Србија и Балкан

Гујон у Вашингтону указао на катастрофалну хуманитарну ситуацију за Србе на Космету

Директор Канцеларије је током разговора са америчким званичницима нагласио да је за Србију важно да сачува територијални интегритет и суверенитет
Гујон у Вашингтону указао на катастрофалну хуманитарну ситуацију за Србе на Космету© TANJUG/ KANCELARIJA ZA JANVU I KULTURNU DIPLOMATIJU/ NENAD MLADENOVIĆ/

Директор Канцеларије за јавну и културну диломатију Арно Гујон изјавио је да је током службеног боравка у Вашингтону, вишедневне састанке са представницима америчких политичких института искористио да укаже на катастрофалну хуманитарну ситуацију за Србе на Косову и Метохији као и на потребу да се у обостраном интересу додатно унапреде економски и политички односи Србије и САД.

"Истакао сам и важност за Републику Србију да сачувамо наш територијални интегритет и суверенитет, али и навео да, упркос томе, уз обострано поштовање, можемо да унапредимо економске па и политичке односе а што је у интересу Србије и САД", рекао је Гујон за Танјуг.

Гујон, који је у Вашингтону имао низ састанака са представницима политичких институција, наводи да су разговарали о многим темама – од прошлости до садашњости.

"Важно је било подсетити и истаћи да везе Србије и Америке сежу далеко у прошлост, да су наши дипломатски односи успостављени још 1882. године, као и то да су Срби и Американци за време Првог и Другог светског рата били на истој, победничкој страни историје и заједнички се борили за правду и слободу", рекао је Гујон и додао да су теме биле и разлике између Вашингтона и Београда а које су се појавиле крајем 20. века везано за дешавања на Балкану.

Током радне посете осим разговора са представницима политичких института Гујон се у Вашингтону састао и са америчким новинарима а свечано је отворио  "Српски филмски фестивал" (Serbian Film Festival), који се одржава под покровитељством Канцеларије за јавну и културну дипломатију.

Та важна културна манифестацији била је повод за пријем у Амбасади Србије, која је и иницирала покретање Фестивала, а на којем се Гујон обратио званицама међу којима су били представници дипломатског кора, редитељи и глумци.

Гујон је дан раније отварајући фестивал навео да се Србија захваљујући том великом догађају који приказује српску кинематографију, културу и уметност, први пут, у 142 године дугој традицији српско америчких дипломатских односа, представља кроз културну дипломатију.

image