Србија и Балкан

РТ Балкан у Народној кухињи у Бошњачкој махали: Страх за голи живот

Од како патроле Косовске полиције дежурају у Бошњачкој махали, смањен је број људи који дођу по оброке, некима носимо храну кући. Људи зазиру, боје се да прођу поред полицајаца, кажу у Центру за социјални рад у Косовској Митровици
РТ Балкан у Народној кухињи у Бошњачкој махали: Страх за голи живот© Зоран Шапоњић

Народна кухиња Центра за социјални рад у Бошњачкој махали у Косовској Митровици. Рано је јутро, велика хладноћа. Испред врата чека девојчица од петнаестак година, стиди се јер је ту. Спустила је главу и гледа у страну. 

Са њом чека десетак старијих суграђана, а један од њих обучен у похабану плаву зимску јакну каже: "Добро је док је овако".

Долазак белог возила са храном, измамио је осмехе ових људи. 

Онда су стрпљиво, један по један, прилазили да узму вероватно једини оброк за тај дан. И она девојчица међу њима, прошла је погнуте главе и брзо нестала у споредној уличици стежући кесу са храном.

Педесетак метара десно, на главној улици која води кроз Бошњачку махалу, од једног до другог моста, на обе стране је била по једна патрола Косовске полиције, ту су већ скоро две недеље. Том улицом врло често пролазе патроле КФОР-а у оклопним возилима.

"Од како су стигле патроле КПС у Бошњачку махалу, смањен је број људи који дођу по оброке, некима носимо храну кући. Људи зазиру, боје се да прођу поред полицајаца кад пођу у Народну кухињу", кажу у Центру за социјални рад у Косовској Митровици.

Нова мука за људе којима је оброк који у десет ујутру добију у Народној кухињи најчешће једини који имају у 24 сата.

"Кренем по оброк и онда морам да прођем поред страних полицајаца. Ама, немам слободу да ходам улицом. Захвална сам општини, Центру за социјални рад на овим оброцима. Желим да свима буде добро, а не да живимо у страху, желим да буде слобода и мир и да не пролазимо више поред ових страних полицајаца. Дај да живимо како треба, да нам помогне Свети Никола", каже Снежана Костић, док у рукама држи чиније са храном спремљеном да понесе кући.

Директорка Центра  за социјални рад у Косовској Митровици Соња Обрадовић каже да Народна кухиња свакодневно подели педесетак оброка, за 40 најугроженијих породица и потврђује да последњих дана због присуства Косовске полиција у насељу по оброке долази мање људи но иначе.

"Некима од тих људи, наши радници оброке носе кућама. Оброке узимају најугроженије породице, лица, корисници социјалне помоћи", каже директорка.

Долазак на посао људи који раде у Народној кухињи у Центру за социјални рад, како наводе, претворио се у хорор филм, због насиља и доласка Косовске полиције из јужног дела града у Бошњачку махалу.

"А некад смо са радошћу долазили овде да радимо", каже Владе Јовановић, правник у Центру за социјални рад у Косовској Митровици.

Он додаје да центар у Косовској Митровици покрива још пет општина, Звечан, Исток, Ораховац, Пећ и Клину, а многи  корисници су спречени да дођу. Уплашени су, страхују за безебдност, што социјалним радницима знатно отежава посао. 

"Мука на муку. Ем смо толико сиромашни да немамо ни за храну, ни за основне потребе него се овде хранимо, ем овај страх, неизвесност. Све се скупило, а живети се мора. Но, добро је док има и овако", каже старац у плавој зимској јакни.

 

 

image
VV inauguration
banner