Србија и Балкан

Срби дочекују Никољдан на барикадама, прошле године српска, а ове америчка бодљикава жица

Дан је протекао без инцидената, амерички припадници Кфора поставили барикаду на око 150 метара од базе специјалних јединица тзв. косовске полиције на Јарињу
Срби дочекују Никољдан на барикадама, прошле  године српска, а ове америчка бодљикава жица© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Осма ноћ на барикадама на северу Косова и Метохије протекла је мирно, није било инцидената. Путеви на северу КиМ јутрос су блокирани на укупно девет места: у Рудару, Србовцу, Ибарској Слатини, Лешку, Зупчу, Варагама, Газиводама, а камионима су препречени и правци код Јагњенице и између Брђана и Малог Звечана.

Барикада од бодљикаве жице коју су поподне на Јарињу поставили амерички припадници Кфора и вечерас је на истом месту, јавља дописник РТ Балкана са терена.

"Косовска" полција и даље не дозвољава прелаз преко Јариња и Брњака ни пешке ни возилима. 

У понедељак ће на барикади у Рудару, на магистрали Косовска Митровица - Лепосавић - Јариње, бити одржана хуманитарна журка коју организује Студентски парламент Универзитета у Приштини.

Циљ је прикупљање новца за пакетиће за малишане широм Косова. 

  • 18. дец 2022 • 21:28

    21:28

    На Рудару вечерас мирно, америчка барикада и даље на Јарињу

    Барикада од бодљикаве жице коју су поподне на Јарињу поставили амерички припадници Кфора и вечерас је на истом месту, јавља дописник РТ Балкана са терена.

    Барикада је постављена на око 150 метара од базе специјалних јединица тзв. косовске полиције на Јарињу, на путу који води према Лешку и даље према Лепосавићу.

    Иначе, на месту на ком су данас Американци поставили бодљикаву жицу, септембра прошле године и у јесен 2011. године биле су српске барикаде.

    На Рудару је вечерас мирно, ту ће Срби и девету ноћ провести поред логорских ватри и у шаторима. Иако је у овом крају обичај да се људи уочи Никољдана окупљају у кућама оних који славе, многи мештани вече ће провести на барикадама.

  • 20:15

    Састанци Београда и Приштине у Швајцарској: Нема ничег тајног, одржавају се од 2016. године

    Савет за инклузивно управљање (ЦИГ) организовао је 11. и 12. новембра у швајцарском Солотурну неформалан састанак представника парламентарних странака Србије и тзв. Косова како би разменили мишљења о будућим односима и решавању хитних питања, објављено је на сајту те организације.

    Учесници су говорили о тензијама на КиМ насталим почетком новембра и изгледима за свеобухватан споразум заснован на недавном оквиру ЕУ.

    Ради се о састанцима који се од 2016. године одржавају под "Чатам хаус" правилима, што подразумева да се о садржају састанака и изјавама учесника, представника парламентарних странака и НВО из Србије и тзв. Косова, не излази у јавност.

    Према сазнањима портала "Косово онлајн" на састанку одржаном средином новембра учесници су разматрали, између осталог, да је заједнички интерес и Београда и Приштине да развијају добре и стабилне односе, да су забринути за безбедносну ситуацију и да је потребно предузети конкретне радње, као и да се повећају напори за решавање дугорочних питања, те да је за то потребно да се позову кључни међународни актери (ЕУ, Немачка, Француска, САД) како би се успоставио нови чврст оквир који ће водити тзв. Косово и Србију кроз процес преговора који ће на крају резултирати таквим споразумом, али и како би се успоставила мапа пута за преговоре укључујући временске оквире.

    Србију су на том састанку представљали Немања Старовић из Српске напредне странке, Санда Рашковић Ивић из Народне странке, Бранко Ружић из Социјалистичке партије Србије, Ђорђе Павићевић из покрета "Не давимо Београд", док су испред тзв. Косова учествовали Ардијан Ђини из АБК, Љуфти Хазири из ДСК и Мимоза Кусари Љиља из покрета Самоопредељење.

