпуности усаглашен са тековинама ЕУ. Он је истакао да је посебна пажња у закону посвећена имовинској користи која је стечена делатношћу криминалних организација, преноси Танјуг.

"Прописано је да се од учиниоца кривичног дела може одузети имовина ако је стечена криминалном делатношћу, а њена укупна процењена вредност износи најмање 50.000 евра, ако је потврђена оптужница за кривична дела из надлежности Специјалног државног тужилаштва (СДТ)", рекао је Ковач.

Закон је, рекао је, снажан корак напред у таргетирању незаконите имовинске користи.

"Црна Гора мора да започне снажну борбу против организованог криминала и корупције и до сада смо слали снажне поруке у том правцу", навео је Ковач.

Председник техничке владе Дритан Абазовић рекао је да сматра да је Министарство правде припремило добро законско решење, и да би тај акт требало да буде разматран на посебној седници Скупштине.

"Грађани треба да знају како државни службеник може да са шест милиона евра гарантује своју кауцију", навео је Абазовић, алудирајући вероватно на случај службеника Агенције за националну безбедност Петра Лазовића, иначе, сина Зорана Лазовића, бившег руководиоца Сектора Управе полиције за борбу против организованог криминала.

Као што је познато, и председник Црне Горе Мило Ђукановић 2007. године био је оптужен за умешаност у шверц цигарета у Италији. Неколико Ђукановићевих блиских сарадника, укључујући и бившег црногорског министра финансија Мирослава Иванишевића, били су осумњичени за криминалне активности у периоду од 1994. године до 2002. године. Италијанско тужилаштво затражило је 2009. године повлачење оптужнице против Мила Ђукановића.

Сумње у исправност стечене имовине црногорског председника упркос томе не престају. Ипак, црногорска специјална тужитељка Сања Јовићевић одбацила је прошле седмице кривичну пријаву против Ђукановића и његовог сина Блажа због неовлашћеног богаћења, прања новца и непријављивања пореза.

Ескобар: Црна Гора мора да изађе из политичког ћорсокака

Специјални изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар у посети је Црној Гори, а данас се састао са премијером Дританом Абазовићем.

Ескобар је саопштио након састанка са Абазовићем да Црна Гора мора да реши политички "ћорсокак" у којем се тренутно налази и да се јасно супротстави специјалној војној операцији у Украјини.

Мило Ђукановић: Црна Гора да се врати у стање нормалности које приличи једној чланици НАТО-а

Са Ескобаром се састао и председник Црне Горе Мило Ђукановић, коме је амерички изасланик пружио отворену подршку.

"Габријел Ескобар и предсједник Ђукановић данас су се састали и подијелили забринутост у вези с доношењем Закона о предсједнику, разговарали о потреби деблокаде Уставног суда и размијенили мишљења о горућим регионалним безбједносним питањима", навела је амбасада САД на Твитеру.

У сличном духу, и Ђукановић је саопштио да је имао "конструктиван и веома отворен разговор о ситуацији у Црној Гори" са специјалним изаслаником САД.

"Изузетна брига за функционалност државе у условима када немамо Уставни суд и владу и нема консензуса у парламенту", навео је Ђукановић на Твитеру и додао: "Охрабрење свим проевропским и проевроатлантским политичким актерима да се фокусирају на компромис који ће резултирати избором судија Уставног суда и спровести ванредне изборе као кредибилан излаз из кризе."

Према његовим речима, "све остало је манипулација, па и непромишљено усвајање закона упркос мишљењу Венецијанске комисије".

"Црна Гора се мора вратити у стање нормалности које припада поузданој чланици НАТО-а и држави која је одговорна да кроз реформе остварује перспективу чланства у ЕУ ", закључио је Ђукановић.

image