Србија и Балкан

Ненад Поповић за РТ Балкан: Како да уводимо санкције онима који су се борили за нашу слободу?

Министар за међународну економску сарадњу је за РТ Балкан најавио проширење економске сарадње Србије са Јужноафричком Републиком и другим афричким државама које настоје да постану чланице БРИКС-а
Ненад Поповић за РТ Балкан: Како да уводимо санкције онима који су се борили за нашу слободу?© L.L./ATAIma

Братство Србије и Русије засновано на заједнички проливеној крви у борби против највеће пошасти двадесетог века нико никада и ни на који начин неће моћи да растури, рекао је за РТ Балкан министар за међународну економску сарадњу и почасни председник фондације "Бесмртни пук" Ненад Поповић поводом обележавања 80. годишњице ослобођења Београда.

Како је истакао, упркос притисцима, Србија неће уводити санкције онима који су се борили за њену слободу.

"Савез Русије и Србије је историјски веома јак и заснован је на заједничкој борби против непријатеља. Тако је било у Првом светском рату, а у Другом светском рату је то било посебно изражено. На овај празник треба да се сећамо свих који су ослобађали Београд, а то су били војници Црвене армије и војске Србије, односно тада Војске Југославије коју су већински чинили Срби. Хиљаде бораца Црвене армије оставило је своје животе у Београду, а ослобађајући Србију више од 20.000 бораца Црвене армије је погинуло", истиче Поповић, подсећајући да су Другом светском рату највеће жртве за ослобођење читаве Европе пропорционално поднеле баш Русија и Србија. 

Како додаје, Србија, поред Русије и Белорусије, једна је од ретких држава која чува културу сећања на догађаје и велику победу у Другом светском рату.

"У Србији се не руше споменици, како се то ради у нпр. балтичким земљама. Код нас се споменици подижу", подсећа Поповић.

Како истиче, за очување сећања на наше велике претке који су нам подарили слободу важне су и нове дигиталне технологије, уз помоћ којих би поруке лакше могле да се пренесу младима.

"Филмска индустрија и друге савремене индустрије требало би томе што више да допринесу. Ми као владе и државе треба да чинимо све како бисмо помогли финансијски и на сваки други начин да истина о Другом светском рату и великим делима наших предака дође до сваког детета. Најважније је да у читанкама и историјским уџбеницима што више говоримо о Другом светском рату", истиче министар.

Он подсећа да нова истраживања у Европи показују да најмлађи и тинејџери не познају добро овај, не тако давни део историје, и не знају ко је и како ослободио континент од нацизма. 

Ако Русија, Белорусија и Србија данас забораве своју прошлост, неће имати будућност, додаје Поповић. 

"Данас на 'Бесмртном пуку' смо заједно, дошла је велика руска државна делегација. Сви смо заједно, баш као што су то били наши преци који су ослобађали Београд. Идеја о 'Бесмртном пуку' који се иначе одржава 9. маја је једна од најлепших идеја која је дошла из народа. Први пут се одржао у Омску, после се проширио по свим градовима Русије, а затим и Европе. Данас га одржавамо поводом великог јубилеја. Одлучили смо да поносно прошетамо са фотографијама наших деда и баба који су изгубили своје животе и покажемо да смо се заједно борили. Многи су били против тога, попут западних амбасада и амбасаде Украјине, али нас то не занима", истиче Поповић за РТ Балкан.

Министар без портфеља задужен за међународну економску сарадњу осврнуо се и на притиске које Србија трпи због одбијања да уведе санкције Русији, наводећи да се српским властима стално упућују упозорења, али и претње.

"То су реалне претње, и економске и политичке, али Србија има своју позицију и председник Александар Вучић има своју позицију и ми никада нећемо увести санкције Руској Федерацији. То је воља свих људи и огромне већине грађана Србије", објашњава он.

Иако су притисци и претње велики, они нам дају снагу, сматра Поповић.

"Ми Срби смо били жртве НАТО бомбардовања 1999. године, били смо жртве санкција и знамо да су оне увек неправедне, непоштене, и погађају обичан народ. Како ми, који знамо колико је то непоштено и нечасно, можемо нашој браћи која је увек уз нас да уведемо санкције. То би било као да уводимо санкције својим очевима и мајкама. Заједно смо се борили и ослобађали Србију, а ми да им уводимо санкције. То се неће десити", одлучно напомиње српски министар. 

Односи наше две државе су и данас изванредни, истакао је саговорник РТ Балкан, додајући да се и Русија и Србија данас суочавају са великим изазовима.

"Русији желе да дођу до границе, иако су сви договори деведесетих година подразумевали да се НАТО неће ширити на исток. Нама желе да одузму наше Косово и Метохију. Бомбардовали су нас 1999. године без одлуке Савета безбедности УН. Тај исти НАТО који данас покушава да шири неке своје вредности, засноване на мржњи и непријатељству, које српски и руски народ никада неће прихватити", истиче Поповић.

Чланице БРИКС-а Србији не постављају никакве услове

Поводом сарадње Србије са државама БРИКС-а, Поповић истиче да је она добра, те да је економска сарадња највећа са Русијом и Кином. За РТ Балкан најављује да је афричко тржиште један од приоритета будућег економског развоја Србије.

"Гас који увозимо из Русије добијамо по најнижој цени у Европи, неколико пута јефтиније него друге европске земље. То ће се посебно осетити у наредним зимама које ће бити све јаче и јаче. Наша сарадња базира се и на извозу пољопривредних производа, али и другим сферама попут нафтне индустрије", истиче Поповић, наводећи да је "'Гаспром' највећи порески платиша у Републици Србији". 

Кина је, са друге стране, највећи инвеститор у Србији, објашњава министар, наводећи да су металуршки комбинат у Бору и металуршки комбинат у Смедереву два највећа извозника. 

"Ми смо покренули сада и доста широку сарадњу са афричким државама, попут јужне Африке која је у БРИКС-у и других држава афричког континента које желе да постану чланице формата. Наравно, биће потребне године да се то реализује, али важно је кренути", сматра Поповић.

Како истиче, најважније је да све земље БРИКС-а подржавају територијални интегритет и независност Србије. 

"Нико од тих земаља не поставља услове, ни око КиМ ни око наше политике. Они на Србију гледају као на равноправног партнера и поштују међународно право. Истовремено, земље НАТО нама покушавају да одузму и отму територију. Али, то никада неће успети", закључује Поповић.

image