    Били су присутни и представник швајцарског Савезног министарства за спољне послове Роланд Салвисберг, као и представници ЦИГ-а Греса Бафтиу, Шпетим Гаши и Алекс Григорев.

    Иначе, ЦИГ је невладина организација, наследница Пројекта о етничким односима са седиштем у Принстону (ПЕР), која промовише инклузивно и одговорно управљање и конструктиван дијалог, наводи "Косово онлајн". 

    Рад те НВО подржавају британски Форин офис, немачко Министарство спољних послова, Рокфелер фондација, Фондација Фридрих Еберт Штифтунг и Фондација за отворено друштво.

    Швајцарски "Ноје Цирхерер Цајтунг" објавио је данас да Швајцарска дискретно посредује између Србије и тзв. Косова у циљу спречавања даље ескалације конфликта, наводећи да је Министарство спољних послова те земље примило представнике Београда и Приштине недељу дана након повлачења Срба из косовских институција.

    Лист је, позивајући се на изјаву портпаролке Министарства Елизу Раги навео да то није први састанак у Швајцарској, као и да та земља од 2015. године подржава ЕУ у дијалогу о нормализацији односа, сопственим, комплементарним инструментима. Она је рекла и да су сусрети далеко од очију јавности важни како би представници Србије и "Косова" могли редовно да разговарају о политичким темама и тако створе поверење.

    "То омогућава дискретне директне контакте, на пример у циљу спречавања избијања насиља", навела је Раги.

    У вези са тим састанцима огласио се данас председник Народне странке Вук Јеремић који је рекао да је "почела сезона тајних преговора".

    На то је реаговао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић који је Јеремића назвао лицемером будући да је на састанцима учествовала представница његове странке.

    Немања Старовић, представник Српске напредне странке на овим скуповима, за "Косово онлајн" оценио је да Јеремићева изјава о тајним преговорима између Београда и Приштине који се одвијају у Швајцарској свакоме иоле упућеном мора деловати трагикомично.

    "Наиме, Јеремић реферише чланак у којем се говори о сусрету који се одиграо у Швајцарској половином новембра. Да би било јасно о чему се ради, морамо знати да се неформални разговори представника парламентарних политичких странака из Београда и Приштине, понекад и уз учешће НВО, одржавају периодично већ пуних седам година. У томе нема ничега тајног, а како би и могло бити када су заступљени једнако представници власти и опозиције. Извештаји са скупова се објављују на сајту организатора, као и списак учесника. Но, Јеремићева изјава добија трагикомичан тон због чињенице да је управо на том сусрету половином новембра његова Народна странка била представљена на највишем нивоу, у лику једног од потпредседника странке", рекао је Старовић.

    Он је истакао и да је Јеремић, у жељи да некаквим наводним сензационалним сазнањима уруши државну политику одбране територијалног интегритета Србије на КиМ, "још једном пуцао у сопствену ногу".

  • 19:13

    Петковић: Јеремићеве тврдње о тајним преговорима о КиМ су лажне

    Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић одбацио је као лажне тврдње председника Народне странке и бившег министра спољних послова Вука Јеремића да су у новембру одржани тајни преговори о КиМ у Швајцарској.

    Петковић је на Твитеру навео да је реч о округлом столу парламентарних странака, а не о тајним преговорима, поручивши Јеремићу да је то што наводи срамно. 

    Oн је додао да је ''на тим разговорима учествовала и Санда Рашковић Ивић испред НС''.

    ''Какво лицемерје!", написао је Петковић на Твитеру и навео да је реч о "још једној масној лажи Вука Јеримића који очигледно полази од себе и периода кад су тајно преговарали".

    "Покушава да скрене тему са данашње похвале које му је Курти упутио у интервјуу за немачки Шпигел, да је МСП пресудио у корист тзв. Косова. Срамно!", написао је Петковић.

    Јеремић је на Твитеру написао да је, према писању угледног циришког листа, изгледа опет почела сезона тајних преговора, овај пут у Швајцарској.

