Србија и Балкан

Нешић о прегласавању Цвијановићеве: Бећировић и Комшић извели "перформанс"

Државна имовина је црвена линија испод које нико у Републици Српској неће ићи, поручио је министар безбедности БиХ
Нешић о прегласавању Цвијановићеве: Бећировић и Комшић извели "перформанс"Getty © Samir Jordamovic/Anadolu Agency

Mинистар безбедности БиХ и председник ДНС-а Ненад Нешић, оштро је критиковао одлуку Председништва БиХ о усвајању Предлога закона о тзв. државној имовини, оцењујући да је тај предлог већ сада пропао.

Нешић је истакао да су Денис Бећировић и Жељко Комшић прегласавањем Жељке Цвијановић извели "перформанс", наглашавајући да нису надлежни за усвајање овог закона, пренео је Кликс.

"Закон о државној имовини не може да оде даље од канте за смеће", рекао је Нешић.

Према његовим речима, "државна имовина је црвена линија испод које нико у Републици Српској неће ићи".

Он је подсетио да Дејтонски мировни споразум дефинише да државна имовина припада ентитетима, а да Устав БиХ прецизно прописује надлежности институција, међу којима није државна имовина.

Нешић сматра да се питање државне имовине може решити искључиво у складу са Уставом БиХ и уставима ентитета, позивајући све стране да прихвате дејтонску реалност.

"Притисци и уцене нису пут за решење", поручио је Нешић.

Он је такође указао на то да је ОХР пренео сву државну имовину у дистрикт Брчко на овај ентитет, постављајући питање зашто то не важи и за остале ентитете.

"Још нисам чуо објашњење како то државна имовина у Брчком припада дистрикту, а у ентитетима то не важи", додао је Нешић.

Тадић: Пуцањ у празно

Правник Огњен Тадић је након јучерашње седнице у Председништву, на којој је српски члан Жељка Цвијановић прегласана изјавио да Председништво Босне и Херцеговине не може да предлаже Парламентарној скупштини БиХ законе које нису у њеној надлежности, као и да закон о имовини нема никакве везе са надлежностима БиХ.

Тадић је истакао да је са правног становишта то "пуцањ у празно", а са политичког да може да има своја образложења која иду од тога да се ради о двојици себичних људи који желе да политику подреде у потпуности себи и да сада Бећировић крене у предизборну кампању за следеће изборе.

Тадић је нагласио да "надлежност за доношење имовинских закона имају искључиво ентитети - Република Српска и Федерација БиХ".

На јучерашњој седници у Председништву Босне и Херцеговине,српски члан Жељка Цвијановић је прегласана, односно хрватски и бошњачки чланови Жељко Комшић и Денис Бећировић гласали су за Предлог закона о тзв. државној имовини.

image