Србија и Балкан

Нови притисци на Србију: ЕПП хоће да избаци СНС из својих редова?

Није била искључена опција да се избацивање Српске напредне странке из Европске народне партије нађе на дневном реду јучерашњег самита лидера највеће групације странака у Европи, пише "Нова"
Нови притисци на Србију: ЕПП хоће да избаци СНС из својих редова?www.globallookpress.com © dpa/Thierry Monasse

Српска напредна странка (СНС) могла би да буде избачена из редова Европске народне партије (ЕПП), јавља "Нова" и наводи да је одлука председника Србије и СНС-а Александра Вучића да не уведе санкције Русији "била кап у готово пуној чаши замерки" на његово вођење унутрашње и спољне политике.

Према сазнањима овог листа, није била искључена опција да се избацивање напредњака из ЕПП нађе на дневном реду јучерашњег самита лидера највеће групације странака у Европи.

"За сада та одлука није донета, али није искључено. Пратимо ситуацију на `Косову`", рекао је неименовани извор "Нове", док је други, такође неименовани саговорник, навео да је ЕПП већ неко време незадовољна сарадњом са СНС-ом.

"Од њих очекујемо да потврде своју проевропску природу", изјавио је он.

Лист пише да је ЕПП ранијих година имала разумевања за владајућу странку због стања у земљи, "жмурећи на афере и на ситуацију у области владавине права", међутим изгледа да ЕПП-у није толико стало до владавине права, с обзиром на то да је "окидач за промену односа била одлука званичног Београда да не уведе санкције Москви".

"И не само да су европосланици највеће европске партије престали да коче извештаје о Србији, већ су неки од њихових представника предлагали амандмане у Европском парламенту који ни мало нису пријали напредњацима", додаје лист и подсећа да су посланици из редова ЕПП гласали за извештај Европског парламента којим се предлаже да даљи напредак Србије ка чланству у Европској унији мора да буде условљен увођењем санкција Руској Федерацији.

Поред неувођења санкција, ЕПП-у смета и то што је у Србији дозвољен рад руских медија, а њихов представник Михаел Галер поручио је да је очигледно да у Србији постоје структуре које су наклоњене Русији.

То значи да је реч о још једном виду притиска на Србију због тога што одбија да постане учесник у сукобу Запада и Русије, али и због противљења једностраним насилним потезима Приштине.

Председник Александар Вучић је у више наврата истакао да Београд неће увести санкције Москви, као и да је то "паметна политика".

"То је паметна политика, политика која осуђује напад на државу, тиме чувамо позицију Србије, како бисмо после тога могли да бранимо напад на нашу земљу, а санкције не морамо и мислим да не би било добро да уводимо", недавно је поручио Вучић.

Иначе, СНС је од 2016. године придружена чланица Европске народне партије, а ЕПП сада чини 71 странка из 38 земаља.

До скора, чланица ЕПП био је и Фидес мађарског премијера Виктора Орбана, али његово чланство је суспендовано, након чега је странка сама донела одлуку да напусти ЕПП.

Статус придружене чланице у овој групацији има и Савез војвођанских Мађара који је део владајуће коалиције у Србији.

image