    "У Паризу је са Тачијем умало испреговарана подела. У амбасади САД у Берлину родио се Вашингтонски споразум. Шта да очекујемо сада?", запитао се Јеремић.

  • 18:46

    Мехај: Приштина наставља са "развојем и унапређењем војних снага"

    Министар одбране привремених приштинских институција Арменд Мехај објавио је снимак, како је навео, "Војске Републике Косово", на којем се виде оклопна борбена возила, и навео да Приштина има капацитете за "заштиту територијалног интегритета и државног суверенитета".

    Мехај је у објави на Фејсбуку додао да Приштина наставља са "развојем и унапређењем војних снага по највишим стандардима снага земаља чланица и партнера НАТО".

    Истовремено је и Бљерим Веља, шеф кабинета председника привремених приштинских институција, изнео тврдњу да је "територијални интегритет 'Косова' неповредив" и оптужио Београд да је организовао данашњи скуп на административном прелазу Јариње.

    "'Косово' неће наседати на ову десничарску театралност коју спонзоришу Београд и Москва", написао је Веља на Твитеру.

  • 16:17

    Нова барикада: Ту држе Пантића?

    Припадници америчког Кфора појачали су присуство и поставили барикаду испред пункта полиције тзв. Косова на путу Лешак - Јариње, претпоставља се да је у том објекту ухапшени Дејан Пантић, јављају "Новости".

    Према писању "Новости", присутан је велики број америчких припадника Кфор-а са "Хамерима", који су развукли бодљикаву жицу недалеко од пункта на ком се налази већи број припадника полиције тзв. Косова.

    Претпоставља се да се у том објекту налази ухапшени Дејан Пантић.

  • 16:13

    Тајани: Италија се труди да не дође до ескалације између Београда и Приштине

    Италија се труди да не дође до ескалације између Београда и Приштине, будући да су тензије веома високе саопштио је шеф италијанске дипломатије Антонио Тајани, преноси портал "Репортери".

    "Много је тензија између 'Косова' и Србије, трудимо се да учинимо све да ситуација не ескалира. На 'граници' је хиљаду италијанских војника који гарантују стабилност и мир и које цене Срби и Албанци са 'Косова'", навео је Тајани.

    Он је нагласио да Италија жели да буде протагониста, јер су Србија и тзв. Косово близу те земље, као и зато што су део Европе.

  • 15:31

    Вјоса Османи: "Косово" је јаче с пријатељима

    Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи на пријему поводом краја године захвалила је амбасадорима и међународној заједници на континуираној подршци тзв. Косову.
    Она је на Твитеру навела да је самопроглашено Косово јаче уз пријатеље.

  • 15:21

    Завршен скуп на Јарињу

    Скуп подршке Србима са КиМ који се одржавао на административном прелазу Јариње завршен је и окупљени грађани мирно су се разишли.

    Грађани су се, након завршетка скупа упутили према централној Србији. 

    Испред административног прелаза остала су два кордона полиције МУП Србије, један на 50 метара од прелаза, а други на око 300 метара.

    Са друге стране прелаза - Кфор је још увек на положајима, а остале су и бодљикава жица и знак "Стоп".

  • 14:44

    Захарова: Оно што је Европа обећала Грузији сада је тзв. Косову, зелено светло за немире

    Нереди на Косову и Метохији почели су непосредно пошто је Европска Унија одржала самит у Тирани и након што је покренут процес за улазак тзв. Косова у НАТО, а тренутна ситуација која прети да ескалира у оружани сукоб слична је бомбардовању Јужне Осетије након НАТО самита у Букурешту када је Грузији обећан улазак у Алијансу, објавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

    "Мало ко је обратио пажњу на чињеницу да је до недавног заоштравања ситуације на самопроглашеном Косову дошло одмах након тога што је Европска Унија одржала самит у Тирани уз учешће држава Западног Балкана", написала је Захарова на Телеграму.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 14:40

    Срби пробили прву линију кордона на Јарињу

image