Србија и Балкан

Појачано присуство Кфора на КиМ, ђаци се враћају у школе

Из ове међународне мисије најавили су и да ће близу своје базе Новом Селу код Вучитрна ових дана одржати вежбу са циљем да "обуче своје јединице да гарантују слободу кретања у кризној ситуацији"
Појачано присуство Кфора на КиМ, ђаци се враћају у школеNone

Препрека од бодљикаве жице коју су припадници америчког контигента Кфора поставили на Јарињу, на око 150 метара од базе специјалне полиције Косова остала је на том месту и током ноћи. Том препреком, која је постављена на месту на коме су септембра прошле године као и 2011. биле српске барикаде, спречен је прилаз бази али и административном прелазу магистралним путем из правца Лешка и Лепосавића.

Кфор је синоћ потврдио да је појачао присуство на прелазу Јариње "из превентивних безбедносних разлога". Из ове међународне мисије најавили су и да ће близу своје базе Новом Селу код Вучитрна ових дана одржати вежбу са циљем да "обуче своје јединице да гарантују слободу кретања у кризној ситуацији". Вежба ће се, најављено је, састојати из "низа тактичких симулација и логистичких активности уз коришћење војних конвоја са тешким инжењерским возилима и хеликоптерима".

Магистрала од Јариња према Косовској Митровици јутрос је и даље, гледано из правца Јариња блокирана и у Лешку, Ибарској Слатини, Србовцу и Рудару, а на три места блокиран је и пут од јужног дела Косовске Митровице према Брњаку. Барикада је на путу између насеља Брђани и Мали Звечан изнад Северне Митровице.

Ђаци основних школа на северу КиМ данас се враћају у клупе после седмице у којој због догађаја на овом подручју нису ишли ушколу, док ће ђаци средњих школа од данас до даљњег имати онлајн наставу.

Иако велики број Срба овде славе Никољдан као крсну славу, а још више њих иде на славу, многи од њих Светог Николу провешће данас на барикадама. Крсна слава биће, како је најављено, обележена данас у подне и на барикади у Рудару.

Срби на барикадама понављају да траже ослобађање ухапшених суграђана, одлазак приштинских полицајаца из средина на северу КиМ као и стављање ван снаге спискова за хапшење Срба на северу Косова и Метохије.

image