Србија и Балкан

Вучићев одговор амбасади САД у Сарајеву: Где то пише?

Председник Србије је рекао да му је интересантна критика америчке амбасаде у Сарајеву по питању Свесрпског сабора
Вучићев одговор амбасади САД у Сарајеву: Где то пише?© FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије, Александар Вучић огласио се на друштвеној мрежи Инстаграм и послао поруку америчкој амбасади у БиХ.

Како је рекао, била му је интересантна критика америчке амбасаде у Сарајеву по питању Свесрпског сабора, који је како каже био добро организован и одржан на радост целокупног српског народа.

"Међутим, рекао сам да ћу да поставим нека питања... Ви сте чули већ много пута сви у Србији и у БиХ и у целом региону једну синтагму која гласи 'дух Дејтонског споразума'. Ако ми као земља која је потписала Дејтонски споразум нисмо гарант спровођења, јер кажу да то не пише нигде, већ смо само потписник, иако би 'дух' тог потписа управо то значио, ја не бих да се бавим 'духом' и 'духовима' већ имам најконкретније питање за оне који су рекли да смо ми погазили Дејтонски споразум за наше партнере из америчке амбасаде у БиХ. Наиме Дејтонским мировним споразумом регулисане су надлежности централних власти и ентитета. Моје прво питање за њих је како, где и од када негде пише да имовина припада централним властима а не ентитетима?", каже у поруци.

Додаје да чланом 3, тачком три Устава БиХ, анекс 4. Дејтонског споразума предвиђено ја да све државне функције и овлашћења која нису изричито додељена институцијама БиХ припадаће ентитетима, а да чланом 3. тачка један наведене су надлежности институција БиХ: спољна политика, спољна-трговинска политика, царинска политика, монетарна политика, финансирање установа и међународних обавеза БиХ, политика усељавања избеглица и азила, спровођења кривичног закона, односи са Интерполом, међународна комуникација, саобраћај између ентитета и контрола ваздушног саобраћаја.

"Као што се види нигде се не помињу ни јавна имовина ни јавна својина, те вас молим драги партнери из америчке амбасаде да ми конкретно одговорите, како сте дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима а не ентитетима, као што јасно пише у Дејтону, па и због чега сте, између осталог, учествовали у изазивању кризе на простору БиХ", упитао је Вучић.

"Одмах ћу да вам кажем, немојте то да одговарате јер би било много глупо. Суксецијом се регулишу права и обавезе држава чланица насталих на простору бивше Југославије, а не како ће јавна својина или јавна имовина бити распоређена унутар једне од држава чланица настале распадом СФРЈ. Тако да, молим вас да ми на ово једно просто питање, а тако много важно, јер годину и по дана губимо сви у региону, по питању имовине на којој ви инсистирате", каже Вучић.

Напоменуо је и то да је много срећан што је америчка амбасада у БиХ прихватила аргументовану и цивилизовану и без икаквих увреда расправу, те да је уверен да ће добити одговор. 

"Где то пише. То је моје питање?", категоричан је председник Србије.

image